Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Από 5 έως 8 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα το 14ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας (ICGL14)


Ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει το 14ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας (ICGL14), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 5 έως την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019.
Το Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογίας πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια από το 1993, με αφετηρία εκείνο που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία και είναι αφιερωμένο σε όλες τις πτυχές της γλωσσολογικής μελέτης και ανάλυσης της Ελληνικής από την αρχαία μέχρι τη σύγχρονη εποχή, με ιδιαίτερη έμφαση στα πιο πρόσφατα στάδια της εξέλιξής της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο γλωσσολογικό φόρουμ με αντικείμενο ενασχόλησης τη γλώσσα μας σε όλες τις περιόδους της ιστορίας της και σε όλες τις εκφάνσεις της. Η Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και η Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Γουέστμινστερ, στο Λονδίνο, διοργάνωσε το προηγούμενο.



Η φετινή διοργάνωση συνεχίζει την παράδοση των προηγούμενων συνεδρίων για την προώθηση της γλωσσολογικής έρευνας και την προσπάθεια προβολής της. Οι εισηγήσεις καλύπτουν θέματα σχετικά με την ανάλυση και περιγραφή της ελληνικής γλώσσας (συγχρονικά και διαχρονικά) καθώς και τη διδασκαλία της Ελληνικής (ως μητρικής και ως ξένης).
Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν περισσότερες από 200 ερευνητικές εργασίες, από περισσότερους από 400 συγγραφείς από 100 διαφορετικά Πανεπιστήμια και 26 χώρες! Οι ανακοινώσεις καλύπτουν θέματα σχετικά με όλα τα ερευνητικά πεδία της Γλωσσολογίας, όπως: ανάλυση λόγου, ανάλυση συνομιλίας, γλωσσολογία σωμάτων κειμένων, διαλεκτολογία, διδακτική της γλώσσα, εφαρμοσμένη γλωσσολογία, ιστορική γλωσσολογία, κοινωνιογλωσσολογία, λεξικολογία, λεξικογραφία, μορφολογία, νευρογλωσσολογία, πραγματολογία, σημασιολογία, σύνταξη, υπολογιστική γλωσσολογία, φωνητική, φωνολογία, ψυχογλωσσολογία, καθώς και θέματα για τις διαλέκτους στην εκπαίδευση.

Προσκεκλημένοι/ες ομιλητές/τριες:
Καθ. Αμαλία Μόζερ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ομοτ. Καθ. Θεοδοσία-Σούλα Παυλίδου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Καθ. Σταύρος Σκοπετέας, Georg-August-Universität Göttingen

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου
Αργύρης Αρχάκης
Χρήστος Βλάχος
Θεόδωρος Μαρκόπουλος
Γιώργος Ι. Ξυδόπουλος
Δημήτρης Παπαζαχαρίου
Άννα Ρούσσου

Διοργάνωση
Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Ιστοσελίδα Συνεδρίου