Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019

Στο "Υπερταμείο" ο Κήπος των Ηρώων του Μεσολογγίου! Έντονη αντίδραση από Ν. Καραπάνο και Π. Παπαδόπουλο


Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η δημοσιοποίηση της ένταξης στο «Υπερταμείο» για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αρχαιολογικών χώρων. Μάλιστα χθες σε συνέντευξη τύπου του συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων παρουσιάστηκε και κατάλογος αυτών των χώρων σε όλη τη χώρα. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)


Στον κατάλογο μνημείων που έχουν ενταχθεί στο «Υπερταμείο» περιλαμβάνεται  ακόμη και ο Κήπος των Ηρώων στο Μεσολόγγι καθώς και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι της ευρύτερης περιοχής. Πιο συγκεκριμένα: ο Κήπος των Ηρώων, το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, οι αρχαιολογικοί χώροι της Πλευρώνας και της αρχαίας Ιθωρίας (στον λόφο Αγίου Ηλία Αιτωλικού) καθώς και τα Βυζαντινά Μνημεία της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών στο Νεοχώρι Οινιαδών, της Ιεράς Μονής Αγίου Σώστη και του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στη Σταμνά.
Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Μεσολογγίου, Νίκου Καραπάνου αλλά και του επικεφαλής του συνδυασμού «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ», Παναγιώτη Παπαδόπουλου που ζητούν την άμεση απένταξη των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής από το «Υπερταμείο» με τις ακόλουθες δηλώσεις τους:
Νίκος Καραπάνος: «Αδιανόητη κάθε συζήτηση για το «ξεπούλημα» του Κήπου των Ηρώων»
«Μετά την συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε χθες ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και την ανακοίνωση που ακολούθησε, καλούνται οι βουλευτές του νομού να λάβουν άμεσα θέση και πρωτοβουλία για το θέμα της «μεταβίβασης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και ακινήτων που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά στο «Υπερταμείο».
Θεωρούμε αδιανόητη κάθε συζήτηση για το «ξεπούλημα» του Κήπου των Ηρώων, των εκκλησιών και μονών, καθώς και των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου μας.
Ακόμη και η συζήτηση ενός τέτοιου ενδεχομένου, αποτελεί ασέβεια και προσβολή προς το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και τους δημότες του.
Κάθε οικονομική συμφωνία που έχει συναφθεί από το ελληνικό κράτος και τους διαχειριστές του, ας ψάξει να βρει το αντίτιμό της.
Οι Εξοδίτες, δεν «πουλιούνται» και δεν «αγοράζονται» από κανέναν. Το απέδειξαν 193 χρόνια πριν»

Παναγιώτης Παπαδόπουλος: «Άμεσα να εξαιρεθούν μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι»
«Σύμφωνα με όσα έχει μπορέσει να ταυτοποιήσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Κήπος των Ηρώων, το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, οι αρχαιολογικοί χώροι της Πλευρώνας και της αρχαίας Ιθωρίας (στον λόφο Αγίου Ηλία Αιτωλικού) καθώς και τα Βυζαντινά Μνημεία της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών στο Νεοχώρι Οινιαδών, της Ιεράς Μονής Αγίου Σώστη και του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στη Σταμνά, έχουν περάσει στο λεγόμενο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας).
Παρότι μέχρι σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι έχει εισηγηθεί την εξαίρεση του συνόλου των ακινήτων που έχει υποδείξει το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν έχει ψηφισθεί ακόμη η σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Καλούμε λοιπόν – άμεσα – τώρα – μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ να εκδοθεί η ως άνω απόφαση εξαίρεσης, όχι μόνο των μνημείων αλλά και των πάσης φύσεως αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται:
α) Η εξαίρεση των ανωτέρω μνημείων από την όλη διαδικασία ένταξης.
β) Η αποτροπή τυχόν ιδιωτικοποίησής τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
β) Η ονομαστική δημοσιοποίηση εξαίρεσης των μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος από τη μεταβίβαση κάθε δικαιώματος (κυριότητας και διαχείρισης).»