Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Προωθείται νέα αποξήρανση της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου;


Με ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της για τις προτάσεις που διατυπώνονται σχετικά με έργα περιβαλλοντικής υποδομής για την προστασία και αναβάθμιση του οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας μέσω μιας σειράς παρεμβάσεων που προτείνονται από τη μελέτη.
Η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός ακόμη πόλντερ (σ.σ. αποξήρανση) στη δυτική λιμνοθάλασσα (σ.σ. περιοχή Οινιάδων) και εκφράζει τη δυσφορία της για τον αποκλεισμό της από τη διαβούλευση για την κατάρτιση της μελέτης.
Τέλος καλεί τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας να παρέμβουν, ώστε να ακυρωθούν αυτοί οι σχεδιασμοί.
Ακολουθεί η ανακοίνωση για το ζήτημα της Συνομοσπονδίας:
«Εντελώς τυχαία πληροφορηθήκαμε ότι εστάλη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο από τη Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ η υπ’ αριθ. 144412/16-09-09 απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου «Μελέτες και ερευνητικές εργασίες για τα έργα περιβαλλοντικής υποδομής για την προστασία και αναβάθμιση των υδάτινων οικοσυστημάτων νομαρχιακού διαμερίσματος Αιτ/νίας». Την μελέτη και τη δημοπρασία την έκανε η Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ χωρίς να λάβει υπόψη τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις των φορέων της αλιείας. Ως φορέας πραγματοποίησης αυτού του εγκλήματος αυτού παρουσιάζεται η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας.
Κατά παράδοξο τρόπο για άλλη μια φορά στον πίνακα κοινοποιήσεων της συγκεκριμένης απόφασης απουσιάζουν οι φορείς τον ψαράδων.
Το έργο αυτό αναφέρεται στην διασπορά του ρυπαντικού φορτίου των νερών που αποστραγγίζονται στην καρδιά του υδάτινου οικοσυστήματος της κεντρικής λιμνοθάλασσας με μήκος τάφρων και σωλήνων 2 χλμ. οι οποίοι θα μεταφέρουν τα νερά των αντλιοστασίων D1 και D6 και της τάφρου Τ2 στα βαθύτερα σημεία της λιμνοθάλασσας χωρίς να λάβουν καθόλου υπόψη τους τον ευτροφισμό που θα δημιουργήσουν, την αλλοίωση της χημικής ισορροπίας των νερών και την διατάραξη του οικοσυστήματος που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Ένα άλλο κομμάτι του έργου στοχεύει στο να πλημυρίσουν οι χερσαίες περιοχές που είναι στο ιχθυοτροφείο Θολής, έκταση του δήμου Οινιάδων, που όπως αναφέρεται στην απόφαση συνορεύει με το Ιχθυοτροφείο Θολή και Γουρνοπούλες με σκοπό την υφαλμύρωση της περιοχής και την δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων με πρόσχημα την δημιουργία ενός βιοτόπου ξένο προς το υπάρχον οικοσύστημα και για το λόγο αυτό θα κατασκευάσουν και διώρυγα η οποία μελλοντικά και με την αλλαγή της χρήσης γης της συγκεκριμένης περιοχής που θα δοθεί στην γεωργία να χρησιμοποιηθεί για το πότισμα των περιοχών αυτών.
Ένα νέο πόλντερ που κατέστρεψε την ανατολική λιμνοθάλασσα επιχειρούν κάποιοι να δημιουργήσουν και στην κεντρική λιμνοθάλασσα αγνοώντας τις επιπτώσεις στο μεγαλύτερο σύμπλεγμα των λιμνοθαλασσών της Ευρώπης.
Ζητούμε την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού της χώρας, της υπουργού περιβάλλοντος και του υφυπουργού περιβάλλοντος, των βουλευτών του νομού, του νομάρχη Αιτ/νίας, των δήμων της περιοχής, όλων των μαζικών φορέων ώστε να παρέμβουν για να σταματήσει και να μην υλοποιηθεί το έγκλημα που κάποιοι από αφέλεια ή πολιτική ανωριμότητα και κάποιοι άλλοι για να γεμίσουν τις τσέπες τους επιχειρούν να κάνουν.
Δεν είναι πιθανόν τυχαίος ο αποκλεισμός των συλλογικών φορέων της αλιείας από την ενημέρωση και την συμμετοχή.
Ας αποτελέσει αυτό το δελτίο τύπου την αρχή για την οργανωμένη αντίσταση της τοπικής μας κοινωνίας σε τέτοιοι τύπου περιβαλλοντικά εγκλήματα.»