Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Διήμερο εκδηλώσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή από τη Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου


Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό την Αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου της Ιερής Πόλης, διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων  αφιερωμένες στα 90 Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή το Σάββατο και την Κυριακή 20-21 Οκτωβρίου.
«Η Σμύρνη των Ελλήνων» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα γίνει το Σάββατο 20 Οκτωβρίου  2012, στις  7:00 το βράδυ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων κ. Ευάγγελος Τσίρκας αντιστράτηγος ε.α – Επίτιμος Διοικητής  Γ΄ Σ.Σ., θα μιλήσει με θέμα: «Η Γενοκτονία  των Χριστιανικών Πληθυσμών της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους και Κεμαλιστές»
Με το τέλος της ομιλίας θα ακολουθήσει η μουσική παράσταση «Η Σμύρνη κι η Σμυρνιά», από το Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής  Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου
 Την επόμενη ημέρα στις 11 το πρωί στον εκθεσιακό χώρο του Τρικούπειου θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Σμύρνη των Ελλήνων» που θα λειτουργήσει έως και τις 20 Νοεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.



Πρόκειται για την έκθεση που σε ανάμνηση της ωραίας Σμύρνης του Παρισιού της Μικράς Ασίας, όπως την χαρακτήριζαν οι επισκέπτες της, και για διατήρηση της ιστορικής, κοινωνικής και θρησκευτικής μνήμης μας και ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τις δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων, οι οποίοι έμειναν εκεί νεκροί από τα στίφη του Μουσταφά Κεμάλ, που κατά την προσφιλή συνήθειά τους δεν άφησαν τίποτε όρθιο, η Ένωσης Σμυρναίων αποφάσισε να οργανώσει έκθεση φωτογραφικών πειστηρίων, με θέμα σκηνές και εικόνες ζωής από την Σμύρνη των Ελλήνων με την συνεργασία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Ελλάδος.
Το υλικό που παρουσιάζεται  στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής που στεγάζεται το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, προέρχεται από τις συλλογές της Ενώσεως Σμυρναίων, και περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, πορτρέτα και άλλα κειμήλια, που διασώθηκαν από τις φλόγες και την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.
Με την έκθεση επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο κοινό, όψεις της ελληνικής Σμύρνης, κυρίως κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, έως το 1922. Μέσα από τα εκθέματα καταδεικνύονται οι υψηλότατες επιδόσεις των Ελλήνων της Σμύρνης στις επιστήμες, την παιδεία, τα γράμματα, τις τέχνες, την οικονομία, το εμπόριο, τον αθλητισμό, την κοινωνική πρόνοια και σε όλες γενικά τις δραστηριότητες που δίνουν το στίγμα μιας φιλοπρόοδης, ανεπτυγμένης και με ισχυρά εθνικά και πνευματικά ερείσματα κοινωνίας.
Τα ψήγματα αυτού του λαμπρού πολιτισμού που προβάλλονται στην έκθεση, προσφέρονται  για μια γνωριμία με τη Μητρόπολη του Μικρασιατικού Ελληνισμού και για ένα βαθύτερο στοχασμό πάνω στο ιστορικό γίγνεσθαι.