Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Μια απολογιστική περιήγηση στο «1ο Messolonghi By Locals FESTIVAL- Εξερεύνησε την Τοπική Ταυτότητα»


Στις αρχές του περασμένου μήνα στο Μεσολόγγι πραγματοποιήθηκε με αξιοσημείωτη συμμετοχή που το καθιστά επιτυχημένο το «1ο Messolonghi By Locals FESTIVAL- Εξερεύνησε την Τοπική Ταυτότητα» που περιελάμβανε διάφορες δραστηριότητες.
Οι οργανωτές του φεστιβάλ στο κείμενο που ακολουθεί κάνουν έναν συνοπτικό απολογισμό του τι έγινε στο τριήμερο των εκδηλώσεων:

«Στις 6-7-8 Σεπτεμβρίου 2019 εξερευνήσαμε κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητα του Μεσολογγίου στα πλαίσια του 1ου Messolonghi By Locals FESTIVAL- Εξερεύνησε την Τοπική Ταυτότητα.
Ήταν ένα τριήμερο δράσεων επηρεαζόμενων από την τοπική πολιτιστική ταυτότητα του Μεσολογγίου. Περίπατοι στην πόλη, πεζοπορίες, αθλήματα, εκθέσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, συναυλίες και φυσικά φαγητό και τοπικά προϊόντα.
Στόχος ήταν να αναδειχθεί η πολιτιστική ταυτότητα του τόπου με βιωματικό τρόπο αφού όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση και συμμετείχαν στο φεστιβάλ είχαν την δυνατότητα να βιώσουν και να γνωρίσουν καλύτερα τις διάφορες πτυχές της πόλης όπως:
Αρχιτεκτονική, Παραδόσεις, Τέχνες, Δραστηριότητες, Περιβάλλον, Τοπικά Προϊόντα & Γαστρονομία, Ιστορία, Αρχαιότητα.

Περιήγηση στις μέρες του Φεστιβάλ



Ημέρα 1
Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με τον φωτογράφο Βασίλη Αρτίκο - Vasilis Artikos να δείχνει έργο του και να συζητάει με τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου για την τέχνη της φωτογραφίας, μοιράζοντας και ο ίδιος την “ματιά’’ του με τους συμμετέχοντες.

Στην συνέχεια ακολούθησε έκθεση τοπικών προϊόντων, με τοπικούς παραγωγούς να αναδεικνύουν την ποικιλία των προϊόντων που παράγονται στον τόπο μας.
Η σχολή μαγειρικής της ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ Μεσολογγιου με βάση τα τοπικά προϊόντα είχε ετοιμάσει το τραπέζι της βραδιάς και κέρασε στους παρευρισκόμενους τοπικές γεύσεις.
Η βραδιά έκλεισε με προβολές ταινιών που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια της χαρτογράφησης των Αρχαίων Θεάτρων από τα σχολεία: 3o Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου - 3rd Primary School of..., Γυμνάσιο Αιτωλικού, Λύκειο Ευηνοχωρίου και με την υποστήριξη της Εφορεία αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος. Επίσης έγινε η προβολή της ταινίας “ Άλιμα ’’. Η ταινία παρατηρεί την καθημερινότητα των ψαράδων στο ιβάρι του Κόμματος και είναι μια παραγωγή του Ethnofest σε συνεργασία με τον οργανισμό Mediterranean Institute for Nature and Anthropos.
Παράλληλα στην πλατεία υπήρχαν οι εκθέσεις:
-Χαρακτικής με τίτλο “Το Μεσολόγγι μου” από τους μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου
-Συμμετοχικές εκθέσεις Φωτογραφίας: “Αν το Μεσολόγγι ήταν μία εικόνα, ποια θα ήταν” & “Το Πανηγύρι τ’ Άη Συμιού”








Ημέρα 2η

Η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με την Salty lake να κάνει περιήγηση στο φυσικό περιβάλλον του Μεσολογγίου εξηγώντας πώς τα φυσικά υλικά του τόπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον κόσμο των προϊόντων ομορφιάς.Επιστρέφοντας στον “Τοπικό Κόμβο-Local Hub” συνέχισαν με ένα εργαστήριο σαπουνιού όπου όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν το δικό τους σαπούνι.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η δραστηριότητα του κανόε-καγιάκ στην λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας. Όσοι συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα ήρεμα νερά της λιμνοθάλασσας υπό την καθοδήγηση του Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου Nautical Club Messolonghi.
Ακολούθησε αρχιτεκτονικός περίπατος στην πόλη όπου τα μέλη της ομάδας της αρχιτεκτονικής του Messolonghi By Locals περιήγησαν τους συμμετέχοντες στα κτήρια της πόλης με ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Ο περίπατος έκλεισε με μία έκπληξη. Η οικογένεια Πετρόπουλου άνοιξε τις θύρες του αρχοντικού της και οι συμμετέχοντες στην διαδρομή είχαν την ευκαιρία να δουν το εσωτερικού του κτιρίου που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά νεοκλασσικά κτήρια της πόλης.
Η δεύτερη μέρα ολοκληρώθηκε με τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής “Ψυχή Τε και Χρώματι” της Λίλιαν Ντε Γκράαφ στην γκαλερί “Τύρβη” - Tyrvee Gallery και με τους “ Συνεπιβάτες ” να μας κάνουν μία βόλτα στα τραγούδια, στον πεζόδρομο της Λόρδου Βύρωνα.


Ημέρα 3η
Η τρίτη και τελευταία μέρα ξεκίνησε νωρίς το πρωί με δύο δραστηριότητες. Αρχικά ξεκίνησε η πεζοπορία προς τον Αράκυνθο σε συνεργασία με τον Ορειβατικός Σύλλογος Μεσολογγίου. Στην συνέχεια έγινε η εκκίνηση της δράσης “Ο γύρος του Αρακύνθου με ποδήλατο” που πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση του Αποστόλη Μαργαρίτη- Apostolis Margaritis.
Στην συνέχεια της ημέρας ο εικαστικός Νίκος Ντούμας- Nikolas Ntoumas πραγματοποίησε την “Διαδρομή Τέχνης “ και περιήγησε τους συμμετέχοντες σε χώρους τέχνης της πόλης όπου ανέλυσε τα έργα τέχνης και μετέφερε τις γνώσεις του στους παρευρισκόμενους.



Το απόγευμα ο ξεναγός Γιώργος Ευστρ. Αποστολάκος “περπάτησε με τους ελευθέρους πολιορκημένους’’ πραγματοποιώντας μια ιστορική διαδρομή στην πόλη .


Το βράδυ της τελευταίας μέρας του φεστιβάλ μας βρήκε στον Τοπικό Κόμβο με τον Μιχάλη Κότσαρη- Michalis Kotsaris να πραγματοποιεί βιωματικό εργαστήριο χαρακτικής και με την Ομάδα Φιλαναγνωσίας 2ου Λυκείου Μεσολογγίου να τραγουδάει και να απαγγέλλει “λογοτεχνικές αναμνήσεις’’.

Το Φεστιβάλ έκλεισε με τους μουσικούς Ειρήνη Πετροπούλου - Eirini Petropoulou (Τραγούδι), Χαριτίνη Κωττή - Xaritini Kt (βιολί) Βασίλη Γκοργκόλη - Vasilis Goregoalis (πιάνο) να μας ταξιδεύουν με τα τραγούδια και την μουσική τους.
Οι Αθλητικές δραστηριότητες έγιναν με την υποστήριξη της Ε.Ομάδα Έρευνας Διάσωσης-ΕΟΕΔ.



Το Φεστιβάλ αποτελεί το αποτέλεσμα της συμμετοχικής χαρτογράφησης της πολιτιστικής ταυτότητας του Μεσολογγίου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Messolonghi By Locals- Το Μεσολόγγι των Ντόπιων, στον Τοπικό Κόμβο-Local HUB από τον Φεβρουάριο του 2019.


Αν θες να συμμετέχεις και εσύ στην διαδικασία χαρτογράφησης, σε μια από τις ομάδες που δημιουργούν πολιτιστικές διαδρομές στην πόλη, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας ή να μας επισκεφτείς καθημερινά στον Τοπικό Κόμβο-Local HUB.
*Η δράση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση ( John S. Latsis Public Benefit Foundation ) στο πλαίσιο του προγράμματος «START - Create Cultural Change».