Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Συνεχεία οι ψεκασμοί και στο Αιτωλικό για τα κουνούπια υποστηρίζουν ο δήμος Μεσολογγίου και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Σχετικά με το ζήτημα των ψεκασμών για τα κουνούπια στο Αιτωλικό τόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και ο δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σε ανακοινώσεις τους υποστηρίζουν ότι από τετραμήνου και πλέον γίνονται συστηματικοί επίγειοι ψεκασμοί σε όλο το εύρος του δήμου Μεσολογγίου. Οι ανακοινώσεις έρχονται σε συνέχεια της χθεσινής καταγγελίας του επικεφαλής του συνδυασμού "Η Κοινωνία Μπροστά" Π. Παπαδόπουλου για το ζήτημα (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).
Αναλυτικά οι ανακοινώσεις έχουν ως εξής:



Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Εδώ και ένα χρόνο γίνονται συστηματικοί ψεκασμοί

Σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τα μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών  , η Διεύθυνση  Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Αιτωλ/νίας ΠΔΕ,  ενημερώνει τους πολίτες για τα παρακάτω:
Για την καταπολέμηση των κουνουπιών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει κάνει ΕΓΚΑΙΡΑ διεθνή  διαγωνισμό και  έχει ήδη σύμβαση από το Ιούλιο του  2017,για συνεχή έργο διετίας, οι εργασίες της οποίας συνεχίζονται. Το έργο της εταιρείας παρακολουθείται αρμοδίως από τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
 Για το τρέχον έτος στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, όπου αναφέρονται και τα δημοσιεύματα , έχουν γίνει  παρεμβάσεις σε 1985 φρεάτια, 63 χιλιόμετρα καναλιών και ρεμάτων και 250 στρέμματα φυσικού συστήματος και ιδιαίτερα για  το ΔΚ Αιτωλικού, έχουν ψεκαστεί πάνω από 6.500 μέτρα καναλιών και το σύνολο φρεατίων της πόλης πολλαπλά, ανάλογα με τις διαπιστούμενες επιστημονικά, ανάγκες. Τα συνεργεία της αναδόχου εταιρείας επισκέπτονται κάθε εβδομάδα τις περιοχές Αιτωλικού, προς αναγνώριση των προβλημάτων και των πληθυσμών κουνουπιών.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση της αναδόχου εταιρείας :
Α) Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου το διάστημα 13-08-2018 εως και 17-08-2018 είναι οι κάτωθι:
- Δευτέρα 13/08/2018 στο Φυσικό Σύστημα Λ.Θ. Μεσολογγίου, Λ.Θ. Κλείσοβας, Δέλτα Ευήνου, Λ.Θ. Αιτωλικού καθώς και στο Αιτωλικό (αστικό).
- Τρίτη 14/08/2018 στο Μεσολόγγι (αστικό)
- Πέμπτη 16/08/2018 στο Μεσολόγγι (αστικό)
- Παρασκευή 17/08/2018 στο Μεσολόγγι (αστικό) καθώς και φυσικό σύστημα Λ.Θ. Μεσολογγίου.
Β) Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν  στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου το διάστημα 20-08-2018 εως και 24-08-2018 είναι οι κάτωθι:
- Δευτέρα 20/08/2018 στο Φυσικό Σύστημα Λ.Θ. Μεσολογγίου, Λ.Θ. Κλείσοβας, στο Μεσολόγγι (Αρβανιταίικα & Άγιος Θωμάς), στο φυσικό σύστημα Λ.Θ. Αιτωλικού, σε Αιτωλικό, Χρυσοβέργι και Κεφαλόφρυσο.
- Τρίτη 21/08/2018 στο Φυσικό Σύστημα Δέλτα Ευήνου και στο Ευηνοχώρι.
- Παρασκευή 24/08/2018 σε Γουριά, Λεσίνι, Πεντάλοφο και Σταμνά.

Δήμος Μεσολογγίου: Έχουν γίνει οχτώ κύκλοι επίγειων ψεκασμών από τον Μάρτιο

Από τις αρχές του Μαρτίου 2018 έως και το τέλος του ίδιου μήνα, ολοκληρώθηκαν έγκαιρα οι διαδικασίες για την εφαρμογή προγράμματος κωνωποκτονίας για όλη την έκταση του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου (Απόφαση Δημάρχου με αριθμό Πρωτοκόλλου 5326/28-3-2018  και ΑΔΑ: 6ΤΣΖΩΡΖΑΑΙ, 18ΑWRD002870408 2018-03-28) .
   Η έναρξη δε του προγράμματος έγινε χωρίς καμία καθυστέρηση, καθώς οι υψηλές -για την εποχή- θερμοκρασίες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  θα προκαλούσαν έντονη εμφάνιση επιβλαβών εντόμων και κυρίως κουνουπιών.
  Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος, στην Δημοτική Ενότητα Αιτωλικού λόγω της φυσικής ιδιαιτερότητάς της πραγματοποιήθηκαν έως σήμερα 8 (οκτώ) κύκλοι επίγειων ψεκασμών (προνυμφοκτονίας και ακμαιοκτονίας). Μάλιστα δε αριθμός των επίγειων ψεκασμών είναι μεγαλύτερος της αρχικής πρόβλεψης εργασιών, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ ‘όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού (έντονες και πυκνές βροχοπτώσεις), ενέτειναν το πρόβλημα. Οι τελευταίοι ψεκασμοί στην Δημοτική Κοινότητα Αιτωλικού πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 13 και την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018.
   Ωστόσο, για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της καταπολέμησης των κουνουπιών, ΜΟΝΟ οι επίγειοι ψεκασμοί δεν είναι επαρκείς. Είναι απαραίτητη η παρέμβαση με εναέριους ψεκασμούς, τους οποίους έχει αναλάβει  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
   Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθεί πως έως σήμερα   η αρμόδια υπηρεσία Δ/νσης Περιβάλλοντος Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, δεν έχει ενημερωθεί για τις δράσεις της Π.Δ.Ε. στην περιοχή.
  




Επίσης με το αριθμ. πρωτ. 107508/2086/04.04.2018  έγγραφο της Διεύθυνσης  Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Αιτωλ/νίας  που απευθύνεται προς όλους τους Δήμους της  ΠΕ Αιτωλ/νίας  καθώς και στο σύνολο των ΜΜΕ  δίνονται αναλυτικές οδηγίες στους πολίτες για την προφύλαξη των κουνουπιών.
Υπενθυμίζεται για μια ακόμη φορά η τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης των πολιτών που υπάρχει χωρίς χρέωση και η οποία είναι : 8001124424
Εκεί οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται και να ενημερώνουν την ανάδοχο εταιρεία για τυχόν προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί.