Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Ο Ολλανδός μεγαλομέτοχος της Μαρίνας Μεσολογγίου Jo Mennen λύνει τη σιωπή του για την πορεία της επένδυσης και υπόσχεται ολοκλήρωση του έργου

Φωτό αρχείου: Ο J. Mennen παρουσιάζει στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή το επενδυτικό σχέδιο για τη Μαρίνα Μεσολογγίου (Σεπτέμβριος2009)

Ο Μέτοχος, Αντιπρόεδρος και διεθύνοντας σύμβουλος της "Μαρίνας Μεσολογγίου Α.Ε.", Jo Mennen με επιστολή του στην ιστοσελίδα μας παρουσιάζει, τις δικές του εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία του έργου και ταυτόχρονα δίνει τις δικές του εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις στην πρόοδο της ολοκλήρωσης της επένδυσης, με αφορμή πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύσαμε, του πρώην δημάρχου Μεσολογγίου, Παναγιώτη Κατσούλη, σχετικά με εξώδικο που έστειλε στην υπουργό Τουρισμού ζητώντας την επαναδημοπράτηση του έργου (διαβάστε εδώ).

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Mennen έχει ως εξής:

"Μετά την ανάγνωση του άρθρου του κ. Κατσούλη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα "Messolonghi News", οφείλω να συμφωνήσω μαζί του σχετικά με όσα γράφει για τη σημασία και τη συμβολή της μαρίνας στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Μεσολογγίου, κάτι που μάλιστα κι εγώ ο ίδιος περιέγραψα εκτενώς στο επιχειρηματικό πλάνο που παρουσίασα στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες.

- Κέρδος

Αντιθέτως με όσα ισχυρίζεται ο κ. Κατσούλης, ο υποφαινόμενος, ως κύριος μέτοχος, ουδέποτε έλαβα ούτε ένα ευρώ σαν κέρδος. Τουναντίον, επένδυσα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην ανάπτυξη της μαρίνας, κι ακόμη και σήμερα εξακολουθώ να επενδύω, παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις του ετέρου μετόχου για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Επιπλέον, σε αντίθεση με τις δηλώσεις του κ. Κατσούλη, κανείς εκ των μελών του Διοικητικού συμβουλίου δεν έχει λάβει από τον Απρίλη 2016 και μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ χρηματική αμοιβή .

 

- Επενδύσεις

Από το 2013 και έως σήμερα , μετά την εγκαθίδρυση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, όλα τα χρηματικά ποσά που έχουν εισαχθεί έχουν καταγραφεί στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας και έχουν επενδυθεί στη μαρίνα.

 

Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ «μαύρου» χρήματος.

Η ψευδής καταγγελία του κ. Κατσούλη περί μαύρου χρήματος εξ ολοκλήρου βαραίνει τον ίδιο. Τα χρήματα στο σύνολό τους διατίθενται για την εξόφληση των υλικών των αναγκαίων εργασιών συντήρησης, τους μισθούς, το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, τους φόρους και για την καταβολή των αμοιβών των εξειδικευμένων γραφείων μελετών για την απόκτηση των απαραιτήτων αδειών. Σαν να μην έφτανε αυτό, υποχρεούμαστε επιπλέον να πληρώνουμε δικηγόρους τόσο στο Μεσολόγγι όσο και στην Αθήνα, για να προφυλάξουμε τα συμφέροντα της μαρίνας από τις φαύλες επιθέσεις διαφόρων (προσώπων).

 

- Εικονικά τιμολόγια

Δεν υπάρχουν εικονικά τιμολόγια. Όλα τα τιμολογηθέντα υλικά παραγγέλλονταν, αγοράζονταν, παραδίδονταν, παραλαμβάνονταν και ενσωματώνονταν στις εργασίες κατασκευής των έργων της μαρίνας, κάτι που αποδεικνύεται και από τις εκθέσεις των δύο ανεξάρτητων Ορκωτών Λογιστών. Καλώ τον κ. Κατσούλη και τους φίλους του να επισκεφθούν τη μαρίνα και εάν επιθυμούν και με τη συνοδεία των προσωπικών τους λογιστών, ώστε να διαβάσουν τις συγκεκριμένες εκθέσεις και να διαπιστώσουν και οι ίδιοι ότι τα εν λόγω υλικά έχουν ενσωματωθεί στα έργα της μαρίνας. Γι’ αυτό είμαι βέβαιος ότι θα δικαιωθώ από το Δικαστήριο όταν θα εκδικασθεί η υπόθεση των εικονικών τιμολογίων.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες εκθέσεις δείχνουν επίσης πως, στην περίοδο που μεσολάβησε μέχρι το 2012, οπότε και διαχειριστής των οικονομικών ήταν ο κ. Αγγελόπουλος, ο οποίος απέσυρε παράνομα πάνω από 600.000 ευρώ από το λογαριασμό της μαρίνας. Μάλιστα, μία από τις πολλές αγωγές που είναι επί του παρόντος σε εξέλιξη στοχεύει ακριβώς στην επιστροφή αυτού του χρηματικού ποσού.

 

- Άδειες

Με την ανάληψη των καθηκόντων του το 2013 στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, έγινε αντιληπτό ότι στην πραγματικότητα, η μαρίνα λειτουργούσε μέχρι τότε χωρίς τις απαραίτητες άδειες. Ο κ. Αγγελόπουλος, ο οποίος ήταν μέχρι τότε υπεύθυνος για την απόκτηση όλων των απαραιτήτων αδειών, δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια προς τούτο.

Πάραυτα ξεκινήσαμε τις αναγκαίες διαδικασίες. Μέχρι σήμερα έχουμε κατορθώσει να λάβουμε τις άδειες και την έγκριση των μελετών Διαχείρισης των Αποβλήτων, Πυροπροστασίας και Σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Επιπροσθέτως, υποβάλαμε νέα αίτηση για τροποποίηση χωροθέτησης, αφού η προηγούμενη δεν μπορούσε να εφαρμοστεί λόγω των λανθασμένων γεωμετρικών συντεταγμένων που είχε το σχέδιο της οριζοντιογραφίας γενικής διάταξης έργων που συνοδεύει την 5588/4-4-2012 τροποποίηση της υπ. αρ. Τ/1421/7-04-97 ΥΑ χωροθετησης του τουριστικού λιμένα.

Πάντως εσείς κ. Κατσούλη δεν νομίζω ότι σας ενδιαφέρει να προχωρήσει η επένδυση προς όφελος του Μεσολογγίου που προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας χωροθέτησης και έγκριση της ΜΠΕ το οποίο αποδείξατε με την στάση σας στην επιτροπή όταν η παρουσία σας αποσκοπούσε σε ένα και μόνο λόγο στο να πιεστεί η επιτροπή να μην συζητηθεί να αναβληθεί το θέμα της χωροθέτησης που ήταν προς συζήτηση έτσι ώστε να μην ολοκληρωθεί η έγκριση της χωροθέτησης.

Βρισκόμαστε πλέον στην ολοκλήρωση της έγκρισης της εν λόγω χωροθέτησης παρόλο την δική σας πίεση προς την επιτροπή συνεδρίασης στο υπουργείο Τουρισμό τον Ιούλιο 2016 για αναβολή της συνεδρίασης του θέματος.

Μετά την ολοκλήρωση και δημοσίευση σε ΦΕΚ της Υ.Α. χωροθέτησης της μαρίνας τότε και μόνον τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα τις εργασίες συνέχισης και ολοκλήρωσης των έργων της μαρίνας επένδυσης ύψους περίπου 4.000.000 ευρώ. Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της μαρίνας, πολλοί νέοι πελάτες θα επισκέπτονται το Μεσολόγγι, γεγονός που θα ενισχύσει την τοπική οικονομία.

Ο κ. Κατσούλης γράφει πως επιθυμεί να διακόψει την τρέχουσα συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας και πως θέλει να προβεί σε νέο πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Επομένως, κ. Κατσούλη, αναρωτιέμαι σε περίπτωση που μια νέα εταιρεία αναλάμβανε τη διαχείριση της μαρίνας, θα επιτρέπατε σε αυτή την εταιρεία να επενδύσει χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες άδειες;

Εάν όχι, θα σας συμβούλευα να περιμένατε μέχρι να λάβουμε την τελική άδεια οπότε θα δείτε εάν πραγματικά έχω σκοπό να επενδύσω ξεκινώντας με την έναρξη και ολοκλήρωση της επένδυσης επίσης σας διαβεβαιώνω πως σκοπεύω να προφυλάξω την επένδυσή μου, τη μαρίνα και τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτή κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Πάντως εσείς κ. Κατσούλη δεν νομίζω ότι σας ενδιαφέρει να προχωρήσει η επένδυση προς όφελος του Μεσολογγίου που προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας χωροθέτησης και έγκριση της ΜΠΕ το οποίο αποδείξατε με την στάση σας στην επιτροπή όταν η παρουσία σας αποσκοπούσε σε ένα και μόνο λόγο να μην προχωρήσει και να αναβληθεί το θέμα της χωροθέτησης που ήταν προς συζήτηση.

Έχοντας αναφέρει όλα αυτά, καλώ τον καθέναν που ενδιαφέρεται σοβαρά για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του Μεσολογγίου, να επικοινωνήσει μαζί μου . Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν πως είμαι πάντα πρόθυμος να συνεργαστώ κι ανοιχτός σε προτάσεις."