Ξεκινώντας το 2016 θεώρησα πως θα ήταν χρήσιμη η παρακολούθηση των δημοτικών συμβουλίων ώστε να ενημερώνομαι από πρώτο χέρι για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Δήμο μας και επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μου – μας. Έτσι και αλλιώς δώδεκα πραγματοποιούνται το χρόνο, άντε και κάποια έκτακτα.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπρόπουλος
Έγινε η δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου για το 2016.
Πρώτα πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση. Σκοπός της ήταν η συζήτηση και η έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου. Σημαντική η θεματολογία όμως πάλι παρατηρήθηκαν αρκετές απουσίες Δημοτικών Συμβούλων. Άραγε εάν δεν υπάρχει ολομέλεια για τον προϋπολογισμό, πότε θα υπάρξει;
Στο δια ταύτα λοιπόν… Μετά την παρουσίαση κ. Καρβέλη, αρμόδιου Αντιδημάρχου, πήρε το λόγο ο Δήμαρχος. Στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι σε 2 χρόνια ο Δήμος θα έχει ξεχρεώσει τα 3 εκατομμύρια 300 χιλιάδες ευρώ (3.300.000 ευρώ) που χρωστάει και στο τελευταίο έτος της θητείας του θα παρουσιάσει μηδενικό έλλειμμα. Ακούστηκαν νούμερα, επιχειρηματολογίες και πραγματοποιήθηκε διαλογική συζήτηση. Δεν μίλησαν οι εκπρόσωποι όλων των συνδυασμών παρότι όφειλαν.
Οι ενστάσεις αφορούσαν το ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι εφαρμόσιμος και δεν έχει στοχοθεσία και όραμα, χωρίς όμως να γίνει επαρκής αντιπαράθεση στα νούμερα. "Όχι" ψήφισαν οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Μαργαρίτης, ο κ. Μακρής ψήφισε "ναι", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί" - καλό θα ήταν να το πιστεύει κιόλας - και πρότεινε δημιουργία Δημοτικού κάμπινγκ και Δημοτικές επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια. Οι υπόλοιποι συνδυασμοί δήλωσαν "παρών". Ειδικά σε συζήτηση προϋπολογισμού, δεν καταλαβαίνω σε τι αποσκοπεί το "παρών". Είναι πιο έντιμο το "ναι" ή το "οχι".
Εν κατακλείδι υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός. Ειρήσθω έν παρόδω, θα πρέπει να έχει διαβάσει κάποιος περίπου 200 σελίδες για να έχει ολοκληρωμένη άποψη και ίσως για αυτό είχαμε και τόσα "παρών".
Πάντως κουβέντα ουσίας επί των αριθμών δεν έγινε, χωρίς να έχει ευθύνη η Δημοτική αρχή για αυτό.
Στη συνέχεια ξεκίνησε το τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο με 8 θέματα. Η διαδικασία κύλησε εξαιρετικά γρήγορα. Τα 5 θέματα ήταν εγκρίσεις Πρωτοκόλλων Παραλαβής και αφορούσαν το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιτωλικού. Το άλλο αφορούσε τον ορισμό εκκαθαριστών από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών για τη Δημοτική Επιχείρηση Αλυκών Τουρλίδας. Επίσης, εγκρίθηκε το Πρωτόκολλο Παραλαβής Συστήματος Τηλεελέγχου του Δικτύου Ύδρευσης του Δήμου Θέρμου. Καλώς η κακώς εγκρίθηκαν, δεν κατάλαβα, πάντως όλοι συμφώνησαν.
Το τελευταίο θέμα αφορούσε την ίδρυση Εσπερινού Λυκείου το οποίο θα λειτουργεί στο 1ο Γυμνάσιο. Μέχρι τώρα όσοι συμπολίτες μας ήθελαν να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους, που για οποιουσδήποτε λόγους είχαν διακόψει μετά το Γυμνάσιο, έπρεπε να πηγαίνουν στο Αγρίνιο. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Μαργαρίτης, αν και αντιπολίτευση, πήρε το λόγο και μίλησε για την ορθότητα αυτής της ενέργειας.
Ως Δημότες επιβάλλεται να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις, να στηρίζουμε ότι αξίζει, να διεκδικούμε όλοι μαζί και να απομονώνουμε πολιτικές που βλάπτουν τον τόπο και δεσμεύουν το μέλλον της νέας γενιάς. Οι Δημότες έχουμε δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις και μια από αυτές είναι η συμμετοχή μας στα κοινά.
Ενημερωνόμαστε, αποκτούμε γνώση, ασκούμε εποικοδομητική κριτική. Το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει στις 29 Φεβρουαρίου, με μοναδικό θέμα το νερό στην πόλη του Αιτωλικού.
Οπότε τα λέμε εκεί.