Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Υψηλοί στόχοι και για το 2015 από τη Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου

Την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα έκοψε η Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου την Κυριακή  1 Φεβρουαρίου στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης της στο Βυρώνειο Κτίριο. Το αδιαχώρητο έγινε από μέλη και φίλους οι οποίοι  κατέκλυσαν  την αίθουσα και όλοι μαζί ένωσαν  τις ευχές τους  μαζί με την Πρόεδρο Ροδάνθη Φλώρου και το Διοικητικό Συμβούλιο για μια χαρούμενη και ειρηνική Νέα Χρονιά.

Την πίτα ευλόγησε ο Αιδεσιμότατος Πατήρ Νικόλαος Σταμάτης και χαιρέτισε η Πρόεδρος η οποία αναφέρθηκε  στη δράση και το πρόγραμμα της Βυρωνικής Εταιρείας.  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ετήσια Διεθνή Φοιτητικά Βυρωνικά Συνέδρια αλλά και στην λειτουργία της Βιβλιοθήκης από την Αρχειονόμο - Βιβλιοθηκονόμο Χριστίνα Τσεκούρα  η οποία προσφέρει εθελοντικά  τις υπηρεσίες της σε ημερήσια βάση από 10:00 έως 12:30 τις πρωινές ώρες. 

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος  ενημέρωσε το πολυπληθές ακροατήριο για την ωφέλεια  των σπουδαίων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προσφέρει η Βυρωνική Εταιρεία και ανακοινώσε την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος  που ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2014, και αναφέρεται στην Α’ Πολιορκία του Μεσολογγίου το 1822, βασισμένο στο ομότιτλο παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα  «Χριστούγεννα στο Μεσολόγγι».




Την  διδασκαλία του προγράμματος και την επιμέλεια της θεατρικής παράστασης προσέφεραν εθελοντικά οι συνεργάτες της ΒΕΜ,  Χριστίνα Τσεκούρα,  καθώς και η  Άννυ Βασιλείου και ο Γεράσιμος Στεργίου,  αμφότεροι καθηγητές Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.  Οι μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν  παρουσίασαν θαυμάσια μια μικρή θεατρική παράσταση βασισμένη στο εκπαιδευτικό  πρόγραμμα.

Την διδασκαλία του διαδραστικού μαθήματος ζωγραφικής που αφορούσε την Α’ Πολιορκία του Μεσολογγίου με τα παιδιά του προγράμματος είχε η Αγιογράφος Μαρία Κοττά. Τα  έργα τους εκτέθηκαν στις προθήκες  βιβλιοθηκών της ΒΕΜ. 

Στην διανομή ρόλων ήταν τα παιδιά: Αφηγήτριες: Νίκα Στεργίου, Όλγα Καραγιάννη, Μαρία- Ειρήνη Ζαρζάνη, Ραφαέλα Αντωνοπούλου,  Γιάννης  Γούναρης: Πρόδρομος   Ζαρζάνης, Ομέρ Βρυώνης: Γιάννης Χονδρός, Κιουταχής: Σοφία Μανταβέλη, Πασάς 1:  Γιώργος Σιαμήτρος, Πασάς 2: Χρήστος Παπανικολάου, Πασάς 3: Άννυ Ντόκου, Πασάς 4: Βασίλης Σιαμήτρος, Φρουρός: Μαριλένα Γεωργούση , Θανάσης: Σπύρος Γεωργούσης.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος ο μαθητής Θάνος Στεργίου  έπαιξε με επιδεξιότητα στο πιάνο κλασσικές μελωδίες.

Τέλος η Πρόεδρος Ροδάνθη Φλώρου ευχαρίστησε θερμά τους άξιους συνεργάτες
 της Βυρωνικής Εταιρείας  που δίδαξαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χριστούγεννα στο Μεσολόγγι», την  φιλόλογο  Ζέτα Λάττα  σκηνοθέτιδα της θεατρικής ομάδας «Πρόβα» του Φιλοκαλλιτεχνικού Εργαστηρίου για τις συμβουλές της και γενικά τον Σύλλογο «Καλλιτεχνικό Εργαστήρι »για τον δανεισμό θεατρικών ρούχων και σκηνικών για την παράσταση. Επίσης ευχαριστίες εκφράσθηκαν για την πολύτιμη προσφορά του Τύπου και των μέσων του διαδικτύου στην διαφήμιση των εκδηλώσεων και του έργου της ΒΕΜ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος κ. Νίκος Καραπάνος με την σύζυγό του, Ο εκπρόσωπος του 2/39 Σ.Ε. Αντισυνταγματάρχης κ.  Κατσαριώτης  Δημήτρης, ο Λιμενάρχης κ. Σακεριανός Γιάννης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ντίνος Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Άγγελος  Κότσαλος, η Πρόεδρος του Πνευματικού κέντρου κ. Βίκυ Κώτση, ο πρόεδρος της  ΔΕΥΑΜ  κ. Γιώργος Καραπαππάς, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Τάσος Σκαρμούτσος, 
ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Πάνος Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος του Εργαστηρίου 
«Παναγία Ελεούσα» κ. Ελπίδα Σαμαντά, ο Πρόεδρος του «ΕΨΥΠΕΑ» κ. Σωτήρης Κωτσόπουλος με την σύζυγο του, εκπρόσωποι άλλων Συλλόγων και πλήθος κόσμου. Το φλουρί της πίτας κέρδισε  ο κ. Γιώργος Γκανιάτσος.