Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Πρώτη συνεδρίαση της ΕΕ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα συνεκλήθη σήμερα, για πρώτη φορά, η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας, στο μέγαρο Κόλλα, στην Πάτρα. 
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και οι έξι Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Χαράλαμπος Καφύρας, Βασίλης Αντωνόπουλος, Γιώργος Αγγελόπουλος, Νίκος Υφαντής και Γιώργος Γεωργιόπουλος.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, αφού συνεχάρη τους τρεις θεματικούς αντιπεριφερειάρχες και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντα τους, ανακοίνωσε ότι το έργο της περιφερειακής αρχής θα παρακολουθείται ώστε να είναι μετρήσιμη η πρόοδος στην προσέγγιση των στόχων. Στην Περιφέρεια θα λειτουργήσει ηλεκτρονικό Σύστημα Εποπτείας και Παρακολούθησης του Περιφερειακού Έργου στο οποίο θα καταγράφονται στόχοι, χρονοδιαγράμματα και όλες οι ενέργειες για κάθε θέμα, ώστε ανά πάσα στιγμή να υπάρχει σαφής εικόνα, έλεγχος και λογοδοσία. Το Σύστημα αφορά τόσο τα πολιτικά πρόσωπα όσο και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας.



Στη συνέχεια ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε ότι η νέα περιφερειακή αρχή δεν νοείται να αντιμετωπίσει επιλεκτικά καμία από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες (Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία). «Όλοι μας, και εγώ, προερχόμαστε από κάποια Περιφερειακή Ενότητα. Ωστόσο αυτό δεν θα δικαιολογήσει σε καμία περίπτωση συμπεριφορές εύνοιας ή ετεροβαρούς ενδιαφέροντος προς κάποια περιοχή. Οι πολιτικές που χαράσσονται αφορούν στο σύνολο της Περιφέρειας, με βάση τις ανάγκες και τις προοπτικές της κάθε περιοχής».
«Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας, η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της και η χάραξη προοπτικών που ν’ απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες και συνθήκες», είναι βασικοί μας στόχοι, σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις συλλογικές λειτουργίες των πολιτικών οργάνων της Περιφέρειας αλλά και στη απόλυτη διαφάνεια σε ό,τι αφορά στις διοικητικές διαδικασίες στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. «Ο πολίτης πρέπει να ξέρει που πηγαίνει και το τελευταίο ευρώ. Πρέπει να έχει γνώση ώστε κάθε στιγμή να μας αξιολογεί και να μας κρίνει. Η πλήρης και αδιαπραγμάτευτη δημοσιότητα, οι ανοικτές διαδικασίες, η συνεχής λογοδοσία, είναι εφόδια που θωρακίζουν τη διαφάνεια και ενισχύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς», πρόσθεσε.
Επίσης, ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου θα παρουσιαστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας περιφερειακής αρχής και ζήτησε από όλους τους Αντιπεριφερειάρχες σωστή και σε βάθος προετοιμασία ώστε το Σώμα με ακρίβεια να πληροφορηθεί τον προγραμματισμό δράσης, ανά τομέα πολιτικής.


ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ
Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας και οι Αντιπεριφερειάρχες συναντήθηκαν με τους Γενικούς Διευθυντές και τους Διευθυντές της Περιφέρειας.
«Θα δουλέψουμε μαζί με τις Υπηρεσίες, θα εμπιστευτούμε τις Υπηρεσίες και τους εργαζόμενους ως βασικούς μας συνεργάτες στην προσπάθεια αναζωογόνησης της Περιφέρειας αλλά και της οικοδόμησης μιας νέας σχέσης με τον πολίτη και την κοινωνία», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.
Στην εισήγηση του ο κ. Κατσιφάρας υπογράμμισε, επίσης, ότι «η νέα περιφερειακή αρχή έχει ήδη δώσει το στίγμα της εμμένοντας στις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότερης υπηρέτησης των συμφερόντων των πολιτών και της κοινωνίας. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας ανέφερε ότι σταθερός στόχος είναι «ν’ αποκτήσουν μεγαλύτερη ζωντάνια καθώς το στελεχιακό τους δυναμικό έχει ικανότητες που πρέπει ν’ αξιοποιηθούν».
«Θέλουμε τους εργαζόμενους υπευθύνους και αποτελεσματικούς, μέσα σ’ ένα πλαίσιο αξιοκρατίας που δεν θα αμφισβητείται, που θα ενθαρρύνει και θα ανταμείβει την ευσυνειδησία», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας προσθέτοντας ότι «σε ζητήματα αδιαφάνειας θα είμαστε αμείλικτοι. Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη μέρα και δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».
Τέλος, ανέφερε ότι ο «Καλλικράτης» έρχεται να αναβαθμίσει την δημόσια διοίκηση, να δώσει καινούργιες ευκαιρίες και ένα στέρεο θεσμικό περιβάλλον που θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών.