Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΕΞΟΔΟΣ... Ένας Γυναικείος Ηρωισμός. Η Εικαστική έκθεση της Χριστίνας Φοίτου στη «Διέξοδο»

Από τον ηρωισμό της γυναίκας της Εξόδου στον ηρωισμό της σύγχρονης γυναικείας καθημερινότητας…

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ εγκαινιάζεται στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος», στο Μεσολόγγι, εικαστική έκθεση της Χριστίνας Φοίτου με έργα μεγάλων διαστάσεων αφιερωμένα στην γυναίκα της Εξόδου του Μεσολογγίου αλλά και στη γυναίκα του σήμερα.

Τα έργα θα παρουσιάσει η Ιστορικός Τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη και έχουν ως θεματική τη γυναικεία ματαίωση, την καταπίεση, την οδύνη, το ήθος, τον ηρωισμό, την δυναμική, την αντοχή αλλά και ευθραυστότητα της γυναικείας ύπαρξης.

Την έκθεση θα πλαισιώνει μία διαδραστική installation-performance με τίτλο " Απομάγευση...".

Η performance αυτή δοκιμάζει να φέρει τη γυναίκα της Εξόδου, με όλα τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν, στο σήμερα.

 

Η γυναίκα παρουσιάζεται ως ένα καθαρό, αγνό και άσπιλο πεδίο, μια μαγεμένη μήτρα που γεννά τη ζωή. Στο πεδίο όμως αυτό επιδρούν συμβολικά οι εξωγενείς παράγοντες που αλλοιώνουν την ύπαρξη και την φωτεινή της πλευρά.

Το ερώτημα που η performance γεννά και αναζητά την απάντησή του είναι κατά πόσο η γυναίκα του σήμερα μπορεί να λυτρωθεί και να επανασυσταθεί στην αρχική της ακεραιότητα ή έστω να την πλησιάσει.

Για την έκθεση, που θα είναι ανοιχτή σε καθημερινή βάση μέχρι 29 Οκτωβρίου, δεν θα αποσταλούν ατομικές προσκλήσεις και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Η Χριστίνα Φοίτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Σπούδασε παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα και συνέχισε με σπουδές ζωγραφικής και χαρακτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Βενετίας απ΄όπου αποφοίτησε με άριστα.

Ως καθηγήτρια εικαστικών, στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, σκηνογράφησε παιδικές και εφηβικές παραστάσεις.

Από το 2007 μετακόμισε στα Χανιά και αφοσιώθηκε στη ζωγραφική και την performance art ενώ εξακολουθεί να διδάσκει εικαστικά σε παιδιά.

Η ζωγραφική της έρχεται σε έντονο διάλογο με το σώμα, καθώς το χρησιμοποιεί μαζί με τα πινέλα της για την ολοκλήρωση του έργου.

Η έρευνα του σώματος και η αναζήτηση της κινησιολογίας του την έκαναν να συνειδητοποιήσει πως το σώμα και η παρουσία του μπορούν να εκφράσουν, να μιλήσουν φωναχτά και να μεταφέρουν μηνύματα. Μέσα απ´αυτή τη διαδικασία ξεκίνησε η ενασχόληση της και με τις performances τις οποίες υλοποιεί κάθε φορά που νιώθει την ανάγκη να σχολιάσει ζητήματα που την απασχολούν.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην art athina (2016) και έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις.

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στα Χανιά Κρήτης.