Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Επιτέλους σε αυτή την πόλη (σ.σ. Μεσολόγγι), ας δούμε μια φορά το δάσος κι ας αφήσουμε το δέντρο….


Η χθεσινή μέρα, η 21η Νοεμβρίου 2018,  ίσως, αποτελέσει μια ιστορική ημέρα για το Μεσολόγγι καθώς εάν υλοποιηθεί στο σύνολό της, η ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας, για ίδρυση «Βιωματικού Μουσείου της Ελληνικής Επανάστασης» στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου «Σπύρου Μουστακλή» τότε κυριολεκτικά θα μιλάμε για έναν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών με ότι συνεπάγεται αυτό.
Όμως για να συμβεί αυτό πέρα της δεδομένης διάθεσης και υποστήριξης που θα υπάρξει από τον Στρατό Ξηράς με σημαντικότερη για εμάς την κάλυψη της λειτουργίας, με τη διάθεση ανάλογου προσωπικού απαιτείται η συνέργεια των τοπικών παραγόντων.



Οι τοπικοί παράγοντες επιβάλλεται να δράσουν συλλογικά - μακριά από εγωισμούς, μικροπολιτικά πάθη και λοιπές παθογένειες που έχουν λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην πορεία της πόλης – με την  κατάθεση προτάσεων και ιδεών και κυρίως παρέχοντας την αναγκαία επιστημονική και διοικητική υποστήριξη.
Ανάλογη στάση πρέπει να κρατήσει και η τοπική κοινωνία ζητώντας από ουσιαστική δράση προκειμένου να μην συμβεί το κακό προηγούμενο της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ…
Ταυτόχρονα, η χθεσινή ημέρα επεφύλασσε τον ερχομό στο Μεσολόγγι 170 προσφύγων για πεντάμηνη φιλοξενία στο ξενοδοχείο «ΘΕΟΞΕΝΙΑ» (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ). Ερχομός που ήταν σχεδόν ταυτόχρονος με αυτόν του υπουργού Άμυνας για την ανακοίνωση της ίδρυσης του μουσείου.
Γεγονός που αναπόφευκτα δημιουργεί συνειρμούς και σενάρια συνωμοσιολογίας, αφού ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας διακατέχεται από ξενοφοβικά ένστικτα και δύσκολα μπορεί να πιστέψει, το τυχαίο ή ακόμη και μη, του γεγονότος.
Έτσι το άκουσμα της άφιξης των μεταναστών κυριολεκτικά επισκίασε το όποιο «θετικό»,  για την πόλη και το μέλλον της, των ανακοινώσεων Καμμένου, προκαλώντας – κακώς και αδικαιολόγητα για εμάς -  σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ένα απίστευτο αίσθημα οργής και φόβου.
Όμως, αυτό το ξενοφοβικό ξέσπασμα, κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης,  προκάλεσε προβληματισμό και αγανάκτηση, σε ένα άλλο κομμάτι της κοινωνίας, για τον τρόπο αντίληψης των πραγμάτων από τους συμπολίτες τους…
Ως MessolonghiNews σας προτρέπουμε όλους, να δείτε την κατάσταση «κατάματα» μεν, με νηφαλιότητα δε. Κι αυτό διότι πολλά από όσα διαβάσαμε, αλλά κυρίως η περυσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου για την άρνηση φιλοξενίας στην πόλη προσφύγων, κάθε άλλο παρά τιμά, όσους «κοκορεύονται», ότι είναι απόγονοι των Ελεύθερων Πολιορκημένων και κυρίως εκτιμούμε, δεν τιμά την πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης.
Επίσης,  ως MessolonghiNews προτρέπουμε τον Δήμαρχο της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου να ακυρώσει την αυριανή προγραμματισμένη σύσκεψη για το ζήτημα και να οργανώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια σύσκεψη, όπου παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, φορείς και σύλλογοι της πόλης να κληθούν να καταθέσουν προτάσεις και να διαθέσουν εθελοντές για να εργαστούν, ώστε η ανακοίνωση του Καμμένου να πάρει πραγματικά «σάρκα και οστά».
Επιτέλους σε αυτή την πόλη, ας δούμε μια φορά το δάσος κι ας αφήσουμε το δέντρο….

Υ.Γ. 1.: Ένας καλός φίλος χθες το βράδυ μου είπε το εξής: «Το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας που διαχειρίζεται το κατεξοχήν «φιλέτο» της πόλης πήρε αυτή την απόφαση δείχνει το γενικό αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα της πόλης και αντικατοπτρίζει την αρνητική οικονομική της πορεία. Και αυτό είναι απόρροια λανθασμένων πολιτικών που αναλήφθηκαν για την περιοχή διαχρονικά και της έλλειψης βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου».

Για το MessolonghiNews
Δημήτρης Μαλαβέτας