Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Λιμνοθάλασσα, αντιπλημμυρικά και βιορευστά στην «ατζέντα» συνάντησης του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με τον Υφ. Περιβάλλοντος Γ. Δημαρά


Οι μονάδες βιορευστών καυσίμων, τα σοβαρά προβλήματα της Λιμνοθάλασσας αλλά και η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα συζήτησης μεταξύ του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκου Καραπάνου και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Δημαρά, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο της πόλης, με τη συμμετοχή της βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μαρίας Τριανταφύλλου.



Σχετικά με τις μονάδες βιοκαυσίμων, ο Νίκος Καραπάνος ζήτησε από τον Υφυπουργό την ανάληψη πρωτοβουλίας κατάθεσης νομοθετικής ρύθμισης που να εξαιρεί τον δήμο από προηγούμενη ή μελλοντική ανάπτυξή τους εντός των ορίων του. Οι λόγοι είναι προφανείς και έχουν διατυπωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνοντας την ομόφωνη συναίνεση του Σώματος. Ο Γιώργος Δημαράς συμφώνησε στα όσα υποστήριξε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, χαρακτηρίζοντας τις αναφερόμενες μονάδες ως επενδύσεις «χωρίς λογική». Όπως είπε, απαιτείται ένας συνολικός και εφαρμόσιμος σχεδιασμός ενεργειακής πολιτικής με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και όχι αποσπασματικές πρωτοβουλίες παραγωγής ενέργειας που δεν εντάσσονται σε κανένα πλαίσιο διαχείρισης.
Το σοβαρό ζήτημα της διάσωσης και αναβάθμισης της Λιμνοθάλασσας τέθηκε αμέσως μετά από τον Νίκο Καραπάνο, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση «ασφυξίας» του οικοσυστήματος λόγω της άστοχης ή ελλειμματικής  ανθρώπινης παρέμβασης των προηγουμένων δεκαετιών. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι εξαιρετικά δυσάρεστες τόσο για τον υγροβιότοπο στο σύνολό του, όσο και για την αλιευτική παραγωγή η οποία τις τελευταίες μόνο δεκαετίες έχει συρρικνωθεί κατά 50%. Παρεμβάσεις όπως η αποστράγγιση υδάτων από τις λίμνες Λυσιμαχείας και Τριχωνίδας στο βόρειο τμήμα της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού έχουν επιφέρει τεράστια περιβαλλοντική αλλοίωση, ενώ δύο πολύ σημαντικά εγκεκριμένα έργα αυτή την στιγμή παραμένουν στάσιμα χωρίς σχέδιο υλοποίησης επεσήμανε ο Νίκος Καραπάνος. Ταυτόχρονα, το ίδιο συμβαίνει και για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πεδιάδας Μεσολογγίου και Οινιαδών, ιδίως μετά την κατασκευή την Ιόνιας Οδού. Τα έργα αυτά, παρά το γεγονός της ετοιμότητας τους από πλευράς μελετών, παραμένουν στάσιμα.
Απαντώντας για το πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας της λιμνοθάλασσας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος το χαρακτήρισε ως «άμεση προτεραιότητα».
Στα επιμέρους θέματα που τέθηκαν προς τον κ. Δημαρά κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντηση, ανήκε επίσης το αίτημα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου περί παραχώρησης προς χρήση, των εκτάσεων που περιλαμβάνουν την Τουρλίδα και το Νησί Τουρλίδας.