Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Άσκηση διάσωσης θαλάσσιων θηλαστικών στον Κορινθιακό

Ενεργοί Πολίτες - Ενεργοί Επιστήμονες - Ενεργή Εταιρική Ευθύνη
για τα δελφίνια & τη θάλασσά μας
Ο Ψαθόπυργος του Ρίου ήταν ο νέος σταθμός της «Κυανής Κοινωνίας», πλατφόρμας για τη διάσωση των δελφινιών Κορινθιακού & Πατραϊκού που έχει συσταθεί μεταξύ των Ναυτικών Ομίλων Πατρών-Ρίου-Ναυπάκτου-Μεσολογγίου και του Ινστιτούτου «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» με την υποστήριξη της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.

Εκεί έγινε το Σάββατο (15/3) το πρώτο - πανελλαδικά - σεμινάριο διάσωσης θαλάσσιων θηλαστικών, το οποίο περιελάμβανε θεωρητική και πρακτική κατάρτιση τόσο των στελεχών των ναυτικών ομίλων, όσο και των μικρών αθλητών τους.


Υπεύθυνος της κατάρτισης ήταν ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Χαβαράνης ο οποίος, εκπροσωπώντας το «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ», μετέφερε στους συμμετέχοντες τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχουν προκύψει από την εντατική θαλάσσια και περιβαλλοντική έρευνα του Ινστιτούτου.


Με τη βοήθεια του Τοπικού Συμβουλίου Διαμερίσματος και του οικείου Εκπολιτιστικού Συλλόγου, το Δημοτικό Σχολείο του Ψαθοπύργου φιλοξένησε το θεωρητικό σκέλος της εκπαίδευσης, ενώ οι παραλιακές εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ρίου «ΙΑΣΩΝ» υπήρξαν ο τόπος της άσκησης «επί θαλάσσης».


Με μία ιστιοπλόο από το Μεσολόγγι στο ρόλο του υπό διάσωση δελφινιού, η Ομάδα Θαλάσσιας Προστασίας της «Κυανής Κοινωνίας» έδωσε, στο ευάριθμο πλήθος που παρακολουθούσε από την προβλήτα, κατευθύνσεις για την παροχή πρώτων βοηθειών στο θαλάσσιο θηλαστικό, ενώ την ίδια στιγμή πραγματικά δελφίνια ακολουθούσαν τα σκάφη του «Ιάσωνα» που βρίσκονταν σε προπόνηση σε απόσταση από την ακτή.


Το όλο εγχείρημα κατάρτισης πολιτών και ιστιοπλόων παρακολούγησε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Σωτηρία του Κορινθιακού κ. Μανώλης Αιγινήτης, που συνεχάρη τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και τους Ομίλους για την κοινή τους προσπάθεια.


Παρούσα και η ηγεσία των τεσσάρων Ομίλων μέσω των Δ. Γεωργίου (Προέδρου του Ι.Ο. Πατρών), Γ. Παπανδρέου (Προέδρου Ι.Ο. Ρίου), Σ. Κατσαβού (Προέδρου Ν.Ο. Μεσολογγίου) και Λ. Κατσινίκα (Αντιπροέδρου του Ν.Ο. Ναυπάκτου).


Σε μεταφορική και κυριολεκτική κοινή γραμμή πλεύσης, μίλησαν για μία προσπάθεια που θα συνεχιστεί στο διηνεκές για τη διάσωση της πανίδας και του εν γένει θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής.


Για τη σημασία της σύμπλευσης μιας ενεργής εταιρικής υπευθυνότητας, με τους ενεργούς πολίτες και τους ενεργούς επιστήμονες μίλησε ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. κ. Γιάννης Φρέρης, υπογραμμίζοντας ότι το ένα οικοσύστημα περιλαμβάνει και τον άνθρωπο, στον οποίο πέφτει το κύριο βάρος της σωτηρίας του