Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

"Τρόποι θέασης" από τη Φωτογραφική Λέσχη Μεσολογγίου την Τετάρτη 23/2


Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, στις 7 το βράδυ,  στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου,  ο Δημήτρης Ντόβας θα κάνει μια παρουσίαση με τίτλο: «Τρόποι θέασης» σε τρεις ενότητες. 
Η πρώτη ενότητα αναφέρεται γενικά στον τρόπο αντίληψης και ερμηνείας της εικόνας, η δεύτερη περιλαμβάνει ορισμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ίδιου και η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει εισαγωγή και προβολή της μικρού μήκους (27΄) ταινίας του Chris Marker, “La Jetée” (Σταθμός αποχαιρετισμού), του 1962.
Θέμα της ταινίας είναι η σχέση ανάμεσα στη μνήμη, στο χρόνο και στη θέαση. Η συγκεκριμένη ταινία και η μνήμη είναι συμβατά σε φόρμα και σε δομή, αφού και τα δύο έχουν την ικανότητα να ανασυνθέσουν την πραγματικότητα και να αψηφήσουν τους περιορισμούς του χώρου και του χρόνου.
Η ταινία που είναι μια συρραφή εναλλασσόμενων ασπρόμαυρων φωτογραφιών και συνοδεύεται από αφήγηση και τους ήχους της χορωδίας του καθεδρικού ναού του Αλεξάντερ Νέφσκι, διηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που ταξιδεύει στο χρόνο και αναγκάζεται να ξαναζήσει τις αναμνήσεις του χωρίς να μπορεί να τις αλλάξει ή να μπορεί να ξεφύγει από αυτές.
Η παρουσίαση και η προβολή της ταινίας γίνονται στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συναντήσεων της Φωτογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.