Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Πως ο Δήμος Μεσολογγίου θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των "αδέσποτων"

Ο Δήμος Μεσολογγίου στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το διαρκές και φλέγον πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων, συγκάλεσε σε σύσκεψη τους καθ’ ύλην αρμοδίους ώστε να δρομολογηθούν λύσεις το συντομότερο δυνατόν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους τους Δήμου ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Διαμαντόπουλος, οι κτηνίατροι της πόλης, ο προϊστάμενος της Δνσης Κτηνιατρικής Αιτ/νίας, εκπρόσωποι της Φιλοζωικής Μεσολογγίου, της Ελ. Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος καθώς και εκπαιδευτής σκύλων.

Μιλώντας στην σύσκεψη ο Σ. Διαμαντόπουλος σημείωσε πως λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και της ανεπάρκειας πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία αλλά και όσα ο ίδιος ο Δήμος θα επιθυμούσε να εφαρμόσει για την αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος, τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, την ασφάλεια των πολιτών καθώς επίσης και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, της καθημερινότητας και της πολιτισμένης παρουσίας του Δήμου μας.

«Στη προσπάθεια αυτή» τόνισε ο Αντιδήμαρχος, «…ζητάμε την κατανόηση, τη συνεργασία και την υπευθυνότητα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών αλλά κυρίως των κατόχων και ιδιοκτητών σκύλων οι οποίοι έχουν και την κύρια ευθύνη για την αρμονική συνύπαρξη ζώων και ανθρώπων».


Ο Δήμος ωστόσο, θα προβεί σε καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των δημοτών, αρχής γενομένης από τα σχολεία, τους γονείς και κηδεμόνες των μικρών μαθητών, τα ΜΜΕ, ώστε αφενός να καλλιεργείται και αναπτύσσεται φιλοζωική συνείδηση, αφετέρου δε η υπευθυνότητα κατοχής και διαχείρισης ζώου.

Όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, το διαρκές πρόβλημα των αδεσπότων σκύλων δημιουργείται αφενός από τα υπάρχοντα μη στειρωμένα ζώα αλλά και από τα γόνιμα δεσποζόμενα τα οποία κάποιοι ιδιοκτήτες αφήνουν να περιφέρονται ασκόπως και ασυνόδευτα, ιδίως την εποχή αναπαραγωγής τους.

Για τους λόγους αυτούς ο Δήμος και οι αρμόδιοι εποπτικοί φορείς είναι αποφασισμένοι να δρομολογήσουν δραστικές λύσεις:

•​1. Σε συνεργασία με τους τοπικούς κτηνιάτρους άμεσα θα διενεργηθούν στειρώσεις και αντιλυσσικοί εμβολιασμοί στο μεγαλύτερο δυνατόν αριθμό αδέσποτων σκύλων, βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου μας.

•​2. Θα υπάρξει άμεσα εποπτεία και έλεγχος των δεσποζόμενων σκύλων που κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ιδιοκτήτες τους τηρούν όλα όσα η νομοθεσία απαιτεί (εμβολιασμούς, σήμανση με μικροτσίπ, βιβλιάρια υγείας, συνοδεία με λουρί, περισυλλογή ακαθαρσιών από δημόσιους χώρους κλπ). Οι υπεύθυνοι πολίτες και ιδιοκτήτες σκύλων οφείλουν να φροντίζουν αφενός για την υγεία και ευζωία των δικών τους ζώων, αφετέρου δε να επιδεικνύουν την απαραίτητη ευαισθησία και σεβασμό προς τους άλλους συμπολίτες τους ώστε να μην δημιουργούν ανεπιθύμητες αντιπαραθέσεις ένεκα της κακής εκπαίδευσης, της όχλησης, της ελλιπούς επιτήρησης, της επιθετικής και προκλητικής συμπεριφοράς που πολλές φορές παρουσιάζουν κάποιοι και τα ζώα τους προς τρίτους.

•​3. Επειδή με τον τελευταίο νόμο τα πρόστιμα είναι αρκετά υψηλά, επιθυμία μας είναι να φροντίσουν όλοι οι κάτοχοι σκύλων να είναι ενήμεροι και να συμμορφώνονται με τη τρέχουσα νομοθεσία ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την εφαρμογή των προβλεπόμενων αυστηρότατων ποινών (εκατοντάδες ευρώ για βιβλιάριο υγείας, για μικροτσίπ, για ρύπανση με περιττώματα, για εγκατάλειψη, για κακοποίηση κλπ).

•​4. Υπόψη ότι βάσει του νόμου, όποιο ζώο βρίσκεται να κυκλοφορεί ελεύθερο και ασυνόδευτο σε δημόσιο χώρο, θα θεωρείται, θα περισυλλέγεται και θα αντιμετωπίζεται ως αδέσποτο. Σε περίπτωση που αναζητηθεί από ιδιοκτήτη και δεν έχει δηλωθεί εγκαίρως η απώλειά του, καθώς και σε απουσία των απαραίτητων εγγράφων, ο ιδιοκτήτης θα επιβαρύνεται αθροιστικά με τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

•​5. Η εικόνα με τις αγέλες περιφερόμενων -και επικίνδυνων πολλές φορές για τη δημόσια υγεία - σκύλων πρέπει να εκλείψει το συντομότερο δυνατόν. Έτσι θα μειωθούν και οι επιθέσεις προς άλλα ζώα ή ανθρώπους αλλά θα περιοριστεί –με την ευχή να εκλείψει- και το απαράδεκτο φαινόμενο των δηλητηριάσεων ζώων που μας εκθέτει ως χώρα και προσβάλλει τον πολιτισμό μας. Εδώ, να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι είναι πολύ αυστηρή η νομοθεσία για τη θανάτωση ή κακοποίηση ζώων (ποινή φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα χιλιάδων ευρώ).

Σε δήλωσή του ο Σπύρος Διαμαντόπουλος επίσης σημειώνει ότι «Ευελπιστούμε στη καλοπροαίρετη συνεργασία όλων των πολιτών ώστε η συνύπαρξη και συμβίωσή μας με τα ζώα να είναι αρμονική σε ένα υγιές, καθαρό και ασφαλές περιβάλλον, ευχάριστο για τους δημότες και τους επισκέπτες του δήμου μας».