Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

"Λογικό"... για τη βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. Ν. Φούντα "να καταργηθεί η Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου"!!!


Μας είναι πολύ δύσκολο να σχολιάσουμε την πρόταση της βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ., Νίκης Φούντα που διατυπώνει μέσω ερώτησης στη Βουλή, σχετικά με τη λειτουργία της Δ.Ο.Υ. στην Αιτωλοακαρνανία.
Και μας είναι πολύ δύσκολο, διότι η νεαρή βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. ζητά από τον υπουργό Οικονομικών την ακύρωση του σχεδιασμού για λειτουργία Δ.Ο.Υ. στην πρωτεύουσα του νομού, στο Μεσολόγγι δηλαδή, όπως συμβαίνει σε όλη την επικράτεια και προτείνει την ίδρυση μίας Δ.Ο.Υ., στο Αγρίνιο και άλλης μίας είτε στη Βόνιτσα είτε στην Αμφιλοχία!!!
Στην επιχειρηματολογία της, μάλιστα η κ. Φούντα αναφέρει μια σειρά από στοιχεία σχετικά με την πληθυσμιακή κατανομή του νομού τα οποία και απέχουν πολύ της πραγματικότητας, όπως πχ. ότι το 72% των κατοίκων του νομού εξυπηρετείται από τη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου…
Χωρίς κανένα σχόλιο παραθέτουμε το κείμενο της ερώτησης της κ. Φούντα:


«Κύριε Υπουργέ, Προβλέπεται να προκύψουν εξαιρέσεις από τον κανόνα, δεδομένης της ιδιάζουσας περίπτωσης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας;»
Αναφορικά με τη γενικότερη απόφαση για την συγχώνευση όλων των Δ.Ο.Υ κάθε Νομού σε μία, με έδρα την πρωτεύουσά του, σας αναφέρω την ιδιάζουσα περίπτωση του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Στο Νομό αυτό, τον μεγαλύτερο σε έκταση της Ελλάδας, διατηρείται μόνο μία Δ.Ο.Υ, εκείνη του Μεσολογγίου, συγχωνεύοντας/καταργώντας όλες τις υπόλοιπες.
Μια τέτοια απόφαση, για την συγκεκριμένη περιοχή, φαντάζει ατεκμηρίωτη, μιας και ο πληθυσμός του Μεσολογγίου είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν του Αγρινίου. Επίσης, να επισημάνουμε ότι ο αριθμός των πολιτών που εξυπηρετείται από τη Δ.Ο.Υ Αγρινίου ανέρχεται περίπου στο 72% των κατοίκων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Ο Δήμος Αγρινίου αποτελεί το γεωγραφικό κέντρο του Νομού, συνεπώς μια πιθανή μοναδική έδρα της Δ.Ο.Υ στο Μεσολόγγι θα είχε ως συνέπεια μετακινήσεις πολύ μεγαλύτερου αριθμού πολιτών και σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Βασικό επίσης υπερασπιστικό επιχείρημα της απόφασης δημιουργίας Δ.Ο.Υ στο Αγρίνιο είναι οι 9.000 επιχειρήσεις (ποσοστό 50%) που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου Αγρινίου σε σύγκριση με το σύνολο των 18.443 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο σύνολο του Νομού.
Δεδομένης βέβαια της έκτασης του Νομού, το λογικό θα ήταν η διατήρηση δύο Οικονομικών Υπηρεσιών, με τη μία να εδρεύει στο Αγρίνιο και την άλλη είτε στην Αμφιλοχία, είτε στη Βόνιτσα για λόγους λειτουργικότητας και εξυπηρέτησης των πολιτών σε όλη την έκταση του Νομού.»