Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Αναδεικνύεται ο τάφος του Ιωσήφ Ρωγών στο Μεσολόγγι


Με δελτίο τύπου από το δήμο Μεσολογγίου ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες για την ανάδειξη του τάφου του Ιωσήφ Ρωγών που βρίσκεται πλησίον του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την πρόοδο των εργασιών διαπίστωσαν σε επιτόπια επίσκεψή τους, ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμάς.
Η ανακοίνωση του δήμου Μεσολογγίου για την πρόοδο των εργασιών έχει ως εξής:

"Ολοκληρώνονται οι εργασίες ανάδειξης του τάφου του Ιωσήφ Ρωγών. Το μνημείο επισκέφτηκαν, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ Κοσμάς και ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, ο όποιος δήλωσε : ΄΄ Αποτελει ιστορικό και ηθικό μας καθήκον η ανάδειξη του μνημείου ενός Ιεράρχη ο οποίος ήταν η ψυχή των Εξοδιτων΄΄ 

Ο Ιωσήφ, Επίσκοπος Ρωγών ήταν παρών στο Μεσολόγγι από την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου. Πριν αρχίσει η τρίτη πολιορκία από τον στρατό του Κιουταχή και του Ιμπραήμ είχε ήδη αναδειχθεί σε πνευματικό καθοδηγητή των πολιορκημένων. 

Τον Αύγουστο του 1823 τέλεσε την κηδεία του Μάρκου Μπότσαρη και τον Μάρτιο του 1825 κήδευσε τον Λόρδο Βύρωνα.. 

Αυτός κατέστρωσε το αναλυτικό σχέδιο της Εξόδου, όπως μαρτυρεί ο Νικόλαος Κασομούλης. Ο επίσκοπος Ιωσήφ ήταν επικεφαλής της τρίτης φάλαγγας με τα γυναικόπαιδα, που οπισθοδρόμησε .Όσοι επέστρεψαν στην πόλη σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους και Αιγυπτίους. 

Ο Ιωσήφ αντιστάθηκε επί τρεις ημέρες στο νησάκι του Ανεμόμυλου . Στο τέλος έβαλε φυτίλι στην πυριτιδαποθήκη και ανατινάχθηκε μαζί με συμπολεμιστές και με Τούρκους εισβολείς. Λέγεται ότι δεν πέθανε αμέσως από την έκρηξη. Οι εισβολείς τον βρήκαν ημιθανή μετά την έκρηξη και τον θανάτωσαν με μαρτυρικό τρόπο στις 13 Απριλίου 1826."