Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Τα αρτοποιήματα της Αιτωλοακαρνανίας κέρδισαν τις εντυπώσεις στην “PANE NOSTRUM”


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η συμμετοχή αντιπροσωπείας του Συλλόγου Αρτοποιών Αγρινίου & περιχώρων σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, αντένα του Enterprise Europe Network, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ψωμιού, “PANE NOSTRUM”,  που για δωδέκατη χρονιά πραγματοποιήθηκε στη Senigallia (Marche-Ανκόνα) της Ιταλίας.
Το PANE NOSTRUM αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και πιο καταξιωμένα Φεστιβάλ όπου αναδεικνύονται ψωμιά και αρτοποιήματα σε όλα τα σχήματα και τις γεύσεις, που προέρχονται όπως πάντα, από όλη την Ιταλία, καθώς και από πολλές περιοχές του εξωτερικού, φτιαγμένα με αρχαία γνώση και αλχημεία στοιχείων (γη, νερό, αέρας, φωτιά, χέρια, υπομονή).



Τέσσερις έντονες ημέρες ταξιδιού σε διάφορα μήκη και πλάτη μίας τροφής που ενώνει τους πολιτισμούς όλου του κόσμου. Τέσσερις ημέρες αρωμάτων και τελετουργιών, γνώσης, παράδοσης και γεύσης που  περιλάμβαναν υπαίθριους φούρνους και αρτοποιούς εν δράση στην πλατεία μπροστά στο κοινό, δωρεάν μαθήματα αρτοποιίας για ενήλικες και παιδιά, ένα “τσουβάλι” ψωμιά από όλη την Ιταλία και την Ευρώπη: Liguria, Σικελία, Lazio (άρτος του Genzano), Umbria (άρτος του Terni), Τοσκάνη (Marocca di Casola και Testarolo), Val Gardena (Alto Adige), Marche, τις τρεις αδελφοποιημένες πόλεις Sens (Γαλλία), Lorrach (Γερμανία), Chester (Μεγάλη Βρετανία) και Αγρίνιο (Αιτωλοακαρνανία-Ελλάδα).  
Μετά από πρόσκληση των Διοργανωτών του Δήμου Senigallia και  του Επιμελητηρίου της Ανκόνα, να παραβρεθεί ως τιμώμενη περιοχή στο Φεστιβάλ ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος Αρτοποιών Αγρινίου & περιχώρων σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, στα πλαίσια της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων,  συμμετείχε με αντιπροσωπεία  4 αρτοποιών (Ράπτης Παναγιώτης, Ουρανής Χρήστος, Σάββας Κωνσταντίνος, Σιαπλαούρας Δημήτριος) αναδεικνύοντας την πλούσια σε συνταγές Αρτοποιημάτων  παράδοση του τόπου μας, αφηγούμενος της ιστορία των γιαγιάδων και των παππούδων μας μέσα από το γαστρονόμικο αυτό ταξίδι πλάθοντας κουλούρια, ρεβανί, σταφιδόψωμα, τσουρέκια, τυρόψωμα, τυροπιτάκια και διαφόρους τύπους ψωμιών της Αιτωλοακαρνανικής γης. 
Τα προϊόντα των αρτοποιών της Αιτωλοακαρνανίας κέρδισαν τις εντυπώσεις, βραβεύτηκαν και έγιναν ανάρπαστα από τον κόσμο, όπου σε ειδικό χώρο αγόραζε τα έτοιμα αρτοποιήματα,  εξαφανίζοντας εν ριπή οφθαλμού  ότι πλάθονταν από τα ελληνικά χέρια.
Παράλληλα υπήρξε σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των αρτοποιών του Νομού μας με τους αρτοποιούς των άλλων χωρών, με στόχο την περαιτέρω συνεργασία σε μελλοντικές δράσεις εξωστρέφειας, τεχνογνωσίας και ανάπτυξης του επιχειρείν,  που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος μας στη δύσκολη αυτή συγκυρία.