Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

#tag μεγάλων προσδοκιών από τη σύνθεση της περιφερειακής αρχής! Αρκεί μην ...


Στα «βαθιά με το καλημέρα» καλούνται να «κολυμπήσουν οι νέοι χωρικοί και θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας, καθώς ως γνωστό υπάρχουν πολλά και ανοιχτά ζητήματα στην περιφέρεια.
Θα κάνουμε ένα πρώτο #tag στους «δικούς» μας (σ.σ. εκλεγέντες στην Αιτωλοακαρνανία) με συνοπτική αναφορά στην πολιτική τους διαδρομή  και στις προτεραιότητές τους (κατά την εκτίμησή μας), σχετικά αρμοδιότητες που τους ανατέθηκαν.





Έτσι, η νέα αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά θα «δοκιμαστεί» σε ακόμη ένα μετερίζι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού στο παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αμφιλοχίας και αντιδήμαρχος Αγρινίου. Παράλληλα γνωρίζει την «ανθρωπογεωγραφία» του νομού, έχοντας για πολλά χρόνια τη διεύθυνση του πολιτικού γραφείου του αδελφού της, Μάριου.
Εκτιμούμε ότι μια από τις πρώτες της προτεραιότητες πρέπει να αποτελέσει το «συμμάζεμα» του κτηρίου της έδρας της αντιπεριφέρειας στο Μεσολόγγι, το οποίο χωρίς καμιά υπερβολή κυριολεκτικά έχει αφεθεί στην «τύχη» του, χωρίς καμιά συντήρηση τα τελευταία χρόνια, ενώ και ο αύλειος χώρος έχει μετατραπεί σε αλάνα…
Ταυτόχρονα άμεσα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για επαρκή σήμανση και φωτισμό του εθνικού και επαρχιακού δικτύου και ιδιαίτερα των κόμβων, μιας και πολλοί κόμβοι κυριολεκτικά είναι «βυθισμένοι» στο σκοτάδι….

Συνεχίζοντας το #tag στους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες, χωρίς αμφιβολία, τον πλέον νευραλγικό τομέα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανέλαβε ο Θανάσης Μαυρομμάτης, ο οποίος με «όπλο» την εμπειρία του, ως επιστημονικός συνεργάτης κορυφαίων υπουργών, αλλά και ευρωβουλευτών είναι αποφασισμένος να «τρέξει» το τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας που εκ των πραγμάτων αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης.
Πρόκειται, για έναν τομέα αντικειμενικά δύσκολο που απαιτεί αφενός σχεδιασμό, προγραμματισμό και κυρίως ταχύτητα στην υλοποίηση των διαδικασιών και αφετέρου συνεχείς και ασφυκτικούς ελέγχους για να εξασφαλιστεί ποιότητα στην κατασκευή, κάτι που πολλές φορές απαιτεί συνέργειες, τόσο με τους δήμους όσο και με το υπουργείο υποδομών.
Αναμφίβολα το οδικό επαρχιακό και εθνικό δίκτυο θα αποτελέσει προτεραιότητα για τον Θανάση Μαυρομμάτη, αλλά και επιμέρους έργα και υποδομές που χρειάζεται να γίνουν ή να συντηρηθούν για να υπάρξει όφελος στην τοπική οικονομία,  όπως πχ. τα αρδευτικά δίκτυα και κυρίως μεγαλύτερη ταχύτητα στην απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για έργα που υλοποιούνται ή είναι σε φάση υλοποίησης.  


Έχοντας διοικητική εμπειρία στο χώρο της δημόσιας υγείας, ως διοικητής νοσηλευτικών μονάδων, ο Λάμπρος Δημητρογιάννης αναλαμβάνει την, με «πολλά ανοιχτά μέτωπα»,  αντιπεριφέρεια Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας. Έναν τομέα απαιτητικό αφού όπως αναφέραμε υπάρχουν πολλά προβλήματα σε όλους τους νομούς.
Πχ. Αχαΐα και Ηλεία έχουν σοβαρό πρόβλημα με τη συνολική διαχείριση των σκουπιδιών, η Αιτωλοακαρνανία παρόλο τον υδάτινο πλούτο της, έχει ζητήματα άρδευσης και σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν, οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο θαλάσσιο μέτωπο της περιφέρειας και η προστασία των υγροβιότοπων που υπάρχουν και στους τρείς νομούς.
Ζητήματα πραγματικά δύσκολα που απαιτούν καθημερινή παρακολούθηση και λήψη πολλές φορές «δύσκολων» και με πολιτικό κόστος αποφάσεων.


Τέλος, ο Μιχάλης Γούδας στον οποίο ανατέθηκαν καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου με αντικείμενο την ενίσχυση και τον συντονισμό των συνεταιριστικών οργανώσεων με δεδομένο ότι είναι άριστος γνώστης των αγροτικών ζητημάτων, έχοντας «κολλήσει» πολλά ένσημα σε αυτόν τον χώρο,  καλείται να σχεδιάσει και να προωθήσει πολιτικές σε αυτόν τον  τομέα  - που ειδικά στην Αιτωλοακαρνανία - υπάρχει διαχρονική υστέρηση, εξαιτίας κατεστημένων αντιλήψεων και νοοτροπιών.
Ένα αντικείμενο εξίσου κρίσιμο και κομβικό θα λέγαμε για την πορεία της περιφερειακής αρχής καθώς μια πετυχημένη θητεία θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο.


Έτσι κάνοντας το πρώτο #tag στους προερχόμενους από την Αιτωλοακαρνανία αντιπεριφερειάρχες διαπιστώνουμε καταρχάς έχουν γνώση και ικανότητες για να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν, όρεξη για δουλειά φαίνεται ότι έχουν, πολιτικές συνθήκες για παραγωγή έργου υπάρχουν και συνεπώς επειδή το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους αντιπεριφερειάρχες από Αχαΐα και Ηλεία,  οι προσδοκίες που δημιουργεί η ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα περιφερειακή αρχή είναι μεγάλες.
Όμως για να μην αποδειχτούν «φρούδες» αυτές οι προσδοκίες ζητούμενο είναι να μην υπάρξει «καλαμοκαβαλίκευμα», αλαζονεία και εσωστρέφεια και ευτυχώς τέτοια δείγματα γραφής δεν έχουν υπάρξει ούτε για δείγμα…