Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Υβριστική επίθεση του δημάρχου Μεσολογγίου σε βάρος του MessolonghiNews

Την περασμένη Τρίτη 20/8 είχαμε δημοσιεύσει σχόλιο σχετικά με την «πολιτικάντικη» στάση του δημάρχου Μεσολογγίου στο ζήτημα της διαθεσιμότητας των σχολικών φυλάκων (διαβάστε εδώ). Για το σχόλιο μας αυτό η αλήθεια είναι ότι λάβαμε απάντηση από το γραφείο τύπου του δήμου Μεσολογγίου που έδινε «εξηγήσεις»…
Η αλήθεια επίσης, είναι ότι επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σοβαρό και δεν προσφέρεται για «πολιτική» δεν προβήκαμε στην άμεση δημοσιοποίηση της «απάντησης» του δήμου, προκειμένου να προβούμε σε περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος.
Σήμερα, ο κύριος δήμαρχος προέβη σε μια χωρίς προηγούμενο, υβριστική επίθεση, σε βάρος του MessolonghiNews, μέσω δελτίου τύπου που κατά την προσφιλή του τακτική την «βάπτισε» καταγγελία.
Όσο κι αν προσπαθήσετε, τόσο στην «απάντηση» που μας έστειλε όσο και στη σημερινή «καταγγελία» σε κανένα σημείο, δεν υπάρχει ΔΙΑΨΕΥΣΗ του γεγονότος ΟΤΙ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ 13 ΘΕΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.
Επειδή η ουσία του σχολίου μας, βρίσκεται σε αυτό το γεγονός, είναι προφανές ότι ο κύριος δήμαρχος για να καλύψει την «αβελτηρία» του επιλέγει μια άλλη προσφιλή του τακτική, να μετακυλήσει την ευθύνη σε άλλους…
Έτσι ως MessolonghiNews απευθύνουμε στον κύριο δήμαρχο τα εξής ερωτήματα:

  • Καταργήσατε ή όχι τις θέσεις σχολικών φυλάκων;
  • Υπάρχει ή όχι πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ακόμη κι αν δεν υπογράψετε εσείς απολύσεις, το προσωπικό απολύεται αυτόματα;
  • Αποστείλατε ή όχι έγγραφο στους διευθυντές των σχολικών μονάδων του δήμου ώστε αυτοί να μεριμνήσουν για την φύλαξη των κτηρίων;

Ενδεχομένως κύριε δήμαρχε να μας πείτε ότι προβήκατε σε αυτές τις ενέργειες, χωρίς τη θέλησή σας… Όμως προβήκατε… και επιβεβαιώσατε μια ακόμη προσφιλή σας πρακτική, αυτή της «ανακολουθίας λόγων και έργων».
Το δεύτερο ερώτημα είναι και η συνέχεια της έρευνας που κάναμε για το ζήτημα.
Όσον αφορά τα όσα μας καταλογίζετε, περί μη αντικειμενικότητας κλπ. θέλουμε να υπενθυμίσουμε τόσο σε εσάς όσο και στο αναγνωστικό μας κοινό μόνο τούτο:
Το MessolonghiNews λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2007 και από τότε υπήρχε το όνομα μας ως διαχειριστή.  Έως και τον Δεκέμβριο του 2010 ήμουν ειδικός συνεργάτης τύπου του πρώην δημάρχου Μεσολογγίου, Γιάννη Αναγνωστόπουλου.
Στο διάστημα αυτό στο MessolonghiNews πάντα δημοσιευόταν ανακοινώσεις, σχόλια κλπ. των τότε παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δήμου Μεσολογγίου. Ας μας διαψεύσουν οι κ.κ. Τέγας, Πρεβεζάνος, Μουρκούσης, Μαργαρίτης. Μια περιήγηση στο αρχείο μας μπορεί να πείσει τον οποιονδήποτε.
Επιπρόσθετα ως υπεύθυνος του γραφείου τύπου του δήμου Μεσολογγίου, έχοντας ρητή κατεύθυνση του κ. Γιάννη Αναγνωστόπουλου, η ενημέρωση για τη δραστηριότητα του δήμου δινόταν άμεσα και ταυτόχρονα προς όλα τα ΜΜΕ. Επίσης ποτέ δεν υπήρξε εκ μέρους μου, έμμεση ή άμεση παρέμβαση σε κανέναν δημοσιογράφο, για μη αρεστά σχόλια. Πολύ δε περισσότερο, καμιά δαπάνη δεν έγινε από το δήμο Μεσολογγίου – πλην της δημοσιότητας για τις Γιορτές Εξόδου – προς δημοσιογράφους, ΜΜΕ κλπ.
Δυστυχώς, κύριε δήμαρχε εσείς έχετε επιλέξει το «μοντέλο», της «αλά καρτ» ενημέρωσης μέσω συγκεκριμένου μέσου, το οποίο πλην ελαχίστων περιπτώσεων αναπαράγει αμάσητη τη «δημοσιογραφική» τροφή που του δίνετε.
Εννοείται μαθήματα εκ μέρους σας δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν δεχόμαστε διότι στη δημοσιογραφική μας διαδρομή εδώ και 15 και πλέον χρόνια πιστεύουμε ότι έχουμε περάσει τις εξετάσεις στο «συγκεκριμένο» μάθημα και δεν χρειαζόμαστε «φροντιστήριο», όπως χρειάζονται συνεργάτες σας και προσφιλή σας μέσα...
Ειλικρινά λυπούμαστε για τον κατήφορό σας… αναμένοντας την απάντησή σας στα ερωτήματα που σας θέσαμε.

Δημήτρης Μαλαβέτας

Ακολουθεί η «καταγγελία» του κυρίου δημάρχου στην οποία περιλαμβάνεται και η «απάντηση» στο σχόλιο μας της 20/8.




«Η ανύπαρκτη αντικειμενικότητα του messolonghinews.
Την Τρίτη 20 Αύγουστου τα messolonghinews ανάρτησε άρθρο με τίτλο «"Ποιος κοροϊδεύει ποιόν;" Τη μια μέρα δεσμευόταν για στήριξη και την επόμενη τους καταργούσε ο δήμαρχος Μεσολογγίου» . Επειδή όσα αναφέρονταν ήταν αναληθή, προς ενημέρωση των αναγνωστών στείλαμε σχετική απάντηση η όποια όμως ποτέ δεν αναρτήθηκε όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία ορίζει.
Η στάση αυτή προκαλεί ποικίλα ερωτηματικά, καθώς ο διαχειριστής του συγκεκριμένου ‘’μέσου ενημέρωσης’’ ήταν έμμισθος υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή και θα έπρεπε να γνωρίζει την δημοσιογραφική δεοντολογία! Καθώς φαίνεται το συγκεκριμένο μέσο βρίσκεται σε εντεταλμένη υπηρεσία και προσβάλλει την νοημοσύνη των αναγνωστών του όταν αυτοαποκαλείται αντικειμενικό ! Η αντικειμενικότητα του φαίνεται από την κάρτα επαφής που εμφανίζεται για το email επικοινωνίας στο όποιο διαχειριστής εμφανίζετε ο προηγούμενος δήμαρχος! Αυτό εξηγεί όλη τη συμπεριφορά και την αποκλειστικά αρνητική αντιμετώπιση της παρούσας δημοτικής αρχής. Η καθημερινή έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση χωρίς "προκαταλήψεις" και "δεσμεύσεις" που επικαλείται ο κ. Μαλαβέτας, είναι κάτι που δεν θα βρει ο αναγνώστης του στο blog που διαχειρίζεται. Και τα  όσα αναφέρει, ότι δήθεν είναι «ελεύθερος χώρος ανταλλαγής σκέψεων και απόψεων, χωρίς προκαταλήψεις και δεσμεύσεις», εκ της συμπεριφοράς του ανατρέπεται και μόνο αστεϊσμούς προκαλεί σε όποιον διαβάζει τη σχετική περιγραφή στην αρχική σελίδα.
Επειδή η ενημέρωση της κοινής γνώμης στις μέρες μας δεν γίνεται – ευτυχώς- μόνο από ένα ηλεκτρονικό μέσο, σας αποστέλλουμε την απάντηση στην ανάρτηση με τις απαραίτητες επεξηγήσεις. Η παρούσα δημοτική αρχή ποτέ δεν αρνήθηκε την οποιαδήποτε κριτική, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί κατευθυνόμενα δημοσιεύματα που δημιουργούν ψεύτικες εντυπώσεις.
Η απάντηση στην ανάρτηση έχει ως εξής:
Σε απάντηση σχετικής ανάρτησης σας που καταχωρήθηκε στο messolonghinews.BlogSpot.gr με τίτλο «Ποιος Κοροϊδεύει ποιον…», στην οποία διατυπώνονται οι απόψεις σας και γίνονται σχόλια αναφορικά με τη στάση της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη, στο θέμα της κατάργησης των οργανικών θέσεων σχολικών φυλάκων, τη διαθεσιμότητα και την απόλυση αυτών, σας ενημερώνουμε ότι:
Για το συγκεκριμένο θέμα η δημοτική αρχή και τα πολιτικά της όργανα, δεν λειτούργησαν μέχρι  σήμερα με «κορώνες», όπως εσείς αναφέρετε. Αντιθέτως ο ίδιος ο δήμαρχος εισηγήθηκε και έλαβε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να μην υπογράψει τις ατομικές διαπιστωτικές πράξεις διαθεσιμότητας. Φυσικά ουδεμία από αυτές έχει υπογράψει, για κανένα εκ των υπηρετούντων σχολικών φυλάκων, κάτι που έγινε από ελαχίστους δημάρχους πανελλαδικά και ας υφίσταται ο κίνδυνος της έκπτωσης από το αξίωμα.
Η υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης κατάργησης των θέσεων προσωπικού ειδικότητας σχολικών φυλάκων που αναφέρετε, είναι επιβεβλημένη εκ του νόμου διοικητική πράξη - άρθρο 80 Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167/Τ.Α/23-7-2013) - δεδομένου ότι ο ίδιος ο νόμος τις καταργεί από την ημεροχρονολογία δημοσίευσης του, ήτοι στις 23/7/2013, και είναι ανεξάρτητη πράξη από την έκδοση και υπογραφή της ατομικής πράξης διαθεσιμότητας κάθε σχολικού φύλακα υπαλλήλου του Δήμου, που εμείς έχουμε δεσμευτεί και δεν υπογράψαμε. Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της εργασιακής τους παρουσίας στις υπηρεσίες του δήμου, και ας έχει καταργήσει ο νόμος τις συγκεκριμένες οργανικές θέσεις, ενώ τους παρέχεται η δυνατότητα της νομικής διεκδίκησης.
Αν επομένως επιχειρούσατε στοιχειωδώς να κάνετε αντικειμενική ενημέρωση, θα οφείλατε να ανατρέξετε στις ίδιες τις διατάξεις του νόμου, έτσι ώστε να έχουν τα σχόλια σας αντικειμενική υπόσταση ή να ζητήσετε ενημέρωση από το δήμο. Μόνο τότε η κοινή γνώμη και οι αναγνώστες του messolonghinews.blogspot.gr θα είχαν την πραγματική εικόνα των πράξεων της δημοτικής αρχής, που σε κάθε περίπτωση τις γνωρίζουν καλά οι σχολικοί φύλακες και το συνδικαλιστικό τους όργανο, στους οποίους σας προκαλούμε να ανατρέξετε.
Άλλωστε επί τετραετία θητεύσατε στο δήμο και πρέπει να γνωρίζετε τις διαδικασίες…»