Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

Με αστείρευτο κέφι συνεχίζεται στο Μεσολόγγι το πανηγύρι τ' Άη - Συμιού

Με αστείρευτο κέφι συνεχίζεται στο Μεσολόγγι, το πανηγύρι τ’ Άη – Συμιού, με τις παρέες των αρματωμένων και των καβαλαραίων, υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής από ζουρνάδες και νταούλια να γλεντούν αυτή την ώρα στα στέκια τους στον περίβολο του ομώνυμου ιστορικού μοναστηριού.
Το πανηγύρι τ’ Άη- Συμιού ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου, μέσα στην πόλη του Μεσολογγίου και από χθες το βράδυ συνεχίζεται στο μοναστήρι του Αγίου Συμεώνος. Νωρίτερα χθες το απόγευμα οι παρέες των αρματωμένων και των καβαλαραίων αφού συγκεντρώθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, χορεύοντας κατευθύνθηκαν στον Κήπο των Ηρώων, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο των Ελεύθερων Πολιορκημένων, για να συνεχίσουν μετά την «πορεία» τους προς το ιστορικό μοναστήρι.
Αργά το απόγευμα σήμερα, οι πανηγυριστές θα επιστρέψουν στην πόλη του Μεσολογγίου, όπου το γλέντι θα συνεχιστεί με το ξημέρωμα, ενώ αύριο Τρίτη το απόγευμα στις 7:30 γίνεται προσκύνημα των πανηγυριστών στην Αγία Τριάδα στο νησί της Κλείσοβας και ακολούθως οι παρέες συγκεντρώνονται και πάλι στα στέκια για να συνεχίσουν το γλέντι ως το ξημέρωμα της Τετάρτης.
Σύμφωνα με ιστορικά τεκμηριωμένες μαρτυρίες το πανηγύρι τ’ Άη – Συμιού έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, αφού την περίοδο που γιορτάζεται υπάρχουν κείμενα που αναφέρουν ότι ανάλογες γιορτές γινόταν στην αρχαία Πλευρώνα και Καλυδώνα, ενώ ύστερα από την απελευθέρωση το πανηγύρι αποτέλεσε μια γιορτή μνήμης για την πορεία των Ελευθέρων Πολιορκημένων στην ελευθερία μιας και το μοναστήρι του Άη- Συμιού είχε οριστεί ο τόπος συνάντησης όσων επιζήσουν από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου.
Ταυτόχρονα, στην πάροδο του χρόνου το πανηγύρι τ’ Άη – Συμιού έχει διατηρήσει αναλλοίωτα όλα τα στοιχεία που το συνθέτουν με σημαντικότερο αυτό της μουσικής από τους ζουρνάδες και τα νταούλια χωρίς να υπάρξει επιρροή από άλλα σύγχρονα μουσικά όργανα.
Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το πανηγύρι τ’ Άη – Συμιού είναι το μόνο στην Ελλάδα «αστικό» πανηγύρι με την στενή έννοια του όρου κάτι που το καθιστά μοναδικό στη χώρα.