Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

"Χαμένες ευκαιρίες"

Γράφει ο Ανδρέας Μακρυπίδης
π. βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

Η φορολογική μεταρρύθμιση για ένα δίκαιο, σταθερό και αναπτυξιακό εθνικό φορολογικό σύστημα παραπέμπεται για μία ακόμα φορά στις καλένδες.

Η εξαγγελία της κυβέρνησης για αλλαγή στην φορολογία περιορίζεται στις προβλεπόμενες δεσμεύσεις της νέας δανειακής σύμβασης και αποβλέπει μόνο στον δημοσιονομικό στόχο είσπραξης 3 δις ευρώ.

Δεν κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη αφού προβλέπει την αύξηση φορολογικών εσόδων από μισθωτούς και συνταξιούχους ύψους 1 δις ευρώ τόσο από την κατάργηση του αφορολογήτου των τέκνων όσο και από την κατάργηση των αφορολογήτων εκπτώσεων από τις δαπάνες.

Δεν διευρύνει την φορολογική βάση σε νέα εισοδήματα, αντιθέτως αυξάνει την φορολογική επιβάρυνση στα δηλωμένα εισοδήματα.

Δεν στοχεύει στην περιστολή της φοροδιαφυγής-την ανοιχτή πληγή του φορολογικού συστήματος.



Δεν μειώνει τα έσοδα από την έμμεση φορολογία, π.χ. διατηρεί τους υψηλούς συντελεστές του Φ.Π.Α., που είναι η πιο άδικη φορολογία και επιβαρύνει όλους τους φορολογούμενους πολίτες καταναλωτές με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

Δεν καθιερώνει φορολογικά κίνητρα και δεν παρέχει ευκαιρίες σε νέες δραστηριότητες για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και να αντιμετωπισθεί η σύγχρονη μάστιγα της ανεργίας.

Σε μια εποχή μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης, κοινωνικής έντασης και πολιτικής απαξίωσης ήταν επιβεβλημένη η συζήτηση μέσα από δημόσιο κοινωνικό διάλογο όλων των παραγωγικών φορέων της χώρας και η ψήφιση από μία τρικομματική κυβέρνηση, ευρύτερης πολιτικής στήριξης, ενός πραγματικά Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που απαιτεί η κοινωνία και χρειάζεται η οικονομία και η χώρα μας.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"