Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ναι από το ΣτΕ για εφετείο στο Αγρίνιο.


Από κινητοποιήσεις του 2008 κατά της ίδρυσης εφετείου στο Αγρίνιο.
Η τότε κυβέρνηση της ΝΔ τελικά έκανε πίσω.
Σήμερα;

"...Το δυστύχημα είναι ότι οι φορείς της πόλης του Μεσολογγίου και 
κυρίως η δημοτική της  αρχή για τα εν λόγω ζητήματα κυριολεκτικά έχουν σιωπήσει..."

Όπως σας είχαμε προϊδεάσει από την περασμένη εβδομάδα σήμερα έγινε ένα ουσιώδες βήμα για την λειτουργία εφετείου στο Αγρίνιο από το νέο δικαστικό έτος (σ.σ. 1/9/2011) αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέφρασε τη θετική του γνώμη για το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Έτσι θεωρείται πλέον θέμα χρόνου η υπογραφή του ΠΔ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία της ίδρυσης του Εφετείου στο οποίο θα υπαχθούν τα πρωτοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου και Λευκάδας.
Η εξέλιξη αυτή δίνει μεν τέλος σε ένα ζήτημα που εδώ και 25 χρόνια έχει αποτελέσει πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ των φορέων του Μεσολογγίου και του Αγρινίου.
Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο την ψηφοθηρική αντίληψη των πραγμάτων από το πολιτικό προσωπικό της Αιτωλοακαρνανίας αφού με την ίδρυση του Εφετείου στο Αγρίνιο, εμμέσως πλην σαφώς ποδοπατείται ο θεσμικός ρόλος της πόλης του Μεσολογγίου ως πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Και ποδοπατείται διότι το εφετείο είναι η κορυφαία, ίσως, δομή διοίκησης που είναι επιφορτισμένη με την απονομή της δικαιοσύνης.
Δυστυχώς στα χρόνια αυτής της αντιπαράθεσης οι ελάχιστοι πολιτικοί που τόλμησαν να δημοσιοποιήσουν την εκ μέρους τους στήριξη του αυτονόητου δηλαδή την ίδρυση του Εφετείου στο Μεσολόγγι κυριολεκτικά τους έφαγε το σκοτάδι.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το σύνολο σχεδόν των νομαρχιακών συμβούλων που «καταγόταν» από το Μεσολόγγι οι οποίοι δυστυχώς δεν στάθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο ύψος των περιστάσεων.
Σε κάθε περίπτωση μπορεί για πολλούς η ίδρυση του εφετείου στο Αγρίνιο να μην σημαίνει και τίποτε το ιδιαίτερο όμως για την πόλη του Μεσολογγίου αποτελεί ακόμη μια απόφαση υποβάθμισής της με δεδομένες ανάλογες που …έρχονται για το νοσοκομείο, δημόσιες υπηρεσίες κλπ.
Και το δυστύχημα είναι ότι οι φορείς της πόλης του Μεσολογγίου και κυρίως η δημοτική της  αρχή για τα εν λόγω ζητήματα κυριολεκτικά έχουν σιωπήσει.

Δημήτρης Μαλαβέτας