Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Κυριακή 29 Μαΐου: Η εορτή των Αγίων της Αιτωλοακαρνανίας


Γράφει ο Χρήστος Σιάσος
Καθηγητής

Η Αιτωλοακαρνανία συνιστά τον γενέθλιο τόπο, που από τον 2ο αιώνα μ. Χ. ανέδειξε μεγάλες Ηρωικές και Αγιασμένες μορφές της Χριστιανοσύνης. Τα χώματά της είναι ποτισμένα με το αίμα όλων εκείνων, οι οποίοι με αυταπάρνηση και με συνειδητή θέληση θυσίασαν τη ζωή τους προκειμένου να δώσουν την ομολογία της Πίστεως και όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει ο γέρων Παΐσιος «Την Ορθοδοξία μας ως Έλληνες την οφείλουμε στον Χριστό και στους Αγίους Μάρτυρες και Πατέρες της Εκκλησίας μας…».
Οι Άγιοι αυτοί φωτεινοί Αστέρες, μας δείχνουν καθημερινά τη Θέωση, μας διδάσκουν Πίστη και Αγάπη και μέσα από την Εκκλησία μας λαμβάνουμε τα απαραίτητα εκείνα εφόδια για την ψυχική μας γαλήνη.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας κάθε ημέρα τιμά τη μνήμη ενός ή περισσοτέρων Αγίων. Η τοπική μας Εκκλησία τιμά τους Αιτωλοακαρνάνες Αγίους της σύμφωνα με το Αγιολόγιό της, τιμά αυτούς που οι Άγιες μορφές των δεν χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Η Αιτωλοακαρνανία λοιπόν εξακολουθεί να προσφέρει στη σύγχρονη Ιστορία, Χριστιανική Πίστη, Παιδεία, Ελευθερία, Πολιτισμό.



Ο υπογράφων το άρθρο αυτό, τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε συστηματικά με την καταγραφή όλων των Αγίων του Νομού μας όπως: Ανδρέα τον Ερημίτη, Βάρβαρο τον Μυροβλύτη, Βλάσιο, Δαυίδ, Ευγένιο τον Αιτωλό, Θεόδωρο, Λάμπρο και Ανώνυμο, Θεωνά, Ιάκωβο και Διονύσιο, Ιωάννη, Συμεών και Θεόδωρο, Χρύσανθο, Αρσένιο Βαρνακοβίτη και φυσικά με τον Προστάτη της Μητροπόλεώς μας, τον Εθναπόστολο και Δάσκαλο του Γένους, τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, ο οποίος αποτελεί ένα αληθινό Πνευματικό και Εθνικό Κεφάλαιο στην Ιστορία του τόπου μας και όχι μόνο.
Η τοπική μας Εκκλησία και σύμφωνα με Συνοδική Απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εορτάζει κάθε χρόνο την έκτη Κυριακή του Πάσχα, Κυριακή του Τυφλού, την μνήμη των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων. Την ημέρα αυτή τελείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία σε ξεχωριστή Ενορία κάθε φορά, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. ΚΟΣΜΑ.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως, την Κυριακή του Τυφλού - Σύναξη των εν Αιτωλία και Ακαρνανία Αγίων, 29 Μαΐου 2011, θα τελεσθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. ΚΟΣΜΑ. Όλοι μας είναι καλό να συνεορτάσουμε με μοναδική λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τη μνήμη των Αγίων μας την ημέρα αυτή. Ιδιαιτέρως σε μια εποχή όπως η σημερινή, που στερείται ουσιαστικών προτύπων ζωής, θα πρέπει να έχουμε τις Αγίες αυτές Προσωπικότητες ως φωτεινούς οδοδείκτες στη ζωή μας.
Το πολυσέλιδο βιβλίο με τίτλο «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ», το οποίο προλογίζουν μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας, σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι των Γραμμάτων, είναι μοναδικό στο είδος του και πληρέστερο παντός άλλου, πωλείται από τα βιβλιοπωλεία της Μητροπόλεως, στο Αγρίνιο (ΦΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ) και στο Μεσολόγγι (ΦΑΡΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ), σε τιμή προσφοράς. Ο αναγνώστης θα γνωρίσει μέσα από τις σελίδες του τη ζωή, το πνευματικό έργο των Αγίων, καθώς και για τα βασανιστήρια που υπέστησαν.