Έτσι ονομάζεται η πλατφόρμα δράσης για τη διάσωση των δελφινιών Κορινθιακού και Πατραϊκού που συνέστησαν μεταξύ τους οι ναυτικοί – ιστιοπλοϊκοί όμιλοι Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Πατρών και Ρίου.
Με την επιστημονική συνδρομή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» και τη στήριξη της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., η κοινωνία των πολιτών συναντά την πλέον αγνή κοινωνία νοημόνων όντων του πλανήτη, δηλ. αυτή των δελφινιών.
Στόχος είναι να διασωθούν όχι μόνο τα δελφίνια της κλειστής αυτής θάλασσας, αλλά και τα θαλάσσια οικοσυστήματα στο σύνολό τους, που περιλαμβάνουν και τα δελφίνια, αλλά και τους ανθρώπους.
Οι κοινωνικοί και επιστημονικοί εταίροι του περιβαλλοντικού εγχειρήματος, επέλεξαν να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους μέσα στο 2007, έτος που έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ «Έτος Δελφινιού» μιας και τα δελφίνια - που προηγούνται του ανθρώπου ως προς την εμφάνισή τους στη γη κατά είκοσι περίπου εκατομμύρια χρόνια – είναι πλέον είδος υπό εξαφάνιση.
Σημείο συνάντησης και επίσημης έναρξης των δραστηριοτήτων ορίστηκε η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, ως σύμβολο ένωσης των προσπαθειών των ανθρώπων των δύο ακτών και ως έργο που δεν επηρέασε αρνητικά το φυσικό περιβάλλον κατά την κατασκευή του.
Στη Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε για την παρουσίαση της πλατφόρμας στο Εκθεσιακό Κέντρο της Γέφυρας στο Αντίρριο, ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Γιάννης Φρέρης μίλησε για ανθρώπους που «πηγαίνουν την κοινωνία ένα βήμα μπροστά μέσα από το πλεόνασμα της ψυχής τους και το υστέρημα της τσέπης τους», χαρακτηρίζοντας έτσι αυτούς που συναποτελούν την πλατφόρμα ζεύξης «πολιτών και επιστημόνων της θάλασσας».
Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι «δεν νοείται εταιρική κοινωνική ευθύνη που δεν περιλαμβάνει την ίδια την κοινωνία και δεν περιέχει δράσεις για το περιβάλλον». Η τοπική κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας καλείται να διαφυλάξει το οικοσύστημα των δύο κόλπων στο οποίο επιβιώνει ακόμη - ανάμεσα σε άλλα είδη (ρινοδέλφινο, σταχτοδέλφινο, ζωνοδέλφινο) - το ιδιαίτερα σπάνιο είδος, το κοινό δελφίνι, είδος στο οποίο αναφέρεται ο Αριστοτέλης στην περί ζώων πραγματεία του και στις μέρες μας έχει σχεδόν εξαφανιστεί από την ανατολική Μεσόγειο.
Εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας στο πάνελ της Συνέντευξης ήταν οι Πρόεδροι των ναυτικών ομίλων Μεσολογγίου και Ρίου Σπύρος Κατσαβός και Γιώργος Παπανδρέου αντίστοιχα, ο Αντιπρόεδρος του Ν.Ο. Ναυπάκτου Λάμπρος Κατσινίκας και εκ μέρους του Ι.Ο. Πατρών ο κ. Αριστείδης Σιμάκης. Καλεσμένη στη Συνέντευξη Τύπου, έλαβε το λόγο η Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση της αιεφόρου θαλάσσιας πολιτικής, κ. Αναστασία Μήλιου, δηλώνοντας την πλήρη συμπαράσταση της ίδιας και των επιστημονικών της συνεργατών στην προσπάθεια μετρήσεων, καταγραφών και ταυτοποιήσεων, στην οποία μπορούν να επιδοθούν οι ναυτικοί όμιλοι κατά τη διάρκεια της συνήθους ιστιοπλοϊκής τους δραστηριότητας.
Ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» δήλωσε την προθυμία του φορέα που εκπροσωπεί, να διοργανώσει και να υλοποιήσει την εκπαίδευση και κατάρτιση των μελών των ομίλων, προκειμένου να μπορούν να προβούν σε καταγραφές, άλλα και στην προσφορά πρώτων βοηθειών σε εκβρασμένα θαλάσσια θηλαστικά, καθώς και την κατάλληλη προετοιμασία τους, ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν σε εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού.
Η εκστρατεία ξεκινά με τη διανομή αφισών, φυλλαδίων και wallpaper ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ θα συνεχιστεί και με δράσεις ευαισθητοποίησης των τοπικών αρχών, καθώς και με επιστολή ενημέρωσης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ενεργοποιείται για την προστασία του εθνικού μας περιβάλλοντος.
Για στοίχημα που μοιάζει (τηρουμένων των αναλογιών) με το στοίχημα σωτηρίας του ίδιου του πλανήτη, παρομοίασαν οι εκπρόσωποι της Κυανής Κοινωνίας την πρόκληση σωτηρίας του οικοσυστήματος του Κορινθιακού και του Πατραϊκού, υποσχόμενοι ποικίλες δράσεις σε βάθος χρόνου.