Συνέντευξη
του βουλευτή Aιτ/νιας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου στη Βραδυνή της Κυριακής και στη δημοσιογράφο
Ειρήνη Μπέλλα
Κωμικοτραγικά χαρακτηρίζει τα περί αποστασίας ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος στη «ΒτΚ» τονίζοντας ότι το θέμα είναι οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν αυτή την καταστροφική πολιτική.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αν θα έλεγε κάποιος να έλθουν στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ θα έμοιαζε με πολιτική συναλλαγή.
Τάχθηκε κατά των προσωπικών χαρακτηρισμών αναφερόμενος στην υπόθεση Τατσόπουλου που απασχόλησε το εσωτερικό του κόμματός του και σχετικά μια μελλοντική μετεκλογική συνεργασία με τη ΔΗΑΜΡ επεσήμανε ότι «η ΔΗΜΑΡ πρέπει να πάψει να πατάει σε πολλές βάρκες, γιατί θα πέσει μέσα στο φουρτουνιασμένο πέλαγος και θα πνιγεί».
Σχολίασε επίσης ότι το κόμμα του δέχεται πρωτοφανή επίθεση πό τα μίντια και ότι ενώ είναι βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας, αντιμετωπίζεται περίπου σαν μίασμα.
Συμφωνείτε με το να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στους κόλπους του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα καταψηφίσουν τα μέτρα και την κυβέρνηση;
«Επιτρέψτε μου να πω ότι η ερώτηση τίθεται με έναν τρόπο πρωθύστερο. Κατ’ αρχάς, ο βουλευτής, κατά το Σύνταγμα, εκπροσωπεί το έθνος και λογοδοτεί στη συνείδησή του. Με την ίδια την πρόταση μομφής, τον καλέσαμε να τεθεί ενώπιον της συνείδησής του και ενώπιον του ελληνικού λαού. Επομένως, τα περί αποστασίας είναι κωμικοτραγικά. Θα απαντήσω ευθέως στην ερώτησή σας: Αν εγώ πω να έλθουν στους κόλπους μας, θα έμοιαζε με πολιτική συναλλαγή. Το θέμα είναι οι ίδιοι να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν αυτή την καταστροφική πολιτική ή θα ψηφίσουν για την αλλαγή πορείας της χώρας. Από κει και πέρα, η σχέση του καθενός με τη βουλευτική έδρα είναι θέμα δευτερεύον, μπροστά στο πρόβλημα της χώρας. Και σε κάθε περίπτωση, δεν είναι παραγωγικό να αναλωνόμαστε σε υποθέσεις, που αφορούν έστω και το κοντοπρόθεσμο μέλλον».
Σας ενοχλεί η εικόνα που εμφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον δημόσιο διαπληκτισμό μεταξύ του κ. Μουλόπουλου και του κ. Τατσόπουλου; Πώς σχολιάζετε τους χαρακτηρισμούς Μουλόπουλου κατά Τατσόπουλου;
«Δεν θα ‘λεγα ότι είμαι και ενθουσιασμένος. Εγώ, γενικά, ακόμη και στη σκληρή αντιπαράθεση με τους πολιτικούς αντιπάλους, είμαι κατά των προσωπικών χαρακτηρισμών. Πρώτον, διότι συσκοτίζουν την πολιτική βάση των διαφωνιών. Και, δεύτερον, διότι στη σημερινή θέση της χώρας, αυτό αποτελεί επικίνδυνη πολυτέλεια. Σας μιλάω για αντιπάλους, πολύ περισσότερο όταν αυτό αφορά συντρόφους».
Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς το κόμμα σας θα επιτύχει μια μονομερή καταγγελία του Μνημονίου και, παράλληλα, θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας;
«Για να συνεννοηθούμε, με βάση την απάντηση που θα δώσω, πρέπει να αλλάξουμε λίγο τη βάση της ερώτησης. Αν εννοούμε τον αέναο δανεισμό, τότε δεν μιλούμε ακριβώς για χρηματοδότηση, αλλά για διαιώνιση του προβλήματος, με χειρότερους κάθε φορά όρους όσον αφορά την προοπτική της χώρας. Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται, αν υποτεθεί ότι είχε στόχο την αντιμετώπιση του χρέους, απέτυχε και βύθισε τη χώρα και τον λαό σε ιστορικό τέλμα. Πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει μέσα από μια πραγματική διαπραγμάτευση. Εμείς, δεν επιθυμούμε την αντιπαράθεση, αλλά τη λύση του προβλήματος της χώρας, στο πλαίσιο μιας καλύτερης ευρωπαϊκής προοπτικής. Σε κάθε περίπτωση, θα κινηθούμε μέσα στις συνθήκες που θα διαμορφωθούν».
Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί στο να περάσει στον κόσμο τις προτάσεις του και χρειάζεται μεγαλύτερη εκλαϊκευση των προτάσεων αυτών;
«Θα μείνω στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να περάσει τις θέσεις του στον κόσμο, αφού προηγουμένως κάθε φορά τις εξειδικεύει, έστω μέσα στο ρευστό σκηνικό της κρίσης που μοιάζει με κινούμενη άμμο. Όσο πιο πολύ κτήμα του λαού γίνουν οι θέσεις, τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα έχει για να τα βγάλει πέρα, στη χειρότερη συγκυρία μετά τον πόλεμο. Το φίδι είναι μεγάλο και η τρύπα τεράστια!»
Πιστεύετε ότι είμαστε πιο κοντά στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος με τη ΔΗΜΑΡ και στη δυνατότητα μιας μετεκλογικής συνεργασίας;
«Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να πάψει να πατάει σε πολλές βάρκες, γιατί θα πέσει μέσα στο φουρτουνιασμένο πέλαγος και θα πνιγεί. Πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Δεν θα της υποβάλω ή θα της επιβάλω εγώ το πώς θα δράσει, αλλά είναι προφανές ότι, αν συνεχίσει να κινείται έτσι, αντιμετωπίζει στρατηγικό αδιέξοδο. Όσο για τα μετεκλογικά, πρέπει να μεσολαβήσουν πρώτα τα εκλογικά, έτσι δεν είναι;»
Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά ανέβασε τους τόνους για ένα μιντιακό μπλοκ, το οποίο χαρακτήρισε μάλιστα σταλινικό, κατονομάζοντας συγκεκριμένα Τα Νέα και το Mega. Σύμφωνα και με τη δημοσιογραφική σας ιδιότητα, συμφωνείτε με την άποψη αυτή του κ. Τσίπρα ότι σας πολεμούν τα μίντια και τα συγκεκριμένα ΜΜΕ;
«Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται μια επίθεση, πρωτοφανή για κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενώ είναι βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας, αντιμετωπίζεται περίπου σαν μίασμα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό. Πρέπει να αλλάξει, αλλιώς σημαίνει ότι δεν υπάρχει αποδοχή των κανόνων του δημοκρατικού παιχνιδιού».
Είστε βουλευτής στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του νομού σας;
«Αν κάνετε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο στην πατρίδα μου, που γνωρίζω ότι το κάνετε συχνά, θα διαπιστώσετε ότι ενώ δεν βρίσκεται μακριά από την Αττική, εντούτοις είναι απομονωμένη και καταδικασμένη στην υπανάπτυξη, στο μαράζωμα. Με τη λαίλαπα του μνημονίου, τα πράγματα γίνονται αδιέξοδα. Πρέπει να φτιαχτούν οι δρόμοι, αλλιώς για μας η γέφυρα του Ρίου είναι σαν να μην έγινε ποτέ. Αντί μετά δυσκολίας να εξαιρούμε τα μαντριά από τη φορολόγηση, να κάνουμε τα πάντα για να παράσχουμε σχέδιο και κίνητρα για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, ιδιαίτερα τώρα που πολλοί θέλουν να γυρίσουν πίσω. Είμαστε πρώτοι σε παραγωγή βιολογικών προϊόντων, αλλά πάσχουμε στην εξεύρεση αγορών. Είναι κι άλλα προϊόντα που μπορούμε να φυτέψουμε και να ενισχύσουμε τις εξαγωγές. Και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, θα ανοίξει δρόμους και για τον δευτερογενή. Είναι πολλά με τα οποία έχω ασχοληθεί, αλλά φοβάμαι πως δεν επαρκεί ο χώρος».
Τι μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για έναν άνεργο της περιοχή σας;
«Αν δεν σταματήσει το κακό και δεν αλλάξει η καταθλιπτική ψυχολογία, για να πάρει μπροστά η οικονομία, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνουν πολλά πράγματα. Και σ’ αυτό όμως το πλαίσιο, εγώ έκανα προσπάθειες, όπως για την επανέναρξη του οδικού έργου Ακτίου - Αμβρακίας, που δεν έλυσε φυσικά το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά δεν άφησε οριστικά στο δρόμο και εντελώς απλήρωτους τους ήδη εργαζόμενους. Με την προηγούμενη απάντηση προσπάθησα ακροθιγώς να δείξω το δρόμο ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής, που θα φέρει αλυσιδωτά θέσεις εργασίας και σε άλλους τομείς. Έχουμε και τον τουρισμό σε αρκετά μέρη της πατρίδας, που ήταν προσανατολισμένος στην εσωτερική αγορά που τώρα καταρρέει, και πρέπει να αντιστραφεί. Θέλουμε ένα πλαίσιο σταθερότητας και νομιμότητας των ιχθυοκαλλιεργειών, που θα επιτρέπει την περαιτέρω εξαγωγική δραστηριότητα, χωρίς να πλήττεται το περιβάλλον και η επισκεψιμότητα των παράκτιων περιοχών. Είναι δύσκολη η ιδανική εξισορρόπηση όλων αυτών, αλλά όχι αδύνατη».