Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Πρωτότυπη έκθεση ομοιωμάτων πλοίων στο Αιτωλικό

Ομοίωμα αιτωλικιώτικης γαΐτας του Δ. Μάρα

Το Αιτωλικό, που αναδύθηκε από την θάλασσα και η ιστορία του είναι συνυφασμένη με τα πλοία, φιλοξενεί την αξιόλογη έκθεση των ομοιωμάτων πλοίων του Δημήτρη Μάρα.
Τα ομοιώματα είναι κατασκευασμένα από ξύλο, πιστά αντίγραφα «πραγματικών πλοίων», που έπλεαν στις Ελληνικές θάλασσες. Είναι η ναυτική ιστορία της Ελλάδας, του Αιτωλικού και κάθε ναυτικού τόπου.
Η έκθεση θα λειτουργήσει στο Μουσείο Βάσως Κατράκη από την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου έως και την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν στις 11:30 το πρωί της Κυριακής.
Παράλληλα κατά την εκδήλωση για το επίσημο ξεκίνημα της έκθεσης θα παρουσιαστούν:  Το βιβλίο «Φύλλα ιστορίας από τη ναυτική παράδοση του Αιτωλικού και τα ομοιώματα πλοίων του Δημήτρη Μάρα» καθώς και λεύκωμα με ζωγραφικά σχέδια της Βάσως Κατράκη.
Η αγάπη του Δημήτρη Μάρα για την θάλασσα και την Ελληνική ναυτική παράδοση, έγινε αιτία να ασχοληθεί συστηματικά επί 30 χρόνια με την έρευνα και την μελέτη της Ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής, επισκεπτόμενος ναυτικά μουσεία σε Ελλάδα και του εξωτερικού , βιβλιοθήκες και ιδιαίτερα, ναυπηγικά κέντρα.



Μετά από έρευνα και συγκέντρωση στοιχείων, εκμεταλλευόμενος την έμφυτη ικανότητά του στην χειροτεχνία και οπλισμένος με το χάρισμα της υπομονής, άρχισε να κατασκευάζει ομοιώματα ιστορικών ξύλινων ιστιοφόρων σκαφών, υπό κλίμακα, που δεν πλέουν σήμερα στα νερά της Μεσογείου.
Ακολουθεί αυστηρά παραδοσιακό τρόπο κατασκευής των ομοιωμάτων, όπως ακριβώς τα έκτιζαν οι καραβομαραγκοί ανά τους αιώνες. Χρησιμοποιεί αυθεντικά υλικά κατασκευής, ίδια με αυτά που χρησιμοποιούσαν οι κατασκευαστές των πρωτότυπων. Όλα τα ομοιώματα είναι κατασκευασμένα υπό κλίμακα.
Η συλλογή του περιλαμβάνει περισσότερα από 120 διαφορετικά ομοιώματα που αποτελούν την παραδοσιακή ναυπηγική ιστορία της ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανόμενου του Βοσπόρου και της Μαύρης Θάλασσας. Καλύπτουν, τη Μινωική εποχή, εποχή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος, την εποχή  του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Βυζαντινή εποχή,  την Ελληνική επανάσταση του 1821 και μέχρι την εφαρμογή του ατμού στην κίνηση των πλοίων.