Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Στο Εθνικό Τυπογραφείο η ΚΥΑ για την προστασία του Αμβρακικού

Η ΚΥΑ για την προστασία του Αμβρακικού βρίσκεται ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο και θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, διαβεβαίωσε στη Βουλή χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός τη βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Σοφία Γιαννακά απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της τελευταίας, για τη μόλυνση του Αμβρακικού.
Η Σοφία Γιαννακά μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο για «εθνικό έγκλημα που συντελείται στον Αμβρακικό» και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι:

1. Παρακώλυσε, επίτηδες, επί σειρά ετών την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά τον χαρακτηρισμό των χερσαίων, υδάτινων και θαλάσσιων περιοχών του Αμβρακικού Κόλπου ως Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού. «Αχρηστεύσατε, έτσι, ουσιαστικά τον Φορέα Διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου, ο οποίος στερείται προσωπικών αλλά και οικονομικών μέσων για να εκπληρώσει την αποστολή του. Η Απόφαση έμενε κλεισμένη στο συρτάρι επί χρόνια χωρίς να υπογράφεται και στο μεταξύ οι εταιρίες καυσίμων SHELL και ECO επεκτείνονται και μακροημερεύουν.

Το τι συνέπειες μπορεί να έχει η παραμονή των υπαρχόντων εταιριών καυσίμων για άλλα πέντε έτη στον ήδη επιβαρυμένο υδροβιότοπο, φυσικά, δεν σας αφορά» είπε απευθυνόμενη στον κ. Κοντό η κα Γιαννακά.

2. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ουδέποτε ασχολήθηκε με αποτελέσματα ελέγχων σε πτηνοτροφεία, πτηνοσφαγεία, ιχθυοκαλλιέργειες, χοιροτροφεία και λήμματα ελαιοτριβείων που καταλήγουν στον κλειστό Αμβρακικό Κόλπο τόνισε στον κ. Κοντό η βουλευτής.

«Το Υπουργείο σας έχει ουσιαστικά καταργήσει τις υπηρεσίες εσωτερικών υδάτων και λιμνοθαλασσών στη Διεύθυνση Αλιείας» είπε η κα Γιαννακά στη βουλή.
Στη φωτό η Σοφία Γιαννακά επιδεικνύει στον Αλέξανδρο Κοντό φωτογραφία από την πρόσφατη οικολογική καταστροφή σε ιχθυοκαλλιέργειες του Αμβρακικού.