Γράφει η Μαρία Τριανταφύλλου
Βουλευτής, ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αιτωλοακαρνανίας
Το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) απαντώντας στα 14 προδικαστικά ερωτήματα που είχαν τεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου απεφάνθη ότι:
- Η εκτροπή με τον τρόπο που σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2006 (ν.3481/2006), παραβιάζει την Ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.
- Αυτό, γιατί βασίστηκε σε ανεπαρκή και ανεπίκαιρα στοιχεία για τις συντελούμενες επεμβάσεις σε περιοχές Natura 2000 και για το σκοπό του έργου, δηλαδή την άρδευση του Θεσσαλικού κάμπου.
- Επιπλέον αγνοούσε τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις για τη διαχείριση των υδάτων.
Όσοι διαχρονικά τάσσονται υπέρ της εκτροπής του Αχελώου υποστηρίζουν:
α) Ότι με αυτή (την εκτροπή) δίνεται λύση στο αρδευτικό πρόβλημα των καλλιεργειών της Θεσσαλίας διασώζοντας και αναπτύσσοντας την τοπική αγροτική παραγωγή.
β) Ότι αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής Αχελώου και Πηνειού (της διευρυμένης περιφέρειας Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας).
Όμως, η απόφαση του ΔΕΕ αποδομεί και καταρρίπτει τα παραπάνω επιχειρήματα. Αφενός, γιατί η λύση για την άρδευση του Θεσσαλικού κάμπου δεν είναι η εκτροπή του Αχελώου, αλλά εναλλακτικές λύσεις που αφορούν στην ορθολογική χρήση των υδάτινων αποθεμάτων στη δημιουργία μικρών φραγμάτων και ταμιευτήρων με περιορισμό των αντλήσεων και μη ανόρυξη νέων γεωτρήσεων. Γενικότερα, προκρίνοντας λύσεις που οδηγούν σε μια ζωή δεμένη αρμονικά με τη φύση και το περιβάλλον.
Υποδεικνύεται ξεκάθαρα από το ΔΕΕ ότι ‘‘η ύδρευση και η άρδευση συνιστούν λόγους «σημαντικού δημόσιου συμφέροντος» οι οποίοι, μπορούν, καταρχήν, να δικαιολογήσουν σχέδιο εκτροπής ύδατος ελλείψει εναλλακτικών λύσεων’’, κάτι που φυσικά δεν έχει συμβεί.
Αφετέρου, ως προς τα σχέδια διαχείρισης υδάτινων πόρων, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωσή τους (βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη).
Ενώ καταρρίπτεται η αναγκαιότητα και η ωφελιμότητα της εκτροπής, είναι απαραίτητο να τονιστεί το υπέρογκο οικονομικό κόστος της, και μάλιστα σε τόσο χαλεπούς καιρούς, από τη στιγμή μάλιστα που η ΕΕ δεν το χρηματοδοτεί.
Η απόφαση της ΔΕΕ αποτελεί δικαίωση για το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς, που δίνουν πολυετή και συνεχή αγώνα ενάντια σ’αυτό το καταστροφικό έργο, που αποτελεί αναπτυξιακό αναχρονισμό.
Είναι μια δικαίωση και για την επιτροπή φορέων κατά της Εκτροπής του Αχελώου που συγκροτήθηκε από την Νομαρχία Αιτ/νιας, τους Δήμους Μεσολογγίου ( Αιτωλικού και Οινιαδών), Αγρινίου, Ινάχου της ΕΑΣ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αιτ/νιας, εκφράζοντας τη σύσσωμη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας προς το ΣτΕ ενάντια σ'αυτό το έργο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει τον αγώνα των πολιτών που μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις όταν είναι συλλογικός, δημοκρατικός και εκφράζεται με ξεκάθαρο τρόπο από τους αντιπροσώπους του.
Σε μία περίοδο που η κυβερνητική τρόικα κρύβεται πίσω από τις αδιαπραγμάτευτες αποφάσεις της τρόικας εξωτερικού και διχάζει τον ελληνικό λαό με τις επιλογές της, σκορπίζοντας παντού τον παραλογισμό της κρίσης σαν αναπόφευκτο κακό, έχουμε ανάγκη και από μικρές νίκες. Ας συνεχίσουμε έτσι.