Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Στο Μεσολόγγι την επόμενη Παρασκευή 20/5 η κινητή μονάδα προληπτικής ιατρικής



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα που εκπονήθηκε μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για ανάπτυξη μορφών προληπτικής ιατρικής και ταυτόχρονη δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας.
Οι σχετικές αποφάσεις πάρθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομιών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Γεωργιόπουλου, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων της Αντικαρκινικής Εταιρείας.



Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από κοινού με την Αντικαρκινική Εταιρεία θα συνεργαστούν σε θέματα πρόληψης και ιατρικού ελέγχου του πληθυσμού της Περιφέρειας, θα ξεκινήσει κύκλος επαφών με άλλους φορείς παροχής ιατρικής φροντίδας (π.χ. Γηριατρική εταιρεία), θα αξιοποιηθεί πλήρως η κινητή μονάδα που θα συνοδεύεται από κλιμάκια γιατρών της Περιφέρειας και της Αντικαρκινικής Εταιρείας ενώ επίσης σχεδιάζεται η δυνατότητα να οργανωθούν ευρύτεροι ιατρικοί έλεγχοι σε συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας.
Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση διενεργούνται εξετάσεις σπειρομέτρησης, έλεγχος αιματοκρίτη, αιμοσφαιρίνης, αρτηριακής πίεσης ενώ επίσης παρέχονται ιατρικές συμβουλές και οδηγίες γενικότερου χαρακτήρα. Σε σύντομο χρόνο η κινητή μονάδα θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί και ελέγχους, όπως ψηλάφιση μαστού, για καρκίνο του δέρματος, κ.α.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα έχει ήδη υλοποιηθεί στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα ενώ σύμφωνα με το σχετικό προγραμματισμό η κινητή ιατρική μονάδα θα βρίσκεται στις 20 Μαΐου από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στην πλατεία Μπότσαρη στο Μεσολόγγι και στις 25 Μαΐου επίσης από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων στο Αίγιο.