Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Το "Βήμα" για τα ψηφοδέλτια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία

Ξεκίνησε και η ονοματολογία σχετικά με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, μιας και το προεκλογικό κλίμα εξακολουθεί να συντηρείται ακόμη και εν μέσω θέρους. Αυτή τη φορά το «Βήμα» καταγράφει την εικόνα αυτή τη στιγμή σε όλη την επικράτεια, αν και όλα προς το παρόν σχετίζονται με προθέσεις, μιας και διάλογος στα κόμματα σχετικά με τα ψηφοδέλτια δεν έχει γίνει.
Λίγο έως πολύ τα ονόματα που αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος» είναι γνωστά και έχουν γραφεί στον τοπικό τύπο. Στο ΠΑΣΟΚ κυρίαρχο είναι το ζήτημα της καθόδου του παραιτηθέντος Χρίστου Βερελή, ενώ από τη ΝΔ όπου πλέον το πιθανότερο είναι να εκλέξει λιγότερους βουλευτές, κυριαρχεί το ερώτημα με τη στάση που θα τηρήσει ο Δημήτρης Σταμάτης, αλλά και η οικογενειοκρατία με γόνους πολιτικών που δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για κάθοδο στις εκλογές.
Όμως και στο ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα αναπτύσεται το φαινόμενο της οικογενεικρατίας αφού ο γιος του αείμνηστου βουλευτή Χρήστου Μπασαγιάννη, Θανάσης με συνέντευξη του στην "ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ" ανακοίνωσε την υπόψηφιότητά του με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.
Το σχετικό δημοσίευμα του "Βήματος" για το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει: «Η πιθανή επάνοδος του ΠαΣοΚ στην εξουσία αυξάνει και την προσφορά υποψηφίων για τη συμμετοχή στα «πράσινα» ψηφοδέλτια. Η φιλοδοξία των επιτελών της Ιπποκράτους είναι τα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ να γεμίσουν με χρήσιμα, νέα, καθαρά και άφθαρτα πρόσωπα. Η πρόθεση των συνεργατών του κ. Γ. Παπανδρέου είναι να επιλεγούν οι νέοι υποψήφιοι στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και να γίνει μέσω των ψηφοδελτίων «άνοιγμα» στα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας. Αυτή τη στιγμή, πάντως, δουλειά σε βάθος με τα ψηφοδέλτια δεν έχει γίνει. Ορισμένα από τα κριτήρια που αφήνονται να διαρρεύσουν από τις κομματικές συσκέψεις, π.χ. ότι «κόβονται» όσοι έλαβαν λιγότερες από 5.000 ψήφους στις τελευταίες εκλογές, αναστατώνουν τους ενδιαφερομένους καθώς είναι διαφορετικά τα σταθμά στις μικρές και διαφορετικά στις μεγάλες περιφέρειες. «Το Βήμα» συνεχίζει την καταγραφή των ονομάτων που άρχισε την περασμένη Κυριακή όσων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ, πλην των βουλευτών οι οποίοι θα είναι δικαιωματικά ξανά υποψήφιοι, με βάση τις συζητήσεις που γίνονται στις τοπικές κοινωνίες.
Στην Αιτωλοακαρνανία το προεκλογικό παιχνίδι θα επηρεαστεί από το αν θα κατεβεί στις εκλογές ο κ. Χρ. Βερελής και τι κλίμα θα έχει διαμορφωθεί εκείνη την εποχή. Ο πρώην υπουργός έχει δηλώσει ότι δεν έχει κλείσει την πόρτα στην πολιτική αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. ( επιβεβαιώνεται το σχόλιο της «Παναιτωλικής» ότι στο ΠΑΣΟΚ επιθυμούν την εκ νέου υποψηφιότητα Βερελή και σύντομα θα πρέπει ο ίδιος να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση)
Σε εκκρεμότητα παραμένει και η πιθανή υποψηφιότητα της πρώην ευρωβουλευτού κυρίας Μαίρης Ματσούκα , η οποία όμως ενδιαφέρεται και για τη Β΄ Αθηνών. Ενδιαφέρον λέγεται ότι έχει εκφράσει και ο κ. Αθ. Κατερινόπουλος, πρώην αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής και μέλος του τομέα Δημόσιας Τάξης του ΠαΣοΚ. Αναμένεται εξάλλου ότι θα θέσουν ξανά υποψηφιότητα οι πρώην βουλευτές κκ. Π. Κουρουμπλής και Α. Μακρυπίδης. Ακούγονται επίσης τα ονόματα του κ. Β. Αντωνόπουλου, του κ. Π. Τρυφιάτη και της κυρίας Ζέφης Δημαδάμα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ αγώνας για τις βουλευτικές εκλογές ξεκίνησε στη ΝΔ και στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες νυν και πρώην βουλευτές, παλαιοί και νέοι πολιτευτές, διαγκωνίζονται δημόσια και παρασκηνιακά για την αύξηση της επιρροής τους. Το γενικότερο αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση όμως, η προοπτική η ΝΔ να εκλέξει- σε περίπτωση ήττας- περίπου 90 βουλευτές από τους 151 που διαθέτει σήμερα, αποτρέπει πολλά «γαλάζια» στελέχη να εμπλακούν. Και αυτό διότι στη ΝΔ δεν υπάρχει αντικειμενικό σύστημα επιλογής των υποψηφίων αλλά επικρατεί συνήθως «ο εκλεκτός του εκλεκτού», ενώ αξιόλογες υποψηφιότητες συνθλίβονται ανάμεσα σε αποτυχημένους πολιτευτές, «ανύπαρκτους» βουλευτές και γόνους των «πολιτικών τζακιών». Παράλληλα πολλοί διαπραγματεύονται τη συμμετοχή τους στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, απειλώντας με μετακόμιση στον ΛΑΟΣ. «Το Βήμα της Κυριακής» συνεχίζει σήμερα την ακτινογραφία των εκλογικών περιφερειών της χώρας που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και καταγράφει ποια πρόσωπα συνωστίζονται στις λίστες της ΝΔ: Ποιοι «νέοι» εισάγονται και ποιοι παλαιοί επιμένουν, αλλά και τις εσωκομματικές διαμάχες. Η Αιτωλοακαρνανία τείνει να γίνει ο νομός των «γόνων», των τέκνων πολιτικών που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν το χρίσμα. Ο πρώην υπουργός κ. Β. Μαγγίνας διατηρεί την εκλογική του δύναμη στην περιοχή, συνομιλεί με όλες τις πτέρυγες της ΝΔ και έχει πολύ καλές σχέσεις με τον υφυπουργό Υγείας κ. Μ. Σαλμά, ενώ για τον κ. Δ. Σταμάτη λέγεται ότι θα ήταν μια καλή λύση για τον Δήμο Αγρινίου. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια, όπου υπάρχει τρισταυρία, ετοιμάζονται να είναι υποψήφιοι οι κκ. Κ. Καραγκούνης και Ασ. Φωτόπουλος, υιοί πρώην βουλευτών της ΝΔ, και ακούγεται έντονα ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Δημ. Κατσιγιάννης , κουμπάρος του κ. Γ. Σουφλιά, ενώ λέγεται ότι επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα και ο επιχειρηματίας κ. Ν. Καραπάνος. Για το κομματικό σύστημα εξουσίας παραμένει αξιόπιστη λύση ο δικηγόρος, μέλος της Κ.Ε. και αν. γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Κ. Ναούμης (με αναφορές στις περιοχές Βάλτου και Ξηρόμερου).»