Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

"Olive oils by winemakers": Τα ελαιόλαδα των οινοποιών

Όλοι γνωρίζουµε την επιτυχία των ιταλικών ελαιολάδων στη διεθνή αγορά. Πολλά από αυτά ―και µάλιστα µερικά από τα πιο ακριβά― ανήκουν σε αµπελοοινικές εκµεταλλεύσεις της Τοσκάνης, της Ουµβρίας, της Σικελίας κ.ά. συµβάλλοντας ουσιαστικά στον κύκλο εργασιών τους. Επιπλέον η παρουσία τους µέσα στην γκάµµα των κρασιών ενός οινοποιείου προσδίδει σε αυτό επιπλέον κύρος (τονίζοντας τη σηµασία της γεωγραφικής προέλευσης και της χειροποίητης, «artisanal», παραγωγής του), ενώ ταυτόχρονα µπορεί να ανοίξει και νέες αγορές για το κρασί.

∆εν υπάρχει κανένας λόγος η παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας να µη γίνει, και στην Ελλάδα, τάση µεταξύ των οινοποιών! ∆εδοµένης, µάλιστα, της τελειοµανίας που γενικά διακρίνει τους Έλληνες οινοποιούς στη δουλειά τους, είναι βέβαιο πως τα ελαιόλαδά τους θα είναι αρίστης ποιότητας (όπως συνέβη µε όσους καταπιάστηκαν µε την παραγωγή τσίπουρου και άλλων αποσταγµάτων).

Θέλοντας να συµβάλλουµε στην ανάπτυξη της τάσης αυτής και να βοηθήσουµε τους οινοποιούς εκείνους που ήδη έχουν αρχίσει να παράγουν και να εµπορεύονται ελαιόλαδο, δηµιουργούµε στο φετινό Οινόραµα ένα οµαδικό περίπτερο µε τα «Ελαιόλαδα των Οινοποιών».

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιµάσουν την ελαιοπαραγωγή των εξής οινοποιείων: Gentilini (Κεφαλονιά), Κτήµα Αϊβαλή (Νεµέα), Κτήµα Γράµψα (Ζάκυνθος), Κτήµα Μανουσάκη (Χανιά), Κτήµα Μερκούρη (Ηλεία), Κτήµα Μπριντζίκη (Ηλεία), Κτήµα Παπαργυρίου (Κορινθία), Κτήµα Ρίρα (Αχαΐα), Οινοποιία Βρυνιώτη (Εύβοια), Οινοποιία Λαφαζάνη (Νεµέα) και Tsantali (Άγιον Όρος).

Το περίπτερο θα επανδρώσει η κυρία Μαρία Κατσούλη, οινοχόος, γευσιγνώστης ελαιολάδου διαπιστευµένη από το Ε.ΣΥ.∆ (Εθνικό Σύστηµα ∆ιαπίστευσης) και η µοναδική «Olive Oil Sommelier» της Ελλάδας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εβδοµάδας κρασιού «Athens Wine Week» (1 µε 8 Μαρτίου) που πραγµατοποιείται µαζί µε το Οινόραµα, θα οργανωθεί επαγγελµατικού τύπου γευστική δοκιµή των ελαιολάδων αυτών και δείπνο αρµονίας φαγητού µε τα κρασιά και τα ελαιόλαδα των οινοποιών σε εστιατόριο της πόλης.