Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

11η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» του Ι.Ο.ΑΣ.: 27 ελληνικές πόλεις (ανάμεσά τους και το Μεσολόγγι) έστειλαν το μήνυμα: Αλκοόλ & οδήγηση δεν πάνε μαζί!

Συμμετοχή στη δράση "Νύχτα χωρίς αλκοόλ" των φοιτητών των τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που εδρεύουν στο Μεσολόγγι (Σάββατο βράδυ 21-10-2017)

Το βράδυ του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου 2017, χιλιάδες οδηγοί σε όλη την Ελλάδα ενημερώθηκαν για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ κατά τη διάρκεια της «11ης Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα» του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», της ετήσιας βραδιάς - θεσμό που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει κοινό και οδηγούς ότι «το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί».

Η εκδήλωση διενεργήθηκε για 11η συνεχή χρονιά, ταυτόχρονα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, με τη συμμετοχή 29 χώρωνδιασκέδασης σε 27 πόλεις της Ελλάδας: Αθήνα (Κηφισιά, Αγία Παρασκευή), Αλμυρός, Αμαλιάδα, Αμύνταιο, Άργος,Άρτα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Κομοτηνή, Κόρινθος, Λαμία, Λάρισα, Μεσολόγγι, Ναύπλιο, Πάτρα, Πειραιάς, Ρέθυμνο, Σέρρες, Φλώρινα, Χαλκίδα, Χίος. Το μήνυμα της βραδιάς ήταν:«Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας» και στάλθηκε με πολύ δυναμικό τρόπο από τους 450εθελοντές του Δικτύου του Ι.Ο.ΑΣ. που ανέλαβαν να παροτρύνουν τους οδηγούς να μην καταναλώσουν αλκοόλ στην περίπτωση που θα αναλάμβαναν το ρόλο του «οδηγού της παρέας».

 

Περίπου 2000 νέοι φόρεσαν το αναγνωριστικό βραχιολάκι αποδεχόμενοι την πρόσκληση να γίνουν οι ήρωες της βραδιάς. Μέσα σε μία νύχτα, διενεργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα 1651 αλκοτέστ. Το 66% ήταν άνδρες και το 33% γυναίκες, στην πλειοψηφία τους μεταξύ 20 - 45 ετών. Για πρώτη χρονιά, το ίδιο ποσοστό ανδρών και γυναικώνεπιβραβεύτηκαν με όμορφα αναμνηστικά δώρα, καθώς το 80% των Οδηγών της Παρέας βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο του 0,25 (και 0,10 για επαγγελματίες, νέους οδηγούς και δικυκλιστές) που ορίζει ο ΚΟΚ. Αντίθετα, 1 στους 6 οδηγούς δεν κράτησε την υπόσχεσή του.

Οι περισσότεροι «ήρωες της βραδιάς» καταγράφηκαν σε Λαμία, Κατερίνη και Χαλκίδα ενώ, αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά μέθης εντοπίστηκαν σε Αμύνταιο, Πειραιά και Αλμυρό. Με δεδομένο πως 1 στους 4 θανάτους στους δρόμους οφείλεται στη μέθη, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας δεκάδες οδηγοί βρέθηκαν να έχουν καταναλώσει εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ακόμα και σε περιπτώσεις που μετέφεραν επιβάτες.

Στον αντίποδα, το γεγονός πως τη φετινή χρονιά οι οδηγοί που δεν κατανάλωσαν καθόλου αλκοόλ (0,00) ήταν σημαντικά περισσότεροι καταδεικνύει πως το Ι.Ο.ΑΣ. εκπροσωπώντας από το 2007 στην Ελλάδα τον Οργανισμό Responsible Young Drivers (RYD) στο έργο Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα (European Night WithoutAccident) έχει πετύχει τη σταθερά αυξανόμενη ανταπόκριση του κόσμου στην επιλογή του «Οδηγού της Παρέας» καθώς και τη συσπείρωση εκατοντάδων πολιτών, εθελοντών, οργανισμών και φορέων της αγοράς σε διαρκώς αυξανόμενο αριθμό πόλεων.

Η 11η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο με την αρωγή της Ελληνικής Αστυνομίας και την πολύτιμη συμβολή της Τροχαίας, που διέθεσε τα αλκοολόμετρα, ενώ για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Όμιλος ΟΑΣΑ συμμετείχε στην προσπάθεια του Ι.Ο.ΑΣ. με τη μετάδοση των μηνυμάτων της Δράσης από τα συστήματα τηλεματικής και τη δημοσιοποίηση των νυχτερινών δρομολογίων που εξυπηρετούν όσους επιθυμούν να διασκεδάσουν και να επιστρέψουν στο σπίτι τους με ασφάλεια το Σάββατο το βράδυ.

Οι δράσεις στις πόλεις της Λαμίας και της Χαλκίδας υλοποιήθηκαν σε συν-διοργάνωση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η διοργάνωση είχε επίσης την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στη δράση που υλοποιήθηκε στην Πάτρα το Σάββατο το βράδυ, παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος και ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κος Αντώνης Χαροκόπος, στηρίζοντας τους εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. στο έργο τους.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, με αφορμή τη διοργάνωση «Νύχτας χωρίς Ατυχήματα» σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Κατερίνη, ο ΑντιπεριφερειάρχηςΜεταφορών και Επικοινωνιών ΠΚΜ κ. Δημήτριος Χατζηβρέττας συνεχάρη το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» για τις πρωτοβουλίες του στον αγώνα για την πρόληψη των τροχαίων συμβάντων στη χώρα μας ενώ εξέφρασε τον θαυμασμό του για αυτή τη σημαντική όσο και ξεχωριστή ενέργεια, προσθέτοντας: «Πρώτη φορά στην πολιτική μου σταδιοδρομία βλέπω εθελοντές που συμμετέχουν σε μία δράση να προσεγγίζουν και να ευαισθητοποιούν με τόσο άμεσο τρόπο τους πολίτες, ακριβώς στους χώρους όπου διασκεδάζουν».

Η φετινή ενέργεια διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π) και το Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), την ευγενική προσφορά των εταιριών ΕΛΑΪΣ – UNILEVER HELLAS, NESTLE HELLAS, «Ο Δρόμος του Τσαγιού» και Unity by Haris Ragavis που παρείχαν κάποια από τα αναμνηστικά δώρα καθώς και της ACS ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ A.E.E. που ανέλαβε το κόστος της μεταφοράς των υλικών σε κάθε πόλη.

Το Ινστιτούτο θα ήθελε επίσης να ευχαριστήσει θερμά για την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους στην 11η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα, τους παρακάτω φορείς, συλλόγους και ενώσεις:

Responsibility Alliance, Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων,Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Δήμος Αγίας Παρασκευής, Δήμος Αμυνταίου, Δήμος Κηφισιάς, Δήμος Λαμιέων, Δήμος Ρεθύμνης, Δήμος Τρικκαίων, Α.Λ.Α. Κορινθίας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., Δημοτική Κοινότητα Αμυνταίου, Ε.ΚΑΤ.Ο. Φλώρινας, Equal Society-Κέρκυρα, Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης-Europe Direct Κομοτηνής, Κοινοτικό Φροντιστήριο Αμυνταίου, Ομάδα Εθελοντών Δήμου Τρικκαίων, Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (Ο.Ε.ΝΕ.Φ.), Οργάνωση Τρικάλων «Πράσινη Κιβωτός», Πολυτεχνείο Κρήτης-Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος (Εργαστήριο Βιώσιμων και Ανανεώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων) & Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία CIVITAS DESTINATIONS, Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ψυχικού, Σύνδεσμος Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων (ΣΒΑΠ), Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) - Τοπικό Τμήμα Χίου, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών & Διασωστών Χαλκίδας, Σωματείο Ασφαλιστών Ν. Τρικάλων, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας: Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (έδρα Μεσολόγγι), Τμήμα Τεχνολογίας, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (έδρα Μεσολόγγι), Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής (έδρα Μεσολόγγι), Τμήμα Περίθαλψης & Κοινωνικής Μέριμνας (έδρα Αμαλιάδα), Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας (έδρα Τρίκαλα) κ.ά.