Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Ντόρα Μπακογιάννη: «Σας ζητώ να με εμπιστευθείτε και με την καρδιά και με το μυαλό σας. Να είστε δίπλα μου ενεργοί»

Ομιλία της υποψηφίας προέδρου της ΝΔ, στο Αγρίνιο
Την Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα το Αγρίνιο επισκέφτηκε σήμερα η υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη στο πλαίσιο των περιοδειών της στη χώρα ενόψει των εκλογών για ανάδειξη νέου αρχηγού στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου.
Η κ. Μπακογιάννη μίλησε σε ένα πολυπληθές ακροατήριο στο κέντρο «Πιθάρι» στο Αγρίνιο, αναπτύσσοντας τους άξονες των θέσεων της για την ανασυγκρότηση της ΝΔ, ύστερα από την αρνητική εκλογική επίδοση της 4ης Οκτωβρίου, μέσω μιας νέας οργανωτικής δομής που θα πρέπει να σχεδιαστεί καθώς και για την αναγκαιότητα προσδιορισμού μέσα από διάλογο της πολιτικής ταυτότητας και των προγραμματικών θέσεων του κόμματος, ώστε αυτό να καταστεί ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα.
Στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου διακρίναμε τους βουλευτές της ΝΔ Μάριο Σαλμά, Δημήτρη Σταμάτη και Κώστα Καραγκούνη, το νομάρχη Ευρυτανίας Κώστα Κοντογεώργο, τους δημάρχους Ναυπάκτου, Θανάση Παπαθανάση, Παραβόλας, Βασίλη Καπέρδα και Χάλκειας, Νίκο Σταμπουλόπουλο, τους πρώην υπουργούς Βασίλη Μαγγίνα, Ανδρέα Καραγκούνη και Παναγιώτη Δελημήτσο, νομαρχιακούς και δημοτικούς συμβούλους και τους περισσότερους εκ των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές.
«Η παράταξή μας καλείται σήμερα να διαχειριστεί τις συνέπειες μιας βαριάς ήττας. Οι πολίτες μας έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα, το οποίο πρέπει να αναλύσουμε και να αξιολογήσουμε σωστά. Η συζήτηση για τα αίτια και τα λάθη που οδήγησαν στην απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών, πρέπει να γίνει. Δεν πρέπει με τίποτα να κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στρουθοκαμηλίσουμε. Είναι όμως μια συζήτηση που πρέπει να γίνει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Με όρους πολιτικούς. Όχι βγάζοντας προσωπικές εμπάθειες και απωθημένα. Μόνον έτσι θα οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα» επεσήμανε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.
«Δεν θα είναι μια εύκολη διαδρομή. Χρειάζεται οργάνωση, ομοψυχία, συντονισμός, αγωνιστικότητα. Είναι όμως μια διαδρομή που πρέπει να τη διανύσουμε με αποφασιστικότητα και τόλμη. Μια διαδρομή που πρέπει να τη διανύσουμε όλοι μαζί» τόνισε η κ. Μπακογιάννη αναφορικά με τη μετεκλογική πορεία του κόμματος.
Η πρώην υπουργός προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει το ακροατήριο υπενθυμίζοντας την παρουσία της στα κομματικά δρώμενα αλλά και τις συχνές περιοδείες της στην Αιτωλοακαρνανία λόγω της παρουσίας πολλών Ευρυτάνων, «Με ξέρετε πολλά χρόνια. Γνωρίζετε ότι δεν έχω λείψει ούτε μία στιγμή από τις μάχες αυτής της παράταξης. Γνωρίζετε ότι στάθηκα στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή σε όλη αυτή τη μακρά διαδρομή. Στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές. Και στήριξα τις αποφάσεις του, ακόμα και όταν ήξερα ότι θα έχουν κόστος για μένα. Γνωρίζετε ότι ήμουν στην πρώτη γραμμή της μάχης σε όλες τις δύσκολες στιγμές, πάντα πρόθυμη να συγκρουστώ στα μέσα ενημέρωσης και στη βουλή για την παράταξή μας», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη αυτή της η διαδρομή ήταν το ερέθισμα για την διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος αφού όπως τόνισε: «Γι’ αυτό και σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την παράταξη και την ιστορία της, σε αυτόν τον κοινό αγώνα για την αναγέννησή της, αποφάσισα να μπω μπροστά. Να διεκδικήσω την εμπιστοσύνη και τη στήριξή σας.»
Ακολούθως η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε το όραμά της για τη μετατροπή του κόμματος σε έναν σύγχρονο κεντροδεξιό πόλο, ο οποίος θα συσπειρώσει όπως υπογράμμισε ένα ευρύ τμήμα της κοινωνίας, «Οι φιλελεύθεροι, οι συντηρητικοί πολίτες, οι οπαδοί της λαϊκής κοινωνικής δεξιάς, οι κεντρώοι, είναι όλοι πλούτος για τη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε και πάλι στην πολυσυλλεκτικότητά μας. Να την εμπιστευτούμε και να την ενισχύσουμε».
Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη για να επιτευχθεί ο στόχος απαιτείται η ανανέωση του πολιτικού λόγου και ο καθορισμός καθαρών θέσεων για μια σειρά από ζητήματα «Να πάρουμε καθαρές θέσεις για την ατζέντα του αύριο, για το περιβάλλον, την προστασία της εργασίας, την αντιμετώπιση της φτώχειας, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την ενίσχυση της κοινωνίας της γνώσης, τη μετανάστευση, τις περιφερειακές αναπτυξιακές ανισορροπίες» συμπλήρωσε με νόημα.
Στην ομιλία της η κ. Μπακογιάννη δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην Κυβέρνηση με επίκεντρο τους χειρισμούς για το λιμάνι του Πειραιά και τους καταρτιζόμενους με τα προγράμματα Stage. «Τα πρώτα δείγματα της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι ήδη πολύ ανησυχητικά. Τα γνωστά τους κόλπα με το «φούσκωμα» του ελλείμματος, η ανευθυνότητα που έδειξαν στο ζήτημα του λιμανιού του Πειραιά και το πλήγμα που υπέστη η διεθνής αξιοπιστία της Ελλάδας, ο ρεβανσισμός και η αναλγησία που δείχνουν σε ζητήματα όπως αυτό των stage. Το ΠΑΣΟΚ σύντομα θα κληθεί να απολογηθεί στους Έλληνες πολίτες για όσα ανεύθυνα υποσχέθηκε προεκλογικά και τώρα δεν μπορεί να εφαρμόσει. Ο λαϊκισμός και η ανευθυνότητα έχουν το τίμημά τους. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να τους ελέγξουμε. Οφείλουμε να αναδείξουμε την ασυνέπειά τους, την ανακολουθία λόγων και έργων» τόνισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.
Η Ντόρα Μπακογιάννη ολοκλήρωσε την ομιλία της απευθύνοντας κάλεσμα στους παρευρισκομένους να στηρίξουν την υποψηφιότητα της για την προεδρία του κόμματος: «Ξέρω ότι μπορώ να ενώσω την παράταξη και μαζί σας, με τη δικής σας στήριξη να την οδηγήσουμε και πάλι εκεί που της αξίζει. Είμαι σήμερα εδώ πιο αποφασισμένη από ποτέ να δώσω τη μάχη για τις κοινές μας αξίες και την Ελλάδα. Και σας ζητώ να με εμπιστευθείτε και με την καρδιά και με το μυαλό σας. Να είστε δίπλα μου ενεργοί. Γιατί μαζί μπορούμε να βάλουμε τη Νέα Δημοκρατία ξανά στο δρόμο των επιτυχιών.»