Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ξεκίνησαν οι ζυμώσεις στο Μεσολόγγι για τις δημοτικές εκλογές

Ξαφνικά...κάτι άρχισε να κινείται στο δημοτικό σκηνικό του Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας και εν όψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου , άρχισαν να διαγράφονται, αμυδρά στον ορίζοντα πολιτικές, διερευνητικές κινήσεις. 
Στο Μεσολόγγι ξεκίνησαν εδώ και καιρό οι "βολιδοσκοπήσεις" για τη συγκρότηση συνδυασμών και η εκδήλωση ανοιχτού ενδιαφέροντος για την διεκδίκηση της δημαρχίας του δήμου, ωστόσο τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα η συζήτηση στο εσωτερικό των κομμάτων  για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που έχουν ανοίξει ήδη τα χαρτιά τους και δηλώνουν δημόσια το ενδιαφέρον τους για κάθοδο στις δημοτικές εκλογές.
Το κατά πόσον μέσα από αυτές τις διεργασίες θα προκύψει κάποια ολοκληρωμένη πρόταση, που θα διεκδικήσει την αποδοχή των δημοτών της πόλης είναι κάτι αβέβαιο. 
Μέχρι τώρα και με τα σημερινά δεδομένα, αυτοί που θα διεκδικήσουν τη θέση του δημάρχου φαίνεται να είναι οι εξής:
Ο σημερινός Δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης  Κατσούλης σύμφωνα με πληροφορίες επιδιώκει να κατέλθει και πάλι στις εκλογές θέλοντας όμως τώρα κατά πολύ διαφορετικό και αισθητά – όπως ευελπιστεί – ανανεωμένο σχήμα.Ο κ. Κατσούλης  έχει δρομολογήσει  πρωτοβουλίες  που  θα  κλιμακωθούν  το αμέσως  προσεχές διάστημα  για να συγκροτήσει  ψηφοδέλτιο  με πιο διευρυμένο χαρακτήρα πιστεύοντας  πως   ερμηνεύει  σωστά  τις  κοινωνικές απαιτήσεις.
Αν τελικά το πράξει, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα βρει απέναντί του αρκετές παρατάξεις  από διάφορες πολιτικές αποχρώσεις– κινήσεις παραγόντων και νέων ανθρώπων που θα πλαισιωθούν με αρκετά έμπειρα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στον χώρο της ΝΔ τώρα, έχουν ξεκινήσει μια σειρά πρωτοβουλιών για συναντήσεις με  πρόσωπα, που δείχνουν ικανά να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες του δήμου.
Στην εξέλιξη και τη διεύρυνση των συζητήσεων αυτών θα αναζητηθεί πρόσωπο μιας ευρύτερης αποδοχής στο Δήμο Μεσολογγίου που θα σηματοδοτεί την ανανέωση και έχει την διάθεση να εργαστεί για την περιοχή του.
Η άποψη που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στο εσωτερικό της ΝΔ είναι υπέρ της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποπολιτικοποίησης αυτής της αναμέτρησης, με την ενθάρρυνση υποψηφιοτήτων που θα εμφανιστούν ως ανεξάρτητες.
Ο Πολιτευτής της ΝΔ Νίκος Καραπάνος, αν και ακούγεται ότι θα τον ενδιέφερε η ενασχόληση του με τα αυτοδιοίκητα του δήμου Μεσολογγίου δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, αν και πολλοί εκ των φίλων και στελεχών της ΝΔ έχουν διαμηνύσει ότι θα μπορούσε να ηγηθεί μιας δυναμικής παράταξης με ένα από τα επιχειρήματα τους ότι ο πολιτευτής της ΝΔ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές είχε συγκεντρώσει υψηλό αριθμό ψήφων στην ευρύτερη περιοχή.  
Ένα άλλο όνομα είναι αυτό του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Το μέλλον είναι τώρα» Νίκου Μουρκούση, ο οποίος πραγματοποίησε συγκέντρωση της παράταξής του πριν λίγους μήνες στην οποία και εξασφάλισε την παρουσία αρκετών μελών δείχνοντας συνοχή και κοινή γραμμή για την εκ νέου διεκδίκηση της  Δημοτικής Αρχής Μεσολογγίου.
Ένα ακόμη πρόσωπο,  που είχε συζητηθεί και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είναι του ιατρού Ιωάννη Κοντού, ενεργός πολίτης, με άποψη και έντονη παρουσία, με αρκετούς να  κάνουν την  εκτίμηση  ότι  είναι μια υποψηφιότητα που έχει αρκετές πιθανότητες να γίνει δεκτή στην κάλπη από τον κόσμο του Μεσολογγίου. 
Αυτό που μένει είναι να περιμένουμε να δούμε εάν αυτή την φορά θα εκδηλωθεί συγκεκριμένη πρόθεση από τον ίδιο τον κ. Κοντό ή θα περιοριστεί μονό στη συζήτηση του ονόματος.
Στο Μεσολόγγι τέλος ακούγεται και το όνομα νέου του πρώην Δημάρχου Αιτωλικού και πρώην πρόεδρου του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Σταράμου, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή και διατηρεί συνδέσμους σε όλο τον δήμο, ενώ την πρόθεση του να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές, διεκδικώντας και την υποστήριξη από τον πολιτικό χώρο από όπου προέρχεται έχει εκφράσει και ο υποψήφιος με το ψηφοδέλτιου του Γιώργου Πρεβεζάνου στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές κ.Γερογιάννης Σάββας.
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζονται στο να αποφύγουν τα κομματικά χρίσματα εκδηλώνοντας απλώς την στήριξη τους σε πρόσωπα και συνδυασμούς που θα αναδειχθούν από την τοπική κοινωνία, καθώς γνωρίζουν καλά ότι καθαρά κομματικές υποψηφιότητες δεν θα έχουν καμία τύχη, δεδομένης της σημερινής εκλογικής απήχησης του ΠΑΣΟΚ.
Οι σχεδιασμοί τους κατατείνουν στη χάραξη συμμαχιών με συγγενείς πολιτικές δυνάμεις, ποντάροντας σε πρόσωπα «κοινής αποδοχής» τα οποία χαίρουν εκτίμησης, δεν έχουν κομματικά χαρακτηριστικά και θεωρούνται εκλόγιμα.
Με αυτά τα δεδομένα την πρόθεση τους να συμμετέχουν στην διαδικασία των δημοτικών εκλογών έχει εκφράσει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Όραμα – Δημιουργία», Γιάννης Αναγνωστόπουλος ο οποίος και βλέπει «ζεστά» το ενδεχόμενο επανακαθόδου στις εκλογές με την παράταξή του, πιστεύοντας τώρα ότι θα ανταμειφθεί για την πολύχρονη παρουσία στα δημοτικά και κοινωνικά πεπραγμένα της περιοχής.  
Κινητικότητα με το βλέμμα στον δήμο Μεσολογγίου επιδεικνύει, όπως αποτυπώνεται σε δηλώσεις του και ο Γιάννης Τέγας. Πριν λίγο καιρό μάλιστα με πρωτοβουλία του ίδιου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με φίλους και συνεργάτες του, στην οποία εξετάστηκαν τα σημερινά δεδομένα και αποφασίστηκε η δημιουργία αυτοδιοικητικού σχήματος που θα αναπτυχθεί με σταθερές κινήσεις.
Όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, διακριτικά μέχρι τώρα, γίνονται οι συζητήσεις, διερευνώντας περισσότερο σε αυτή τη φάση τη δυνατότητα συγκρότησης μιας αξιόμαχης δημοτικής κίνησης και σε αυτή την κατεύθυνση εξελίχθηκαν διεργασίες για τη συγκρότηση Αυτόνομης Δημοτικής Κίνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και συνασπισμένες σε αυτή ευρύτερες αριστερές, δημοκρατικές και σαφέστατα αντιμνημονιακές δυνάμεις, ενώ ως προς την επιλογή των υποψηφίων η Κουμουνδούρου έχει αποφασίσει στους μικρομεσαίους δήμους η τελική επιλογή να γίνει κατόπιν απόφασης όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.
Συζητήσεις, αλλά χωρίς να καταλήξει σε πρόσωπα έχοντας όμως σαν δεδομένο ότι ο πολιτικός χώρος διαθέτει έμπειρα αυτοδιοίκητα και έμπειρα πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη όπως ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας στις εκλογές του 2010 κ. Κώστας Κούστας αλλά και ο πρώην Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Παπαδόπουλος ο οποίος ήταν και υποψήφιος Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας στις εκλογές  του 2002 ενώ διατέλεσε και πρόεδρος της κοινότητας του Μύτικα στην δεκαετία του '90.
Η  δημοτική κίνηση Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλή τον Θεόδωρο Μαργαρίτη προερχομένη από το ΚΚΕ στα χρόνια της συνεχούς λειτουργίας  της χαρακτηρίστηκε πέρα από τις  κοινωνικές και πολιτικές της  δράσεις της- για τη συλλογική δημοκρατική της λειτουργία με αυτά τα χαρακτηριστικά προετοιμάζεται και η ανανέωση και εκ νέου συγκρότηση της, ενώ να σημειώσουμε κάπου εδώ ότι υποψηφιότητα ετοιμάζει για το δήμο Μεσολογγίου και η Χρυσή Αυγή. Τα υψηλά ποσοστά που έχει το κόμμα στην περιοχή έχουν κάνει πολλούς να σκέφτονται το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι στις εκλογές του Μαΐου, και το πρόσωπο που μέχρι στιγμής προκρίνεται είναι ενός πρώην στελέχους της ΝΔ γνωστό για τις σχέσεις του με τον χώρο της Κεντροδεξιάς.
Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες, αθόρυβα αλλά τον τελευταίο καιρό επίμονα, δρομολογούν εξελίξεις πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν ασχοληθεί με τα δημοτικά πράγματα του Μεσολογγίου χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί εδώ η εμπλοκή του πρώην δημάρχου Κώστα Αντωνίου!

Αναδημοσίευση από το cityvoice.gr