Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Οι τελευταίες εξελίξεις στη "Δημοκρατική Αριστερά"

 

Γράφει ο Νίκος Σκιαδάς

Γεωπόνος, Μέλος Κ.Ε. ΔΗΜΑΡ

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (ΔΗΜ.ΑΡ) είναι το κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς που απέκτησε ξανά οργανωτική αυτοτέλεια το 2010, όταν πολλά στελέχη του αποχώρησαν από το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ .Από τότε μέχρι σήμερα αυτό το μικρό σεμέγεθος κόμμα με τις ιδέες του και τις πολιτικές του πρωτοβουλίες συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και του πολιτικού συστήματος και της Κοινωνίας. .Αυτό το κόμμα πρόσφατα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου υπέστη εκλογική συντριβή, ανάλογη σαν αυτή που το 1981 έπαθε το ΚΚΕεσωτ. που η ΔΗΜ.ΑΡ αποτελεί σήμερα τη συνέχεια του, χωρίς αυτό να εμποδίσει τον τότε ηγέτη του Λεωνίδα Κύρκο το βράδυ εκείνων των εκλογών να βγεί στους δρόμους πανηγυρίζοντας για τον τότε θρίαμβο της Αλλαγής. Σήμερα 33 χρόνια μετά το κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς αποδοκιμάσθηκε ,ξεπεράσθηκε από το Λαό που και σήμερα πάλι ψάχνεται για το Καινούργιο για την Αλλαγή.

Το μήνυμα αυτών των εκλογών το πήρε η ΔΗΜ. ΑΡ ,χωρίς αυτό να σημαίνει ό.τι οι σημερινές ανάγκες και τα σημερινά αδιέξοδα μπορούν να αντιμετωπισθούν με απλουστεύσεις και γενικόλογες αναλύσεις στη λογική του άσπρου-μαύρου. Για το λόγο αυτό το κόμμα μας με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία του και την κοινωνία αμέσως μετά τις ευρωεκλογές αποφάσισε την σύγκλιση Εκτάκτου Συνεδρίου. Μέχρι σήμερα έχει συνεδριάσει δύο φορές η Κεντρική Επιτροπή και έγιναν δεκτές οι παραιτήσεις 6 μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής. Οι συνεδριάσεις της Κ.Ε έγιναν στις 7-8 Ιουνίου και στις 21 Ιουνίου. Στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ε στις 7-8 Ιουνίου, έγινε εκτεταμένη συζήτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών καιαποφασίσθηκε το Έκτακτο Συνέδριο να γίνει στις 12-14 Σεπτεμβρίου. Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Κ.Ε .το Σάββατο 21 Ιουνίου παρουσιάσθηκε η Εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για το εκλογικό αποτέλεσμα και για την πορεία του κόμματος στη συνέχεια. Δηλαδή παρουσιάσθηκαν οι άξονες της πολιτικήςπου θα συζητηθούν στο συνέδριο που θα γίνει το Σεπτέμβριο.

Επιλέξει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής μετά τη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίουλέει τα εξης:

 

1)Επιμένουμε στη Δημοκρατική Αριστερά. Στην οργανωτική και πολιτικήαυτονομία μας. Διασφαλίζεται η αυτόνομη πολιτική παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς οφείλει και πρέπει να συνεχισθεί ως μια σύγχρονη πολιτική συνισταμένη, των καταβολών της ανανεωτικής αριστεράς, ,του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας .Ως πολιτική δύναμη που θέλει και μπορεί να συμβάλλει στη συνεργασία των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας σε μία εναλλακτική κατεύθυνση,απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές.

2)Η χώρα απομακρύνεται από την έκτακτη συνθήκη του καλοκαιριού του 2012, όπου είχε τεθεί ο κίνδυνος για την έξοδό της από την ευρωζώνη και την άτακτη χρεοκοπία. Σήμερα επανέρχονται πλήρως οι προγραμματικές διαφορές με τη ΝΔ για τις πολιτικές που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας. Γι‘ αυτό η Δημοκρατική Αριστερά, δεν μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα με τη ΝΔ και με κυρίαρχες τις συντηρητικές πολιτικές. Δεν μπορεί η συμπόρευση με τη Δεξιά να αποτελεί πεδίο για την στρατηγική συμμαχιών της Δημοκρατικής Αριστεράς.

3)Η Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει ενεργά στο διάλογο στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Αυτός ο διάλογος δεν μπορεί παρά να είναι θεσμικός και να γίνει οργανωμένα. Σ’ αυτόν το διάλογο η Δημοκρατική Αριστερά θα προσέλθει με το σύνολο των προτάσεών της, με τα βασικά ιδεολογικά της προτάγματα, της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας.

4)Διεκδικούμε μία νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας που θα μετατοπίζει την πολιτική από την σημερινή συντηρητική κατεύθυνση σε προοδευτική, με την συμμετοχή όλων των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου και ισχυρή την παρουσία της ΔΗΜΑΡ. Χρειαζόμαστε μία εναλλακτική προοδευτική λύση. Με συγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, απέναντι στις ασκούμενες συντηρητικές πολιτικές, με σαφή και αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Με στόχο μια παραγωγική ανάπτυξη που θα δίνει θέσεις εργασίας, με αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπιση της ανεργίας

Δηλαδή σχολιάζοντας το σκεπτικό της απόφασης βλέπομε καθαρά ότι η ΔΗΜ.ΑΡ, και μετά τα αποτελέσματα της 25ης Μαΐου επιμένει και στην αυτόνομη πολιτική της παρουσία αλλά και στην αναγκαιότητα της συνεργασίας των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς ,αλλά με μόνο προαπαιτούμενο την αποδοχή του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και την καταδίκη των αδιέξοδων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που συμβολίζει και υλοποιεί η σημερινή Κυβέρνηση.

Το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση αυτού του μετώπου των δυνάμεων της Αλλαγήςπου πρέπει να συνεργασθούν για να δώσουν την εναλλακτική προοδευτική λύση τηνέκανε η ΔΗΜ.ΑΡ, πριν από τις εκλογές του Μαΐου, όμως η συμπαράταξη αυτή δεν είχε το εύρος και την πειστικότητα που απαιτούν οι σημερινές ανάγκες

Γιαυτό πηγαίνοντας προς το συνέδριο του Σεπτέμβρη που θέλομε να είναι ενωτικό και συνέδριο σύνθεσης, πρώτον θα πρέπει να επαναβεβαιωθεί η ταυτότητα του κόμματος σαν φορέα των αρχών και των αξιών του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της πολιτικής Οικολογίας όπως εδώ και 40 χρόνια εκφράζονται από τη σύγχρονη και Ευρωπαϊκή Ανανεωτική Αριστερά και Δεύτερον θα αγωνισθούμε για να προκύψει μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές μία προοδευτική πλειοψηφία των δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων που αντιμάχονται τις ασκούμενες σήμερα πολιτικές για να σχηματισθεί μία κυβέρνηση ικανή να δώσει αυτοπεποίθηση και όραμα σε μία κοινωνία πού σήμερα βρίσκεται σε απόγνωση .