Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Όταν το θέατρο εμπνέει…

Γράφει η Σόφη Λαναρά
Αντιπρόεδρος Πνευματικού Κέντρου
Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου


Στις 19 Αυγούστου έφτασε στο τέλος του το 32ο Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών που οργανώθηκε – και φέτος – από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
Έξι ποιοτικές παραστάσεις αρχαίου δράματος – με την αυλαία ν’ ανεβαίνει στις 28 Ιουλίου – χάρισαν στιγμές μέθεξης στους θεατές που κατέκλυσαν το θέατρο για να τις απολαύσουν.
Αναμφισβήτητα το Φεστιβάλ θεάτρου Οινιαδών είναι απ’ τους κορυφαίους θεσμούς του Δήμου μας. Το θέατρο επηρεάζει δραστικά και άμεσα όλους τους πολίτες και γι’ αυτό πολύ σωστά ο Αριστοφάνης το ονόμασε «σχολείο για μεγάλους».
Στο θέατρο, τη γιορτή της δημοκρατίας (όπως έλεγε ο μεγάλος του δάσκαλος Βασίλης Ρώτος), ο καθένας πάει να συναντήσει το συμπολίτη του, το φίλο του, το σύντροφό του και να νιώσει τον εαυτό του μέλος της κοινωνίας. Να ευφρανθεί απ’ τα μηνύματα του κάθε έργου, απ’ την κοινή ομολογία ότι η ζωή του είναι μεγάλο αγαθό όταν έχει ομορφιά κι αγάπη, πως το άσχημο είναι κακό, η ατιμία συμφορά.




Αν λοιπόν πιστεύουμε ότι το θέατρο είναι ένας μοναδικός και αναντικατάστατος αγωγός επικοινωνίας, που οικοδομεί στους θεατές υψηλό ήθος, μεγάλες αξίες και ακονίζει την κρίση τους, τότε πρέπει να δεχτούμε ότι μια κοινωνία που θέλει να διδάξει το άτομο, να το εμπνεύσει, να του μάθει την ισότητα, την ελευθερία και την προσωπική ευθύνη, δεν μπορεί παρά να τοποθετεί το θέατρο στην ανώτατη βαθμίδα των πολιτιστικών της επιλογών.
Με γνώμονα και οδηγό αυτές τις σκέψεις “γεννήθηκε” και φέτος το πρόγραμμα του 32ου Φεστιβάλ Οινιαδών, αλλά και του πολιτιστικού καλοκαιρού, στο οποίο επίσης δόθηκε μεγάλη έμφαση στις θεατρικές παραστάσεις. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις (σεμινάρια αρχαίου θεάτρου), που εισήχθησαν πριν 3 χρόνια, αλλά η αποδοχή και η επιτυχία τους τις έχουν ήδη καταστήσει θεσμό.
Αφού λοιπόν η πολιτεία και οι φορείς της μπορούν να αντιλαμβάνονται το μεγάλο κέρδος που έχουν από το να στηρίζουν το θέατρο, τότε η κοινωνία αυτή έχει ένα φωτεινό και ελπιδοφόρο μέλλον.