Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

VICE Specials: Ψαράδες του Μεσολογγίου, Ελεύθεροι και Πολιορκημένοι (video)

Φωτογραφίες: Αλεξία Τσαγκάρη

Μια νέα σειρά 45λεπτων ντοκιμαντέρ του VICE, με τίτλο VICE Specials, που προβάλλεται κάθε Σάββατο στην τηλεόραση του ANT1, καταγράφει ιδιαίτερα και προκλητικά θέματα και ιστορίες που σπάνια παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό.

O πρώτος κύκλος VICE Specials αποτελείται από τρία 45-λεπτα ντοκιμαντέρ με θέμα το κυνήγι και το ψάρεμα, την παράδοση αλλά και το φαγητό στην ελληνική επαρχία.

Στο δεύτερο ντοκιμαντέρ της σειράς, το οποίο θα προβληθεί αυτό το Σάββατο 4 Απριλίου στον ΑΝΤ1 στις 00.30 μετά τα μεσάνυχτα, το VICE Specials ταξίδεψε στον νομό Αιτωλοακαρνανίας και κατέγραψε έναν «πόλεμο» στα νερά της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.

 

«Κοίτα προσεκτικά. Σε λίγο θα συνηθίσουν τα μάτια σου στα σκοτάδι και θα τους δεις. Σαν τα ποντίκα θα αρχίσουν να βγαίνουν από τις κρυψώνες τους». Μες στο πηχτό σκοτάδι της νύχτας, οι παράνομοι ψαράδες βγαίνουν στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Προσπαθούν να γεμίσουν τα δίκτυα τους, τα κρυστάλλια, αν και ξέρουν ότι την ίδια στιγμή καταστρέφουν τον υγροβιότοπο, ριμάζοντας το γόνο. Ρισκάρουν, αλλά δεν το κάνουν για το κέφι τους. 'Εχουν οικογένειες που πρέπει να ζήσουν, λένε. Προσέχουν. Οι περιπολίες των λιμενικών είναι συχνές, αλλά δεν αρκούν για να σταματήσει το λαθραίο ψάρεμα. Αν τους πιάσουν, θα τους κατάσχουν τα δίχτυα και ίσως περάσουν αυτόφωρο.

Λίγο πιο μακριά, οι ψαράδες που εργάζονται στα διβάρια του Μεσολογγίου, βλέπουν το ήδη πενιχρό εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά από την παράνομη δραστηριότητα των ελεύθερων ψαράδων και εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για την αναποτελεσματικότητα του λιμεναρχείου. Για εκείνους είναι ζήτημα τιμής να περιφρουρήσουν τα υδάτινα χωράφια τους. Γι' αυτό και οργανώνουν μόνοι τους την καταδίωξη. Μόλις βραδιάσει, χωρίζονται σε ομάδες τριων ή τεσσάρων ατόμων και άλλοι πεζή, άλλοι σε βάρκες περιπολούν τα διβάρια τους. Κι αν πέσουν πάνω σε παράνομους; Τότε μπορεί να βγουν ακόμα και όπλα.

Η ομάδα του VICE ακολουθεί τους ντόπιους ψαράδες στην δύσκολη καθημερινότητά τους περνώντας μια νύχτα σε ένα απομακρυσμένο διβάρι χωρίς ηλεκτρικό και τρεχούμενο νερό. Καταγράφει τις εντάσεις μεταξύ των διβαράδων και των ελεύθερων ψαράδων, αλλά και τις χαλαρές στιγμές στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Στο πλαίσιο των γυρισμάτων, η ομάδα περιπολεί με το Λιμενικό Σώμα, ακολουθεί τους διβαράδες σε δική τους περιπολία για τον εντοπισμό των παράνομων που λυμαίνονται τα χωράφια τους και βγαίνει πολλές φορές για ψάρεμα με τους αυτοαποκαλούμενους ελεύθερους ψαράδες.

Παρουσίαση: Ηλέκτρα Κοτσώνη

Σκηνοθεσία: Στέφανος Μπερτάκης

Παραγωγός: Αλεξία Τσαγκάρη

Κάμερα: Θοδωρής Κωνσταντίνου