Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου: "Έτσι θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΜ"

Με ανακοίνωσή της η ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου καταθέτει μια σειρά προτάσεων ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής:
"ΓΕΝΙΚΑ
Είναι γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι εξελίξεις στη ΔΕΥΑ Μεσολογγίου πιστοποιούν ότι η κατάσταση στην Δημοτική Επιχείρηση έχει φτάσει σε οριακό σημείο και τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη. Να τονίσουμε ευθύς εξ αρχής ότι δε νοείται μια Δημοτική Επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα με 22.000 καταναλωτές που είναι ο μοναδικός διαχειριστής του υδάτινου δυναμικού να είναι ζημιογόνα και αναποτελεσματική.

ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ



Κατά την άποψή μας οι αιτίες που οδήγησαν στην σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΜ είναι οι παρακάτω:

  • Η μη σωστή εφαρμογή τιμολόγησης σε σχέση με τις δαπάνες λειτουργίας.
  • Η υστέρηση εσόδων, απόρροια των ασκούμενων πολιτικών των εκάστοτε δημοτικών αρχών.
  • Η μη ύπαρξη ενιαίου τιμολογίου στον νέο Καποδιστριακό Δήμο.
  • Η συσσώρευση ανείσπρακτων οφειλών παλαιότερα αλλά και σήμερα, που προσεγγίζουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.
  • Η επιβάρυνση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης και τα “χαϊδέματα” των μεγαλο-οφειλετών της.
  • Το απαρχαιωμένο δίκτυο παροχών που απαιτεί αντικατάσταση, προκειμένου να περιορισθούν οι διαρροές και το κόστος επιβάρυνσης.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας στην εποχή του Μνημονίου θεωρούμε ότι πάση θυσία πρέπει να διαφυλάξουμε την λειτουργία και βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΜ, ως επιχείρηση του Δήμου και όχι της ιδιωτικής οικονομίας, που καιροφυλακτεί να της βάλει “χέρι” αντί πινακίου φακής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία και τους Δημότες του διευρυμένου Δήμου. Έτσι λοιπόν προτείνουμε:
1. Ενιαίο τιμολόγιο για όλο τον Δήμο με έκδοσή του όπως είναι σήμερα στην βάση πραγματικών μετρήσεων και κατανάλωσης παρεχόμενης υπηρεσίας.
2. Άμεση επίλυση του προβλήματος ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Αιτωλικού με νέα γεώτρηση στο Κεφαλόβρυσο, επισκευή της διώρυγας Δ28 και καταγγελία των φορέων που δημιουργούν πρόβλημα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος επισκευής της διώρυγας με την στεγανοποίηση της υφιστάμενης δεξαμενής, είναι μόνο 30.000 ευρώ! Να διατεθεί το ποσό αυτό άμεσα ή από τον Δήμο ή από την Περιφέρεια.
3. Αντικατάσταση δικτύου παροχών ώστε να πιαστούν οι διαρροές που φτάνουν το 50%, για να μειωθεί το υπάρχον λειτουργικό κόστος.
4. Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου και σε άλλες ευπαθείς ομάδες, πλην των ΑΜΕΑ και πολυτέκνων. Αυτό μπορεί να γίνει διότι: i) έχουμε επιμήκυνση των τοκοχρεωλυτικών δόσεων δανείων από το ΤΠΔ που έλαβε η ΔΕΥΑΜ, ii) έχουμε περαιτέρω μείωση των μισθών των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜ λόγω ένταξης στο ενιαίο μισθολόγιο και iii) θα υπάρξει γενικότερη μείωση των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης.
5. Προσφυγή κατά της ΔΕΗ, διότι χρεώνει το ρεύμα στη ΔΕΥΑΜ σαν οικιακό και όχι σαν βιομηχανικό, κάτι το οποίο όταν θα γίνει αποδεκτό θα υπάρξει όφελος στο λειτουργικό κόστος των αντλιοστασίων 40%.
6. Καταβολή όλων των οφειλών των κρατικών φορέων προς τη ΔΕΥΑΜ με χρονοδιάγραμμα είσπραξης των υπολοίπων οφειλών.
7. Εφαρμογή συστήματος παρακολούθησης δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης μέσω ΕΣΠΑ.
8. Επίλυση με μόνιμο και οριστικό τρόπο του προβλήματος διάθεσης της λυματολάσπης από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού.
9. Στροφή της ΔΕΥΑΜ στην εμφιάλωση νερού και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας με παράλληλη στελέχωση της επιχείρησης με εξειδικευμένο προσωπικό.
10. Κατάργηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς νερού.
Επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους πρώτον ότι χρέος όλων είναι η ΔΕΥΑΜ να γίνει και βιώσιμη και αποτελεσματική και κερδοφόρα και δεύτερον η προάσπιση του κοινωφελούς της χαρακτήρα απέναντι στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση είναι μείζον τοπικό και πολιτικό ζήτημα και πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί. "