Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΝΔ: "Δώστε άμεσες λύσεις στο πρόβλημα με τα φωτοβολταϊκά"

Την ανακολουθία κυβερνητικών λόγων και έργων σχετικά με τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκών επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, ύστερα από τις πρόσφατες αποφάσεις της ΔΕΗ.
Στην ανακοίνωση της ΝΟΔΕ τονίζεται:
«Στις 14-9-2010 η ΝΟΔΕ Αιτωλ/νίας με ανακοίνωσή της είχε προαναγγείλει την ανακολουθία της κυβέρνησης σχετικά με τις υποσχέσεις που δόθηκαν αφειδώς στους αγρότες του νομού για τις επενδύσεις των φωτοβολταϊκών.
Στην ανακοίνωση τέθηκαν συγκριμένα ζητήματα που αφορούσαν τη διαθέσιμη από την ΔΕΗ ισχύ που αναλογεί στον νομό Αιτωλ/νίας, τα κριτήρια κατανομής της σε όλες τις περιοχές του νομού, τον τρόπο αξιολόγησης των αιτήσεων, την θεσμική ιδιότητα του οργάνου που θα κληθεί να αξιολογήσει τις προτάσεις, την διασφάλιση της αντικειμενικότητας και τέλος τον τρόπο εξασφάλισης επιστροφής των χρημάτων στους αγρότες που υπέβαλλαν αιτήσεις και δεν εντάχθηκαν.



Οι παραπάνω επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν τότε, σήμερα αποτελούν μια θλιβερή πραγματικότητα για τους αγρότες του νομού οι οποίοι παραμένουν θεατές αυτής της ανακολουθίας. Κομματικά στελέχη και βουλευτές εκ των υστέρων πραγματοποιούν συναντήσεις και συσκέψεις προκειμένου να καλύψουν το έλλειμμα συγκεκριμένης πολιτικής στον τομέα των επενδύσεων των Φωτοβολταϊκών, αφού καθ’ ομολογία των ίδιων ουσιαστικά σχεδιασμός και πλαίσιο εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος δεν υπάρχει. 
Και ενώ εκατοντάδες αγρότες του νομού κατέθεσαν δαπανηρές αιτήσεις (το μεγαλύτερο αριθμό στην Ελλάδα), πληροφορούνται πως θα πρέπει τώρα «να γίνει αξιόπιστη μελέτη για την χωρητικότητα του δικτύου της ΔΕΗ στο νομό» και πως «θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η αναβάθμιση του δικτύου ώστε να καλύψει όλες τις αιτήσεις».  Πρακτικά φυσικά αυτό σημαίνει χρόνο και χρήμα, τα οποία και δεν διασφαλίζονται.
Όλα τα παραπάνω σαφώς δεν αποτελούν δείγμα υπευθυνότητας και σοβαρότητας αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός πληθυσμός της Αιτωλ/νίας, ο οποίος δικαίως λόγω των υπολοίπων αδιεξόδων αναζητά λύσεις.
Ο εύκολος δρόμος των υποσχέσεων και προσδοκιών που προκάλεσαν οι πρώιμες δηλώσεις της κυβέρνησης για τις συγκεκριμένες επενδύσεις δεν οδηγεί πουθενά, το μόνο που προκαλεί είναι σύγχυση και φυσικά εκθέτει αυτούς που τον επέλεξαν καθαρά για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ωστόσο, οι αγρότες ειδικά της Αιτωλ/νίας το τελευταίο που έχουν ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι ανέξοδες υποσχέσεις.
Καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα να σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι στο ζήτημα, να δώσει σαφείς απαντήσεις και φυσικά αυτό που χρειάζονται δεν είναι η «κατανόηση» αλλά οι άμεσες λύσεις στα προβλήματά τους.»