Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

1961: Ο ΘΙΑΣΟΣ ΑΛΙΚΗΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Γράφει ο Μιλτιάδης Ζαβέρδας

Η "Εθνική μας σταρ", όπως την αποκάλεσε πρώτη η δημοσιογράφος Ελένη Βλάχου στην εφημερίδα Καθημερινή, Αλίκη Βουγιουκλάκη, στις αρχές της δεκαετίας του 60΄ είναι στις δόξες της. Μετά τις μεγάλες επιτυχίες της στον κινηματογράφο με τις ταινίες "Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο" , "Μανταλένα" , "Η Αλίκη στο Ναυτικό" κλπ . , η δημοτικότητά της είναι στα ύψη.

Το 1961 δημιουργεί δικό της θίασο και κάνει περιοδεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη με το έργο "Ωραία μου κυρία". Λίγο αργότερα την υποδέχεται με ενθουσιασμό το θεατρόφιλο Μεσολόγγι, δίνοντας παραστάσεις στο σχετικά νεόδμητο (1956) και μεγαλοπρεπές για την εποχή χειμερινό Κινηματοθέατρο "ΖΑΒΕΡΔΑ".

 

Ο ερχομός της ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θεατρικά γεγονότα στα χρονικά της πόλης. Ο δήμαρχος Χρήστος Ευαγγελάτος σε ειδική τελετή της απονέμει το μετάλλιο της πόλης και την ξεναγεί στον κήπο των Ηρώων, συνοδεία του θεατρώνη Μήτσου Ζαβέρδα, δύο ακόμη ηθοποιών του θιάσου ( η μία είναι η Τζόλυ Γαρμπή ) και πλήθος κόσμου μικρών και μεγάλων, που την περιτριγυρίζουν ζητώντας αυτόγραφα. με τους πιτσιρικάδες να προηγούνται της πομπής, όπως βλέπουμε στη φωτογραφία και πιό πίσω μαθητές της Παλαμαϊκής με τα πηλίκια.

Υ.Γ. Η Αλίκη ήρθε ξανά στο Μεσολόγγι το 1985, στο κινηματοθέατρό μας , παρουσιάζοντας το έργο "Εκπαιδεύοντας την Ρίτα", μαζί με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, με τον οποίο συνεργάζονταν τότε θεατρικά, παρ' όλο που ήταν ήδη διαζευγμένοι από το 1975.

Είχα την τύχη τότε να την γνωρίσω για λίγο από κοντά, όχι μόνο από την παραμονή της στο κινηματοθέατρο, αλλά και από το τραπέζι που καθήσαμε όλοι μαζί με τον θίασο για φαγητό μετά το τέλος της παράστασης, κατά την προσφιλή συνήθεια του πατέρα μου, στο κέντρο "Νυχτερίδα" στο Αιτωλικό.