Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Αντιπαράθεσης συνέχεια για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Μεσολογγίου

Με διαδοχικές τους γραπτές δηλώσεις ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου, Δ. Κοταντάκης και ο υποψήφιος δήμαρχος, Π. Παπαδόπουλος συνεχίζουν την αντιπαράθεσή τους σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, ύστερα από τα ερωτήματα που έθεσε ο τελευταίος. (διαβάστε εδώ).
Παραθέτουμε τις δηλώσεις των κ.κ. Κοταντάκη και Παπαδόπουλου:

Δ. Κοταντάκης: "Για να μη γίνει ο πολιτικός διάλογος φαρσοκωμωδία"


Φίλε Πάνο
Με το σχόλιο που δημοσίευσες στις 22-11-2013 διακρίνω μία βιασύνη, από τη πλευρά σου, προκειμένου να ανοίξει ο προεκλογικός διάλογος, έστω και μέσω των Μ.Μ.Ε. Προφανώς έχεις τους δικούς σου λόγους, για να βιάζεσαι. Βλέπω λοιπόν ότι αρχίζεις τον προεκλογικό σου αγώνα, με «σκληρή επίθεση» στη Δημοτική Αρχή και μάλιστα στο υποβληθέν για το έτος 2014 Τεχνικό Πρόγραμμα. Δεν παραβλέπω βέβαια και το άρθρο σου για τη ΔΕΥΑΜ, το οποίο θα μας δοθεί η ευκαιρία να το σχολιάσουμε.






Φίλε Πάνο
Θεωρώ ότι έχεις όλες τις προϋποθέσεις να συνεισφέρεις, να πραγματοποιηθεί ένας γόνιμος και εποικοδομητικός προεκλογικός διάλογος. Μη σε πιάνει πανικός.
Υπάρχει αρκετός χρόνος. Το σημαντικό στην υπόθεση αυτή είναι, ο προεκλογικός λόγος του καθενός και ο διάλογος που θα γίνει, να είναι στην προοπτική ανάδειξης των προβλημάτων και στην επίλυσή τους και όχι να καταφύγουμε σε λαϊκίστικες κορώνες και μικροπολιτικές, οι οποίες διαχρονικά αποδείχθηκαν καταστροφικές.
Δυστυχώς πάνω στη βιασύνη σου, ήδη ακολούθησες τη πεπατημένη και γι’ αυτό έκανες λάθος και ειλικρινά λυπάμαι.
Κατ’ αρχήν για να γνωρίζουν οι δημότες μας. ΔΕΝ παρακολούθησες το Δημοτικό Συμβούλιο, με συνέπεια να μη γνωρίζεις τι ειπώθηκε και τι εξηγήσεις δόθηκαν από την πλευρά μου. Δεν καταγράφεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, ούτε ειπώθηκε ΠΟΤΕ ότι: « Το Αιτωλικό και οι Οινιάδες παίρνουν τη μερίδα του λέοντος» των έργων του 2014. Αυτό το ανέφερα σε προγενέστερο χρόνο, σε άλλη ενημέρωση και σε άλλο χώρο και αναφέρθηκα στη τριετία που πέρασε 2011-2013. Προφανώς και δεν διάβασες καν το Τεχνικό Πρόγραμμα.
Πράγματι για να εγγραφεί ένα έργο στο τεχνικό Πρόγραμμα, χρειάζεται να έχει εξασφαλισμένη πίστωση, διαφορετικά όπως και συ γνωρίζεις, δε θα εγκριθεί από την εποπτεύουσα Αρχή, ολόκληρο το Τεχνικό Πρόγραμμα.
Προσφέρεις κακές υπηρεσίες λοιπόν στους συνδημότες μας, όταν ενημερώνεις ψευδώς, όταν λες ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένη πίστωση. Πιστεύω να μην το έκανες συνειδητά, αλλά να έχεις παρασυρθεί από αντιπολιτευτική τακτική.
Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, ούτε «επικοινωνιακή» πολιτική, ούτε «φαρσοκωμωδία» είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα. Η εισήγησή μου και πειστική ήταν και όλες οι πιστώσεις είναι εξασφαλισμένες. Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ. Το λένε οι αριθμοί και τα ποσά των ενταγμένων έργων, το λένε επίσης άλλοι Δήμοι της Περιφέρειάς μας που ανακοίνωσαν ότι ο Δήμος μας είναι αυτός που ενέταξε τα περισσότερα έργα με βάση βέβαια τα πληθυσμιακά κριτήρια. Να μην ξεχνάς βέβαια ότι το ΕΣΠΑ (2007-2013) για το Δήμο μας ξεκίνησε το 2011. Τέσσερα χρόνια πέρασαν ανεκμετάλλευτα και δεν είχε γίνει ούτε μία πρόταση. Αν αυτό δεν είναι αληθινό, ας βγει κάποιος να με διαψεύσει. Αν θέλεις και αριθμούς ΑΔΑ ένταξης των έργων, πολύ ευχαρίστως να στους δώσω.

Φίλε Πάνο,
Βάζεις ωστόσο δύο ερωτήματα και ζητάς απάντηση. Η απάντησή μου είναι αυτό που ισχυρίστηκα πιο πάνω. ΔΕΝ διάβασες το Τεχνικό Πρόγραμμα, λυπάμαι που το λέω και γι’ αυτό υπέπεσες σε λάθη. Μάθε λοιπόν:
Πρώτον: Η αποχέτευση Αιτωλικού - Κεφαλοβρύσου έχει ανάδοχο και σε λίγες μέρες ξεκινά το έργο. Η χρηματοδότησή του είναι φυσικά από το ΕΣΠΑ. Έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό 737.700,01€.
Η μελέτη αποχέτευσης Νεοχωρίου, έχει ανάδοχο. Χρόνος Παράδοσης της μελέτης (4) μήνες και ΑΜΕΣΗ δημοπράτηση.
Για την ηλεκτρονική διαχείριση της ύδρευσης ποσού 2.144.136€ αναμένουμε εντολή δημοπράτησης.
Η υδροδότηση του Αιτωλικού από θέση «Χαλαζιά» έχει προϋπολογισμό 500.000€ από Π.Δ.Ε., αλλά δυστυχώς δεν φτάνουν τα χρήματα. Διεκδικούμε αλλά τόσα για να προχωρήσουμε το έργο.
Δεύτερον: Το ερώτημα αν περίσσεψε ΣΑΤΑ σε εκθέτει. Δεν έκανες τον κόπο, να ξεφυλλίσεις καν το Τεχνικό Πρόγραμμα. Ποιος είπε ότι θα χρηματοδοτηθούν τα πιο πάνω έργα από ΣΑΤΑ; Πού φαίνεται γραμμένο; Αυτή τη μηδαμινή ΣΑΤΑ που πήραμε αυτά τα τρία χρόνια (2.500.000€ έναντι 7.500.000€ της προηγούμενης τετραετίας), την αξιοποιήσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε. Ακόμη και παλιά χρέη από έργα πληρώσαμε περίπου 500.000€. Επ’ αυτού αν θέλεις αναλυτική ενημέρωση, μπορώ να στη δώσω και μετά κάνε την κριτική σου.

Φίλε Πάνο
Στο ξεκίνημα την εμπλοκής σου με τα Δημοτικά (και πολύ ορθά έκανες), δεν πρέπει να τροφοδοτείς τους δημότες με ενημέρωση και σχόλια που αγγίζουν τα όρια της μικροπολιτικής, του λαϊκισμού και του ψεύδους. Δεν το έχεις ανάγκη. Είμαι στη διάθεσή σου, εάν το θέλεις, για μια εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση, η οποία μπορεί να σε προφυλάξει από επόμενα λάθη.
Και κάτι άλλο. Γνωρίζεις ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου δείχνουν τη στόχευση της Δημοτικής Αρχής. Επ’ αυτού θα ήθελα την άποψή σου εφόσον έχεις κάτι άλλο να προτείνεις, ευχαρίστως να το συζητήσουμε και να το σχολιάσεις.


Π. Παπαδόπουλος: "Καλύτερα να κοιταχθείτε μεταξύ σας"


Αξιότιμε κ. Αντιδήμαρχε,
κατ’ αρχήν θεωρώ θετικό ότι ανταποκριθήκατε ως αρμόδιος αντιδήμαρχος στα ερωτήματα που έθεσα για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2014. Όπως κι εσείς ομολογείτε έχω όλες τις δυνατότητες να προσφέρω, αρκεί να μη «βιάζομαι» και να μη με πιάνει «πανικός».
Οφείλω λοιπόν εξ’ αρχής να ξεκαθαρίσω ότι ούτε βιασύνη υπάρχει, ούτε πανικός. Αντιθέτως κάτι τέτοιο διακρίνω στο δικό σας στρατόπεδο και μάλιστα αυτό δεν το καταθέτω μόνο εγώ προσωπικά, αλλά το σύνολο των δημοτών, οι οποίοι θα έλεγα ότι έχουν απογοητευθεί από τις δικές σας λαϊκίστικες κορώνες και μικροπολιτικές που καθημερινά, αλλά και σε βάθος χρόνου οδήγησαν τον Δήμο σε υπανάπτυξη και μαρασμό, (Τ.Ε.Ι, Νοσοκομείο, ακτοπλοϊκή σύνδεση κλπ).
Έρχομαι λοιπόν στο δια ταύτα και λέγω κατά πρώτο ότι εγώ ερωτήματα έθεσα για το τεχνικό πρόγραμμα και ζήτησα κάποιες απαντήσεις. Κατά δεύτερο, το αν ήμουν παρών στη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος είχε να κάνει με αντικειμενικούς λόγους, αλλά θεωρώ ότι έχουμε την κρίση και τη γνώση να διακρίνουμε κάποια πράγματα πίσω απ’ τα μεγαλεπήβολα τεχνικά προγράμματα. Εξ’ άλλου το τοπίο στην αυτοδιοίκηση δεν είναι και το καλύτερο. Κατά τρίτο, εφ’ όσον υπάρχουν παντού διασφαλισμένες πιστώσεις δώστε λοιπόν δημοσίως επιτέλους τις Α.Δ.Α ένταξης και εγκεκριμένου προϋπολογισμού όπως λέτε πως έχετε.

Αγαπητέ φίλε Δημήτρη,
από την απάντησή σου προκύπτει ότι το μόνο από τα τέσσερα  έργα που έχει ανάδοχο είναι η αποχέτευση Αιτωλικού – Κεφαλόβρυσου, από το ΕΣΠΑ. Ποιο ΕΣΠΑ άραγε; Αυτό που δεν ξεκίνησε; Μήπως από το τρέχον κοινοτικό πλαίσιο στήριξης;
Αν κατάλαβα καλά εσείς δεν μιλούσατε για μελέτη, αλλά για το έργο σύνδεσης της αποχέτευσης Αιτωλικού με τον βιολογικό καθαρισμό του Νεοχωρίου. Επομένως μιλάμε για μελέτη κι όχι για έργο. Σημειωτέον, εάν δε με απατά η μνήμη μου, η εν λόγω μελέτη έχει συνταχθεί απ’ τον πρώην Δήμο Αιτωλικού, που σημαίνει ότι τώρα τρέχετε να την ενεργοποιήσετε – ενδεχομένως επικαιροποιημένη – διότι έρχονται εκλογές.
Ως προς την ηλεκτρονική διαχείριση ύδρευσης αναμένετε εντολή δημοπράτησης. Έτσι λέτε. Από πού; Πού έχει ενταχθεί και αναμένετε εντολή δημοπράτησης; Μας λέτε  για να το γνωρίζουμε κι εμείς; Προφανώς και δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Και τέλος, για την υδροδότηση του Αιτωλικού από «Χαλαζιά», έργο που θα έπρεπε να ήταν πρώτη σας προτεραιότητα, λέτε ότι δεν φτάνουν τα χρήματα, ούτε ένταξη έχει κι άρα σηκώνετε τα χέρια ψηλά. Κι εγώ σας ερωτώ ευθέως: Ποια είναι η προτεραιότητα, η υδροδότηση του Αιτωλικού, ή πχ. η διάνοιξη δρόμων που ενδεχομένως εξυπηρετούν μικροπολιτικές;
Σε ότι αφορά το ζήτημα της ΣΑΤΑ, ποιος εκθέτει ποιον θα κριθεί απ’ τα γεγονότα. Όταν όμως εισηγείσθε τέτοια θέματα – χωρίς να υπάρχει στο κείμενο του Τεχνικού Προγράμματος – (αυτό έλειπε κιόλας), είστε πολλαπλώς εκτεθειμένος γιατί ομολογείτε ότι παρόλο που δεν υπάρχει ΣΑΤΑ εσείς κάνετε έργα! Οξύμωρο δεν είναι;
Το να προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας είναι θεμιτό. Οι δημότες όμως δεν πείθονται εύκολα, όταν στοιχειωδώς δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ζητήματα της καθημερινότητας.
Αξιότιμε κύριε Αντιδήμαρχε,
Η εμπλοκή μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μακρά, συνεχής και ανιδιοτελής. Το σχόλιό σας για τα όρια της μικροπολιτικής, του λαϊκισμού και του ψεύδους σας το επιστρέφω. Λάθος αποδέκτη διαλέξατε. Καλύτερα να κοιταχθείτε μεταξύ σας για το εάν έχετε ξεπεράσει αυτά τα όρια.
Ως προς τη στόχευση του τεχνικού προγράμματος και τον προϋπολογισμό του Δήμου, είμαι ανοιχτός προς διάλογο, όχι μόνο με σας, αλλά και με όλους τους συνυποψήφιους, ώστε να καταθέσω τις δικές μου προτάσεις. Εξ’ άλλου, όπως βλέπετε καθημερινά, οι απόψεις και οι παρεμβάσεις μου έναν στόχο έχουν: Να ξεφύγει ο Δήμος από το τέλμα, να επιλύσει βασικά προβλήματα και να δώσει ελπίδα και προοπτική στους δημότες.
Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι καλό είναι να μη λέτε δεξιά κι αριστερά ότι δεν υπήρχε καμία πρόταση στο προηγούμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης  2007 – 2013, διότι ενδεχομένως κάποιοι να σας διαψεύσουν. Οι δημοτικές αρχές έχουν διάρκεια και συνέχεια. Κρίνονται από τα πράγματα κι απ’ τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα. Εξ’ άλλου κι εσείς θα κριθείτε, αν δεν έχετε ήδη κριθεί…

Υ.Γ. Εφ’ όσον λέτε ότι έχετε τα μεγαλύτερα ποσά σε ενταγμένα έργα κι ότι αυτό το παραδέχονται κι άλλοι Δήμοι της Περιφέρειας, μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί ο Δήμος Ναυπακτίας πχ. πήρε από το Πράσινο Ταμείο ποσό 5 εκ. ευρώ κι ο δικός μας Δήμος μόνο 500 χιλιάδες;