Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο ΑΘΗΝΑ: "Οι στιγμές δεν αντέχουν πλέον τοπικιστικές και μικροπολιτικές αντιλήψεις"


Η πρόσφατη παρουσίαση από τον Υπουργό Παιδείας του σχεδίου ΑΘΗΝΑ για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, προκάλεσε και προκαλεί έντονες αντιδράσεις, τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Το γιατί προφανές.
Στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας το σχέδιο ΑΘΗΝΑ,  εκτός των άλλων, αναδεικνύει το έλλειμμα συνεννόησης, με ευθύνη της πλειονότητας του πολιτικού προσωπικού, εδώ και δεκαετίες μεταξύ των τοπικών κοινωνιών για τον καθορισμό ενός συγκεκριμένου χωροταξικού σχεδιασμού για μια σειρά δομών μεταξύ των οποίων και αυτών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Έτσι φθάνουμε σήμερα στο σημείο, όπου χωρίς υπερβολή η Αιτωλοακαρνανία να «χάνει τ’ αυγά και τα πασχάλια» και ταυτόχρονα,  για αρκετές μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, ακόμη να μην έχει εκφραστεί μια ενιαία ρεαλιστική πρόταση, που θα συνάδει με τη φιλοσοφία του σχεδίου.
Μια πρόταση που να προέρχεται από τις θεσμοθετημένες αρχές του νομού σε όλες της βαθμίδες της διοίκησης (δήμοι, περιφέρεια, βουλευτές) καθώς και από την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Επειδή πιστεύουμε, ότι τα "λεκτικά πυροτεχνήματα" πλέον δεν έχουν καμιά λάμψη, είναι επιβεβλημένο το πολιτικό προσωπικό της Αιτωλοακαρνανίας, να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια και να καταρτίσει την πλέον ρεαλιστική πρόταση έτσι ώστε να περισωθεί ότι είναι δυνατό.
Και για να γίνουμε συγκεκριμένοι θα πρέπει:



1.       Να καταστεί σαφές, λόγω του ότι υπάρχουν επιχειρήματα και προϋποθέσεις, ότι  η διοικητική έδρα του ΤΕΙ Μεσολογγίου θα να είναι η πόλη του Μεσολογγίου.
2.       Να διασφαλιστεί με κάθε κόστος, ότι τα τμήματα που λειτουργούν στο Αγρίνιο και πλέον θα ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών δεν θα «περιοριστούν», αλλά ότι θα δοθεί η δυνατότητα - μέσω συγκεκριμένου σχεδιασμού -  λειτουργίας στο Αγρίνιο και των υπολοίπων τμημάτων που συγκροτούν τις σχολές, που ενσωματώνονται αυτά.
3.       Να εξηγηθεί στην τοπική κοινωνία της Ναυπάκτου, ότι με τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει - είτε το θέλουμε είτε όχι -  ότι για να συνεχιστεί η λειτουργία του τμήματος ΤΕΙ στην πόλη, θα πρέπει μέρος του λειτουργικού κόστους, την παρούσα χρονική συγκυρία να αναληφθεί από την ίδια την τοπική κοινωνία δηλαδή το δήμο και ότι δύσκολα το τμήμα θα παραμείνει στην πόλη. Κι αυτό διότι η σύσταση και λειτουργία έγινε για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους απέναντι στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
Οι στιγμές δεν αντέχουν πλέον τοπικιστικές και μικροπολιτικές αντιλήψεις και απαιτούν υπευθυνότητα και σοβαρότητα απ’ όλους, διότι με την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ  είναι βέβαιο ότι σε μερικά χρόνια η Αιτωλοακαρνανία θα αποτελεί μια πολύ μικρή κουκίδα στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, καθώς σε καμιά περίπτωση ειδικά εδώ στο Μεσολόγγι δεν θα πρέπει τώρα να  «φάμε  το τυρί»: ότι τον Σεπτέμβρη θα έρθουν 7.000 επιπλέον φοιτητές. Γιατί «αν το φάμε»: τότε είναι βέβαιο «ότι θα μας έχει πιάσει η φάκα» σε τρία το πολύ χρόνια όταν και οι ενεργοί φοιτητές στο ΤΕΙ θα είναι μερικές εκατοντάδες…