Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Γιατί έτσι;


Γράφει ο Νάσος Μπασαγιάννης
Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας

Όντας ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και έχοντας μία συνεχή και συνεπή πολιτική και κομματική πορεία, σαράντα (40) περίπου ετών, χωρίς εξαργυρώσεις , και αισθανόμενος τουλάχιστον ίσος -κομματικά και πολιτικά - με τους σημερινούς Υπουργούς και τα λοιπά κυβερνητικά στελέχη, νομίζω ότι έφτασε η ώρα να κάνω δημόσια κριτική  στην κυβέρνηση του Κόμματός μας, δηλώνοντας, συγχρόνως, ότι παραμένω πιστός  στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στον Πρόεδρό μας, Γιώργο Παπανδρέου.
1.  Κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2009,υποστήριζα ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στηριζόμενο στον κρατικό Τραπεζικό πυλώνα θα αποκαθιστούσε την αναγκαία ρευστότητα της οικονομίας, αμέσως, αφού η αναδιάρθρωση του Κράτους και επομένως, η απορρόφηση των χρημάτων  του ΕΠΣΑ  και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έστω και μειωμένου, θα καθυστερούσε.  Ισχυριζόμουνα, επιπλέον, ότι η ακολουθούμενη από τη Νέα Δημοκρατία πολιτική, ήταν Μονεταριστική, με την επιστημονική έννοια  του όρου, δηλαδή του περιορισμού της κυκλοφορίας του χρήματος (του δείκτη Μ-3)∙ Δεξιά πολιτική, η οποία καθιερώθηκε πολιτικά από τη Μάργκαρετ Θάτσερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ρόναλντ Ρήγκαν, στην Αμερική (αρχές της δεκαετίας του 80).
Δυστυχώς, επί κυβερνήσεως ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο τραπεζικός τομέας, με επικεφαλής τις κρατικές τράπεζες, ασκεί την ίδια πολιτική!!


Επιπλέον, όπως  πληροφορούμαστε από τον Τύπο, οι ελληνικές Τράπεζες, για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, έχουν μοιρασθεί κυρίως με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, το ποσόν των εκατό δισεκατομμυρίων Ευρώ (€ 100.000.000.000) περίπου !!!
Στο σημείο αυτό, γεννώνται τα εξής πολιτικά ερωτήματα:
             Μέχρι προ διετίας όλες οι Τράπεζες συναγωνίζονταν για το ύψος των κερδών τους ∙ ήταν πραγματικά ή μόνον λογιστικά τα κέρδη;
             Διανεμήθηκαν όλα στους μετόχους και τώρα ελλείπει η ρευστότητα και γιατί;
             Πώς η κυβέρνηση δανείζει, αμέσως ή εμμέσως, χωρίς κανένα όρο;
             Τί συμβαίνει με το προσφάτως εξαγγελθέν από την Κυβέρνηση και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών σύμφωνο ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας; Και πιο συγκεκριμένα :
             Τί έκανε η διοίκηση της Α.Τ.Ε. με τη μήνυση που υπέβαλε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εναντίον του τότε Διοικητή, κ. Μηλιάκου, το 2007,για την υπόθεση των ομολόγων και των σχετικών επενδύσεων της Α.Τ.Ε.;
             Θα αλλάξουν οι Κρατικοί Τραπεζίτες, εφόσον δεν υπακούουν στις εντολές του Κράτους, δηλαδή του κυρίου μετόχου τους;
Και για να τελειώνουμε: με μισό δισεκατομμύριο Ευρώ κρατικοποιείται η μεγαλύτερη ελληνική ιδιωτική Τράπεζα! Και με πέντε δισεκατομμύρια Ευρώ κρατικοποιείται  ολόκληρο το ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα!!!Και επιπλέον: ποιοι θα πάνε φυλακή;
Και ο νοών νοείτω!!!

2. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι αρμόδια να επιβάλει το λειτουργικό ανταγωνισμό στην οικονομία της ελληνικής αγοράς, «χτυπώντας» τα καρτέλ, τα μονοπώλια και τις αντι-ανταγωνιστικές συμπεριφορές. Έχει αποδειχθεί, χρόνια τώρα, ότι η ελληνική αγορά κυριαρχείται από τα καρτέλ των Τραπεζών, των πετρελαϊκών εταιριών, των supermarkets, των ακτοπλοϊκών εταιριών, των προμηθευτικών (τα καταναλωτικά αγαθά) εταιριών κ.λπ. Δεκαπέντε μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., γίνονται κάποιες κουβέντες  για καινούριο θεσμικό πλαίσιο και για νέα Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ίδωμεν !!!
 Όμως, τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια έχουν ήδη απομυζήσει τους Έλληνες καταναλωτές!!!

3. Η Παιδεία!!!! Προνομιακό πεδίο της Δημοκρατικής παράταξης και ειδικά του Πρωθυπουργού μας, Γιώργου Παπανδρέου, που γνωρίζει σε βάθος, πέντε (5) εκπαιδευτικά συστήματα, δηλαδή, το Αμερικανικό, το Ελληνικό, το Σουηδικό, το Καναδικό και το Αγγλικό!!!
Και όμως ∙ πλήρης στασιμότητα, αλλά και αποπροσανατολισμός !!Τόσα και τόσα είναι τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, η επίλυση των οποίων βρίσκει σύμφωνο το ενενήντα τοις εκατό (90%) του Ελληνικού Λαού. Το εάν ο Πρύτανης θα είναι προσωπικότητα εκτός του Πανεπιστημίου μας πείραξε!!!;;; Και ποιος θα φέρει την ευθύνη, αν – γι’ αυτό το λόγο- κλείσουν  τα πανεπιστήμια;
Διάβασα στον «Κόσμο του Επενδυτή» ότι οι διαρθρωτικές και ουσιαστικές αλλαγές στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση μάλλον αναβάλλονται, γιατί το «κλίμα» δεν είναι καλό, λόγω των προβλημάτων της Τριτοβάθμιας.
Και βλέπουμε την Υπουργό, κα. Άννα Διαμαντοπούλου, να χαριεντίζεται  χαιρετώντας το λυκόπουλο, με τον ειδικό προσκοπικό  χαιρετισμό!!! Και να αναβάλει την αντιμετώπιση της παπαγαλίας, της παραπαιδείας και εν τέλει της υποβάθμισης της γνώσης!!! Αν είναι δυνατόν!!!

4. Παρακολούθησα, τις προάλλες, το φίλο μου Ανδρέα Λοβέρδο σε τηλεοπτικές εκπομπές για θέματα της αρμοδιότητάς του. Εντυπωσιακός, όπως, πάντοτε και με έργο.
Όμως, φίλε Ανδρέα, γιατί οι σχετικοί φάκελοι που αποδεικνύουν, σύμφωνα με όσα είπες, ότι έχουν «φαγωθεί» εκατομμύρια δε διαβιβάζονται από σένα στον Εισαγγελέα; Όλος ο ελληνικός Λαός υποφέρει, λόγω των ελλειμμάτων, που προκλήθηκαν από όσους έκλεψαν.
             Γιατί να μην πάνε στη φυλακή οπωσδήποτε μέσω των δικαστικών αρχών στις οποίες εσείς θα τους παραπέμψετε;(και συγχαίρω τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, για τους τρεις φακέλους που μέχρι τώρα έστειλε στον Εισαγγελέα-δύο για την Ε.Ρ.Τ. και έναν για τον Ε.Ο.Τ.).
             Και γιατί να μην πληρώνουν με την κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων;
             Και γιατί, όποιος παίρνει ¨φακελάκι¨ δεν απολύεται και δε διώκεται;
             Και γιατί το ΕΣΥ παραμένει Ιατροκεντρικό Σύστημα Υγείας, αν και αφορά και τους νοσηλευτές και τους διοικητικούς και κυρίως τον Ελληνικό Λαό;
Μήπως, «μας την πέσανε τα συμφέροντα»;;; κε Υπουργέ!!!

5. Δηλώνω ευθέως, όπως εξ αρχής εδήλωσα, ότι είμαι ΥΠΕΡ του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Ευτυχώς που δημιουργήθηκε ο Μηχανισμός και εξασφαλίσθηκε η Χρηματοδότηση.
Όμως!!
             Γιατί χρειαζόταν να γίνει φτωχότερος ο συνταξιούχος των εξακοσίων (600€) Ευρώ, μηνιαίως;
             Γιατί κινδυνεύουν οι επικουρικές συντάξεις, δηλαδή, χρήματα που οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει; Δεν μπορούσε και δεν μπορεί να καλυφθεί το ποσόν, από εμάς τους υπόλοιπους;
             Σε τί και ποιόν ωφελεί η αύξηση του τιμήματος του ηλεκτρικού ρεύματος, κατά έντεκα τοις εκατό (11%), για καταναλώσεις μέχρι οκτακόσιες κιλοβατώρες (800klw); Χωρίς να ωφελεί κανέναν, ζημιώνει τους φτωχότερους!!!

6. Σε όλα τα παραπάνω είναι δυνατόν να προστεθούν, πολλά παραδείγματα Δεξιάς πολιτικής, όπως για παράδειγμα, οι συντάξεις «μαϊμού», ειδικά στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας (δεν καταργήθηκαν ούτε πήγε κανένας φυλακή από αυτούς που τις έδωσαν), οι τοποθετήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση του Υπουργού Γεωργίας, κ. Σκανδαλίδη, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) μετά το 2013- συνέχιση, δηλαδή, των επιδοτήσεων και στο ίδιο ύψος ∙ όταν γνωρίζει ή οφείλει να γνωρίζει ότι τίποτε από τα δύο δεν είναι δυνατόν;
Η κριτική του κ. Κουρουμπλή επί παντός επιστητού, που καταλήγει πρώτος από όλους να υπερψηφίζει τα σχετικά νομοσχέδια . Η επερώτηση του κ. Μακρυπίδη για τη διατήρηση όλων των ΔΟΥ στην Αιτωλοακαρνανία, όταν το Υπουργείο μιλάει για συγχωνεύσεις Πανελλαδικά !!! Οι πελατειακές σχέσεις!!
Θυμάμαι, κατά την προεκλογική περίοδο του 2009 ότι κάποιοι διαβεβαίωναν τους ψηφοφόρους για την άμεση καταβολή των «δικαιωμάτων
 τους από τον καπνό στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ενώ εγώ έλεγα ότι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν υπάρχουν και οι ενδιαφερόμενοι δε θα λάβουν ούτε δραχμή. Όπως και δεν έλαβαν!!!
Θυμάμαι, επίσης, ότι όλοι έταζαν διορισμούς, δηλαδή κορόιδευαν το Λαό, αφού το Πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Προέδρου μας ήταν σαφές και εκ των προτέρων γνωστό, για αξιοκρατικές προσλήψεις, μέσω ΑΣΕΠ κ.λ.π., όπως και συνέβη. Εγώ, αντιθέτως, έλεγα ότι όποιος θέλει ρουσφέτια να μην με ψηφίσει!!!
Περιμένω από τους πολιτικούς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (Υπουργούς, Βουλευτές, στελέχη κ.λ.π.) να ακούσω την κριτική, την αυτοκριτική τους, την εναλλακτική προοδευτική λύση. Δυστυχώς, δε βλέπω και δεν ακούω τίποτε!!!
 Κατά τη γνώμη μου, η μόνη λύση βρίσκεται στο χτύπημα του παλαιοκομματισμού και των πελατειακών θεσμών στο μελετημένο πρόγραμμα και όχι στις αποσπασματικές λύσεις∙και εν τέλει στην προώθηση της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της αποκέντρωσης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι στην αποθέωση της Επικοινωνίας και του Ατομικισμού.
Αυτά, αν θέλουμε να σέβεται ο Λαός τους Πολιτικούς και την Πολιτική, αλλιώς θα τους πάρουν όλους με τις πέτρες!!!