Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Οι "τρομοκράτες" της Βαλβείου.... Η υπερβολικά αρνητική προσέγγιση μια συλλογικής δράσης

«Πολύ ψηλά» στην ειδησεογραφία της χθεσινής ημέρας, στα κεντρικά ΜΜΕ, αλλά και στα τοπικά, ήταν ανέλπιστα, η είδηση της αστυνομικής επιχείρησης στο κτήριο της Βαλβείου Βιβλιοθήκης στο Μεσολόγγι, στο οποίο εδώ και δυο μήνες είχε δημιουργηθεί, κοινωνικό στέκι.
Συγκεκριμένα, μια ομάδα νεαρών επέλεξε να δώσει ζωή στο εγκαταλειμμένο κτήριο με τη διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων (προβολές ταινιών, συζητήσεις κλπ.). Οι ίδιοι νεαροί καθάρισαν τον αύλειο χώρο αλλά και το εσωτερικό του κτηρίου που κυριολεκτικά αποτελούσε μια εστία μόλυνσης. Όλοι όσοι διαβαίναμε από την περιοχή θυμούμαστε, τη δυσοσμία από τα ψόφια τρωκτικά και τα περιττώματα, που υπήρχαν στην αυλή αλλά και το ύψος των χορταριών… Έτσι, το κτήριο της Βαλβείου πήρε ζωή και πάλι.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι περίοικοι όλο αυτό το διάστημα δεν είχαν προβεί σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία... για την παρουσία των νεαρών στο κτήριο.
 Μέχρι χθες όμως, διότι το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και όχι Πατρών όπως γράφτηκε στην ανακοίνωση της αστυνομίας (εδώ η ανακοίνωση) ζήτησε την συνδρομή των διωκτικών αρχών, για την εκκένωσή του από τους νεαρούς, κάτι που έγινε σε δυο χρόνους πρωί και απόγευμα και σήμερα τοποθετήθηκαν μεταλλικά πλέγματα για να αποφευχθεί η εκ νέου παρουσία των νεαρών.
Όσον αφορά, τα ευρήματα της αστυνομικής επιχείρησης στο χώρο, αυτά σε καμιά περίπτωση, δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν «κατηγορίες», ανάλογες με αυτές σε επιχειρήσεις που έχουν γίνει σε κτήρια που τελούσαν υπό κατάληψη, σε άλλες πόλεις. Κι αυτό διότι, το δοχείο με το πετρέλαιο που βρέθηκε υπήρχε στο χώρο, ήταν της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου Μεσολογγίου, ενώ η μάσκα χρησιμοποιήθηκε για να καθαριστεί το εσωτερικό του κτηρίου.



Τέλος, αναφορικά με τις προσαγωγές, χθες το βράδυ σε κανέναν από όσους προσήχθησαν, δεν απαγγέλθηκε κατηγορία, αφού βρισκόταν στο δρόμο μπροστά από το κτήριο και όχι στο εσωτερικό του και έτσι μετά την τυπική εξακρίβωση των στοιχείων τους αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ζητούμενο πλέον είναι η αξιοποίηση του κτηρίου από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας ή από το δήμο Μεσολογγίου στον οποίο ανήκει η κυριότητα. Οι νεαροί, άλλωστε, που κάποιοι αβίαστα τους βάπτισαν «αντιεξουσιαστές», «αναρχικούς» κλπ. έδειξαν το δρόμο, ότι με πολύ λίγα χρήματα μπορεί να αξιοποιηθεί…