Με νωπές τις μνήμες όλων από την στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της ίδρυσης εφετείου στην Αιτωλοακαρνανία και τη μεθόδευση να μην ιδρυθεί στην πρωτεύουσα του νομού, το υπουργείο Δικαιοσύνης με νέα του απόφαση έρχεται να υποβαθμίσει το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, το οποίο ως γνωστό εξυπηρετεί μια περιοχή 100.000 κατοίκων.
Η απόφαση έχει να κάνει με την τεράστια μείωση των οργανικών θέσεων στο πρωτοδικείο και την εισαγγελία Μεσολογγίου ώστε να επανδρωθεί το Εφετείο στο Αγρίνιο. «Το προκλητικό είναι ότι μειώνει μία (1) οργανική θέση υπαλλήλου απ’ το Πρωτοδικείο Λευκάδας και του Αγρινίου που τελευταία κατ’ εξαίρεση είχε μεταθέσεις και μετατάξεις και σε βάρος του υπαλληλικού προσωπικού του Πρωτοδικείου μας, στο οποίο μειώνει τέσσερις (4) θέσεις και μία (1) της Εισαγγελίας, συνολικά πέντε (5) θέσεις! Δεδομένου ότι στον Οργανισμό του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου έχει 18 οργανικές θέσεις και υπηρετούν 10, με υπό σύνταξη εντός του έτους 2 υπαλλήλων, θα απομείνουν 8 απ’ τους 18!
Δηλαδή καλείται να λειτουργήσει το Πρωτοδικείο μας με λιγότερους από τους μισούς υπαλλήλους, με κενά περίπου 60%, όταν ο μέσος όρος στον κλάδο είναι 25%, δηλαδή υπερδιπλάσιος των όσων παντού υπάρχουν και συμβαίνουν κατά μέσο όρο.» σημειώνει σε δήλωσή του για το θέμα ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Μεσολογγίου, Γιάννης Ατσαλάκης, στην οποία μεταξύ άλλων προαναγγέλλει νέο κύκλο διαμαρτυριών.
Για το ζήτημα που προκύπτει ήδη έχει υπάρξει έντονη αντίδραση και από το σύλλογο δικαστικών υπαλλήλων και το βέβαιο είναι ότι η έναρξη του δικαστικού έτους στις 16 Σεπτεμβρίου κάθε άλλο παρά ομαλή θα είναι.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ατσαλάκη για το ζήτημα που προκύπτει έχει ως εξής:
«Το ιστορικό Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, είναι ένα από τα τρία πρώτα που ιδρύθηκαν το 1833 στην ελεύθερη Ελλάδα, που αποφασιστικά συνέβαλε και οφείλει την ύπαρξή της στο ολοκαύτωμα της Ιερής Πόλης του Έθνους. Περιφέρεια αρμοδιότητάς του ήτο η Δυτική Στερεά Ελλάδα και η δυτική Πελοπόννησος, με λειτουργία Ειρηνοδικείων σ’ αυτή και με επίσης, των πρώτων Κακουργιοδικείων (Εφετείων).
Σήμερα, με πρωτοφανή, προκλητική και απαράδεκτη θεσμική εκτροπή επιχειρείται η λειτουργία Εφετείου στο Νομό μας, με έδρα όχι την Πρωτεύουσά του και της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας, όπως παντού και πάντα γίνεται. Όταν, μάλιστα, συμπίπτει να είναι αυτή η Κιβωτός της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και της Δικαιοσύνης, η Πρωταθλήτρια των πόλεων, το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ.
Ζούμε σε μια παρακμάζουσα Κοινωνία και Πολιτεία. Αρχές και Αξίες οφείλουν να διδάσκουν τις επερχόμενες γενιές των Ελλήνων. Η ευθύνη ανήκει κύρια στην ηγεσία και τους εκάστοτε κυβερνώντες, που πρέπει, αυτοί πρώτοι να παραδειγματίζουν με τις αποφάσεις και τα έργα τους. Δυστυχώς αντικαταστάθηκαν με ποταπά κριτήρια, ρουσφετολογικά και ιδιοτελή, ενεργούν ενάντια σε κάθε έννοια ευνομούμενης Πολιτείας και Κράτους.
Αδίστακτοι και θρασύτατοι δράστες, κατάπτυστοι στην Ιστορία και την πορεία του Έθνους μας, σχεδόν το σύνολο των τοπικών μας εκπροσώπων (βουλευτές, κόμματα κ.ά.) και ο πρ. Υπουργός Δικαιοσύνης (Καστανίδης, αλήθεια τι έγινε το Διοικητικό Εφετείο που υποσχέθηκαν και θα ιδρύετο ταυτόχρονα στην Ι.Π. Μεσολογγίου; Θα αποδειχθούν ψεύτες και απατεώνες;)
Το θέμα του Εφετείου παραμένει ανοικτό και θα αποτελεί “αιώνιο” στίγμα, στους έτσι πράττοντες και αποφασίζοντες μικροπολιτικάντιδες. Ο αγώνας συνεχίζεται προς τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητάμε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και ελπίζουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη, στο Συμβούλιο Επικρατείας, όπου εκκρεμεί η Αίτηση Ακύρωσης Δήμων και φορέων σε απόφαση που σέβεται μια θεσμικά λειτουργούσα Δημοκρατία. Όταν, μάλιστα, αφορά τον τόπο, όπου πρωτοδιακηρύχθηκαν και πρωτοεφαρμόστηκαν οι Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης της Δικαιοσύνης.
Με παντοτινή μνεία και στιγματισμό, σήμερα, ζούμε μια δεύτερη επίθεση απαξίωσης και υποβάθμισης της λειτουργίας του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου. Το ιστορικό Πρωτοδικείο μας εξακολουθεί να παραμένει απ’ τα μεγαλύτερα της περιφέρειας στη χώρα μας. Εξυπηρετεί περισσότερο από 100.000 κατοίκους σε απόσταση περισσότερη των 150 χιλιομέτρων μεταξύ τους.
Συγκριτικά έχει περισσότερα Ειρηνοδικεία, περισσότερες πολιτικές αποφάσεις και περίπου ίδιες ποινικές με το γειτονικό του Αγρινίου, που έχει δύο (2) Προέδρους, έναντι ενός (1) σ’ εμάς και περισσότερο Δικαστικό Προσωπικό και δύο (2) Αντιεισαγγελείς έναντι ενός (1) σ’ εμάς και σ’ αυτό μειονεκτούμε έναντι και του Πρωτοδικείου Πύργου στην περιφέρειά μας, που έχει λιγότερες εργασίες και αποφάσεις, υπάρχουν και άλλα παραδείγματα στη Χώρα μας. Δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα ανεχθούμε άνιση και διακριτική μεταχείριση σε βάρος των πολιτών της περιοχής μας. Σημειώνω ότι σε προ 3μήνου επίσκεψή μου στον πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Καλαμίδα έγινε αντιληπτή η αναντίρρητη ανάγκη αναβάθμισης του Οργανισμού του Δικαστηρίου μας και δήλωσε ότι σε συνεργασία με τον Εισαγγελέα Α.Π. θα προωθήσει την τροποποίηση για δεύτερη θέση Εισαγγελέα και Προέδρου στο Πρωτοδικείο μας. Ελπίζω και πιστεύω σε άμεση συνεργασία με την Πρόεδρο του Α.Π. κα Ασημακοπούλου, που εδώ πρωτοδιορίστηκε και υπηρέτησε, γρήγορα θα επιλυθεί αυτό.
Όμως, σε αντίθετη κατεύθυνση και λογική, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες για Διοικητικό (Υπαλληλικό) Προσωπικό κινείται το αρμόδιο Υπουργείο (εκτιμώ ότι τα όσα τελευταία συμβαίνουν δεν είναι σε γνώση του Υπουργού κ. Μ. Παπαϊωάννου). Συγκεκριμένα, κατάλοιπα της ρουσφετολογικής εποχής, επί ηγεσίας του Υπουργείο του Γεωργίου Σταμάτη, προσληφθέντες και εξελιχθέντες σε ανώτερες θέσεις της Υπηρεσίας, έχουν δημιουργήσει ένα τοπικιστικό “Αγρινιώτικο” λόμπυ, που με οξύτατη κριτική καταγγέλλει και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων του Πρωτοδικείου μας, δρώντας και μη νόμιμα, σε βάρος του αναγκαίου και απαραίτητου αριθμού Υπαλλήλων του Πρωτοδικείου μας, για την ελάχιστη και στοιχειώδη λειτουργία και απόδοση της Δικαιοσύνης στην περιοχή μας.
Με “πρεμούρα” την έστω και υποβαθμισμένη λειτουργία του Εφετείου στο Αγρίνιο, αφού δεν είναι δυνατή η πρόσληψη προσωπικού, αφαιρούν απ’ το ήδη μειωμένο προσωπικό που υπηρετεί στο Πρωτοδικείο μας, με άμεση συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμισή μας και μη λειτουργία μιας Δικαστικής μονάδας, του Πρωτοδικείου μας. Τα αντίθετα επαγγέλλεται, σκοπεί και στοχεύει ως λόγο ίδρυσης του νέου Εφετείου το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα που γρήγορα (2-2-2012) θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όταν μάλιστα μόνη δυνατότητα και προϋπόθεση λειτουργίας του Εφετείου είναι η αύξηση του οργανικού αριθμού των δικαστικών υπαλλήλων και θεωρεί ανέφικτη την λειτουργία του χωρίς αυτό. Αντίθετα το Υπουργείο και η Κυβέρνηση αποκλείουν την οποιαδήποτε αύξησή των για την στελέχωσή του.
Αλλά θα λογοδοτήσουν και αυτοί, που αυταρχικά και αλαζονικά, χωρίς τον επιβαλλόμενο διάλογο και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, ετσιθελικά αποφασίζουν. Γι’ αυτό και άλλα πολλά τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου θα καταθέσει ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ κατά παντός υπευθύνου.
Ειδικότερα, χωρίς να γίνει και εγκριθεί Οργανισμός Εφετείου (νέου) με απόφαση του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου ανακατανέμονται οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων (Γραμματέων και Επιμελητών) για την στελέχωση των νέων Εφετείων και Εισαγγελιών αυτών. Για το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος (ευρηματικό “μόρφωμα” Δικαιοσύνης…) δημιουργούνται θέσεις, που απ’ το Εφετείο Πατρών που αποσπάται, με φροντίδα των Πατρέων να μη μετακινηθεί Δικαστής και υπάλληλος από εκεί, καλείται να στελεχωθεί απ’ τα τρία Πρωτοδικεία, του Νομού μας (Μεσολογγίου, Αγρινίου) και της Λευκάδας.
Το προκλητικό είναι ότι μειώνει μία (1) οργανική θέση υπαλλήλου απ’ το Πρωτοδικείο Λευκάδας και του Αγρινίου που τελευταία κατ’ εξαίρεση είχε μεταθέσεις και μετατάξεις και σε βάρος του υπαλληλικού προσωπικού του Πρωτοδικείου μας, στο οποίο μειώνει τέσσερις (4) θέσεις και μία (1) της Εισαγγελίας, συνολικά πέντε (5) θέσεις! Δεδομένου ότι στον Οργανισμό του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου έχει 18 οργανικές θέσεις και υπηρετούν 10, με υπό σύνταξη εντός του έτους 2 υπαλλήλων, θα απομείνουν 8 απ’ τους 18!
Δηλαδή καλείται να λειτουργήσει το Πρωτοδικείο μας με λιγότερους από τους μισούς υπαλλήλους, με κενά περίπου 60%, όταν ο μέσος όρος στον κλάδο είναι 25%, δηλαδή υπερδιπλάσιος των όσων παντού υπάρχουν και συμβαίνουν κατά μέσο όρο.
Δεν πρόκειται να λειτουργήσει έτσι το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου και είναι κοινή άποψη και θέση Δικαστών και Υπαλλήλων και του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου. Γιατί και σ’ αυτό η άδικη, άνιση και διακριτική μεταχείριση σε βάρος μας; Όταν, μάλιστα, εκκρεμούν και χρονίζουν εγκριθείσες μεταθέσεις, μετατάξεις και αιτήματα υπαλλήλων για να υπηρετήσουν στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, όπως και η στελέχωσή του από αντιρρησίες συνείδησης.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Θα εξαντληθεί η διάθεσή μας για διάλογο και κατανόηση απ’ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Υπάρχει, από μηνός, πρωτοβουλία μου για συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό της Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεννόηση να παραστούν και οι Δήμαρχοι Ι.Π. Μεσολογγίου και Ναυπάκτου κ.κ. Κατσούλης και Μπουλές. Υπάρχει η υπόσχεση και δέσμευση πραγματοποίησής της για τα ανωτέρω σοβαρά ζητήματα και του Εφετείου.
Σε αρνητική στάση του Υπουργείου, προγραμματίζουμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, δικηγόροι και υπάλληλοι του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου. Δεν παρακαλούμε, απαιτούμε και εγκαλούμε κάθε αρμόδιο και υπεύθυνο. Ελπίζουμε να υπάρξει διάλογος και να πρυτανεύσει το Δίκαιο και η Λογική.»