Μία βδομάδα μας χωρίζει από την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, την οποία επεσήμαναν τα περισσότερα μέλη μας με ανακοινώσεις και εκδηλώσεις. Ωστόσο η Συντονιστική Επιτροπή των «Πυλώνων Αλληλεγγύης» που συνήλθε στο Αντίρριο το Σάββατο 8 τρέχοντος, αποφάσισε ομόφωνα και στο όνομα όλων των μελών, να επισημάνει τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Ο λόγος είναι απλός. Οι φορείς-μέλη μας κινούνται κυρίως στο χώρο των ΑμεΑ, εμφορούμενοι από αισθήματα και ηθικό χρέος αλληλεγγύης γενικά προς τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας. Ο ανάπηρος ειδικά και ο αδύναμος γενικά, κατατάσσονται από κοινωνικές περιστάσεις που επιδεινώνονται, στην κατηγορία των «διαφορετικών», των «άλλων». Στεκόμαστε συνειδητά και σθεναρά απέναντι σε φαινόμενα ακρότητας που βάζουν στο στόχαστρο τα ανθρώπινα δικαιώματα των «διαφορετικών» και των «άλλων», πριν καταπατηθούν και αυτά των μη-διαφορετικών και μέχρι να έρθει η ώρα να γίνει σεβαστή η αξιοπρεπής υπόσταση όλων.
Δεν έχουμε καλύτερο τρόπο για να υπογραμμίσουμε και να εξηγήσουμε τη στάση μας αυτή, παρά τα λόγια με τα οποία κατέληξε την ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 1999 - ως πρώτος πολίτης της χώρας – ο Πρόεδρός της Ε.Κ.Φ. «ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» κ. Κωστής Στεφανόπουλος: «Δεν θα ήθελα να τελειώσω την ομιλία μου αυτή χωρίς να αναφερθώ ακόμη, έστω και δι’ ολίγων, στη μάστιγα του ρατσισμού που απειλεί και πάλι την ήπειρό μας.
Το να είναι κανείς διαφορετικός, το να ανήκει σε άλλη ομάδα - οποιαδήποτε και αν είναι αυτή –δεν επιτρέπεται να γίνεται αιτία διακρίσεων.
Είναι στοιχείο πολιτισμού να σεβόμεθα την ιδιαιτερότητα του «άλλου». Σε έναν κόσμο εις τον οποίον η επικοινωνία μεταξύ των λαών έχει κατά πολύ αυξηθεί, είναι αναπόφευκτο το πολιτισμικό πλέγμα της Ευρώπης να υπόκειται σε συνεχείς προσαρμογές δια της ενσωματώσεως εις αυτό νέων στοιχείων.
Οφείλει ο Ευρωπαίος πολίτης να σεβασθεί στην πράξη τα όσα διακηρύσσει θεωρητικώς, τα οποία δεν είναι μόνο προϊόν αφηρημένης φιλοσοφικής σκέψεως, αλλά και αιματηρών αγώνων, στους οποίους οφείλονται η επιβίωση και η περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού».