Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ν. Καραπάνος: «Ενοχλήθηκε ο κ. Κατσούλης που διασφαλίστηκε η λειτουργία των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ;»

Άμεση είναι η απάντηση του συνδυασμού «Δήμος για τα Παιδιά μας» του νεοεκλεγέντος δημάρχου Μεσολογγίου, Νίκου Καραπάνου στη δήλωση του απερχόμενου δημάρχου, Π. Κατσούλη στην οποία ο τελευταίος, αμφισβήτησε τον ενεργό ρόλο του κ. Καραπάνου και των συνεργατών του. στη θετική έκβαση της πρότασης που κατατέθηκε και εγκρίθηκε για τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ του δήμου.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Λίγες ημέρες πριν από τη δική του «έξοδο» από το Δήμο Μεσολογγίου, ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Κατσούλης προσπαθεί να δικαιολογήσει την απραξία του σε ότι αφορά την συνέχεια της εύρυθμης και χωρίς προβλήματα λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) μιας και για την πρόταση που κατατέθηκε και εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑκαι αφορά 486 παιδιά, αριθμό πρωτοφανή για το Μεσολόγγι ουδόλως ενδιαφέρθηκε ή εργάστηκε.

Φυσικά και τα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν χρειάζονται «μπάρμπα στην Κορώνη». Χρειάζονται όμως φακέλους τεκμηριωμένους κάτι που απαιτεί τεχνογνωσία. Και αυτή την τεχνογνωσία μαζί με τα κατάλληλα άτομα έχει ο νέος Δήμαρχος. Άλλωστε το γεγονός ότι όλοι οι Δήμοι υποβάλλουν προτάσεις δεν σημαίνει ότι αυτομάτως γίνονται και δεκτές και αυτό φαίνεται από τη διαφορετική απορροφητικότητα που εμφανίζουν οι Δήμοι.

Σε αντίθεση όμως με όσα συνέβαιναν στον Δήμο μας όλα αυτά τα χρόνια, φέτος καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό παιδιών, στηρίζοντας έμπρακτα περισσότερους γονείς που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και που θα έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους ΔΩΡΕΑΝστους Παιδικούς Σταθμούς. Και αυτή η επιτυχία για τους δημότες ήταν το αποτέλεσμα των συναντήσεων που έχει ήδη πραγματοποιήσει ο νέος Δήμαρχος κ. Καραπάνος με υπηρεσιακούς υπαλλήλους του Δήμου, αλλά και με στελέχη της ΕΕΤΑΑ που συνάντησε προκειμένου να ωφεληθούν περισσότεροι γονείς.

Αναζητώντας δικαιολογίες ο απερχόμενος Δήμαρχος θα πρέπει να εξηγήσει στους δημότες γιατί δεν κατάφερε πέρσι να εντάξει στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 486 παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς, όπως έγινε φέτος, καθώς και πόσα χρήματα πήρε το 2012 από το ΕΣΠΑ, που είναι τόσο εύκολο να πάρει κάποιος. Όμως δεν χρειάζεται να ψάχνει για απαντήσεις. Οι δημότες πρόλαβαν και απάντησαν – με την ψήφο τους – στα πιο πάνω ερωτήματα και σε πολλά ακόμα, σχετικά με το κοινωνικό δίκτυο προστασία που υπάρχει στην πόλη, μόνο στα χαρτιά.

Η ένταξη των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς, είναι η αρχή για το κοινωνικό δίκτυο προστασίας που σχεδιάζει η νέα Δημοτική Αρχή και περιλαμβάνει δράσεις και προγράμματα για την ανεργία όπως το ΤΟΠΣΑ και το ΤΟΠΕΚΟ. Προφανώς και αυτές «άγνωστες λέξεις» για τον απερχόμενο Δήμαρχο.

Ας είναι…

Εμείς έχουμε πολλά σχέδια και όνειρα για το Μεσολόγγι, κοιτάμε μπροστά, αξιοποιούμε όλε τις πηγές εσόδων, απ’ όλες τις πλευρές και όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν με έναν και μοναδικό σκοπό: το όφελος των Δημοτών.

Τέλος, εύλογα αναρωτιόμαστε εδώ και δύο μήνες πως ο κ. Κατσούλης δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση για την καθημερινή, σχεδόν, συνεργασία, των συνεργατών του νέου δημάρχου Μεσολογγίου, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Πνευματικού Κέντρου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης για την σύνταξη και την υποβολή των σχετικών φακέλων των προτάσεων στο ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ;

Όπως, επίσης αναρωτιόμαστε εάν ο κ. Κατσούλης θα «σπεύσει» - με την ίδια «σπουδή» που επέδειξε σήμερα για «να εξηγήσει τα ανεξήγητα» - να δώσει εξηγήσεις για την ανεπάρκειά του σε μια σειρά ζητημάτων του δήμου που αφήνει ως «προίκα» στη νέα μας δημοτική αρχή. Ζητήματα πολλά και σοβαρά…»

Αφορμή για την παραπάνω ανακοίνωση αποτέλεσε η ακόλουθη δήλωση του κ. Κατσούλη:

 

"Σε μία δύσκολη περίοδο για τους γονείς, το Μεσολόγγι έκανε ένα μεγάλο βήμα στη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου προστασίας για τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, όπως το είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά. Η νέα Δημοτική Αρχή, πριν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά της, πέτυχε να εξασφαλίσει προς όφελος των γονέων, προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ, αξιοποιώντας τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος των Δημοτών. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, να βελτιώσουμε το επίπεδο φιλοξενίας των παιδιών και να προσφέρουμε στους γονείς τη δυνατότητα να απασχολήσουν τα παιδιά τους σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Το γεγονός ότι ο Δήμος Μεσολογγίου κατάφερε να εξασφαλίσει περίπου το 15% της επιχορήγησης της Δυτικής Ελλάδας αποδεικνύει τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα της νέας Δημοτικής Αρχής που προετοίμασε και υπέβαλε τον σχετικό φάκελο που ήταν πλήρης και έγινε αποδεκτός."

Αν οι ανωτέρω δηλώσεις ευσταθούν, τότε είτε οι συνεργάτες του είναι λάθος πληροφορημένοι και τον εκθέτουν, είτε σε αντίθετη περίπτωση πρόκειται για επικοινωνιακή φάρσα που προσεγγίζει τα όρια της πολιτικής αστειότητας. Διότι:

1. «Δημιουργία κοινωνικού δικτύου προστασίας», δεν συγκροτείται για πρώτη φορά στο δήμο μας. Τρία χρόνια υφίσταται με αποτέλεσμα: (Α) Να λειτουργούν 10 Παιδικοί σταθμοί, δυο εξ αυτών Βρεφονηπιακοί, καθώς και δυο νέοι σε Γουριά και Μεσολόγγι, με ευθύνη του Πνευματικού Κέντρου. (Β) Σε αυτούς φιλοξενήθηκαν την περίοδο 2013 – 2014, 315 παιδιά και 51 νήπια. Σύνολο 366 παιδιά. (Γ)Όλοι λειτουργούν χωρίς τροφεία, δηλαδή με μηδενική επιβάρυνση των γονιών. (Δ) Έγιναν παρεμβάσεις συντήρησης – επισκευής μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 98.0098,09 €. (Ε) Το ΚΔΑΠ λειτούργησε φέτος με 150 παιδιά και 26 εργαζόμενους, με ευθύνη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου. Μεταστεγάστηκε πριν από μερικούς μήνες στο ανακαινισμένο σε χρόνο ρεκόρ και με το ποσό των 30.000 € περίπου, κτίριο του παλαιού 4ου Δημοτικού Σχολείου, ώστε να δύναται φέτος να υποδεχθεί περισσότερα παιδιά, πάντοτε δωρεάν. (ΣΤ) Αυτό το «δίκτυο κοινωνικής προστασίας» δεν θα μπορούσε να συγκροτηθεί, αν ο δήμος τρία χρόνια τώρα δεν εξασφάλιζε για τους παιδικούς σταθμούς, σε συνεργασία με την ΑΝΑΙΤ, την αντίστοιχη επιχορήγηση μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» που διαχειρίζεται η Ε.Ε.Α.Τ.Α (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης). Επομένως αν κάποιοι τώρα «ανακάλυψαν την Αμερική», μάλλον περί έλλειψης σοβαρότητας πρόκειται. Ας ρίξουν μια ματιά στο site της Ε.Ε.Α.Τ.Α.

2. Η αντίστοιχη πρόσκληση του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 – 2015 (ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 1551), άνοιξε στις 2 Ιουλίου 2014 και διαθέτει λιγότερους πόρους σε σχέση με πέρυσι, ενώ επιχορηγούνται όπως και πέρυσι και οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί. Το Πνευματικό Κέντρο κατέθεσε εγκαίρως και με εγγυητική 24.822 € την πρόταση του για συνολικά 486 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και βρίσκεται στον «Προσωρινό Πίνακα Επιλέξιμων Δομών Δυτικής Ελλάδας». Στην πράξη όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τελικά θα εγκριθεί η πρόταση μας και θα φιλοξενηθούν 486 παιδιά, όπως έγινε και τις προηγούμενες χρονιές. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις «ωφελούμενες γυναίκες» που θα καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτηση. Έχει γίνει εδώ και μήνες η σχετική προεργασία ενημέρωσης των γονέων, όμως αυτή δεν εξασφαλίζει και τον αντίστοιχο αριθμό ωφελουμένων. Σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία αυτό να οφείλεται στη «νέα Δημοτική Αρχή, που πριν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά της, πέτυχε να εξασφαλίσει προς όφελος των γονέων, προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ» και η οποία «προετοίμασε και υπέβαλε τον σχετικό φάκελο που ήταν πλήρης και έγινε αποδεκτός." Εξ όσων γνωρίζω και υποδηλώνει η κοινή λογική, ο φάκελος υποβλήθηκε από την τωρινή διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου, με τον ίδιο τρόπο, όπως και τις τρείς προηγούμενες χρονιές, μέσω της ΑΝΑΙΤ. Ο Ιούλιος του 2014 απέχει αρκετά από την Πρωταπριλιά του 2015!

Όσον αφορά το ΚΔΑΠ επαναλαμβάνω. Φέτος έχουμε τη δυνατότητα λόγω της μεταστέγασης να φιλοξενηθούν πολλαπλάσια παιδιά. Η χωρητικότητα του φθάνει έως και 400. Η πρόταση δε που υπέβαλε η τωρινή διοίκηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης είναι τεκμηριωμένη και δεν χρειάζεται να «έχεις μπάρμπα στην Κορώνη» για να εγκριθεί. Άλλωστε κανένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ δεν λειτουργεί «με μέσον». Ελπίζω δε να μην επιστρέψουμε στην αειμνήστου παλαιοκομματική εποχή «του κατόπιν ενεργειών μου»."