Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

Λίγες μέρες μετά τα «κροκοδείλια δάκρυα» στις γιορτές Εξόδου η Κυβέρνηση δεν επέλεξε το Μεσολόγγι για την έδρα του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας


"Την ίδρυση τεσσάρων περιφερειακών Εφετείων, η λειτουργία των οποίων αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου 2010, προβλέπουν ισάριθμα Προεδρικά Διατάγματα του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαρ. Καστανίδη.
Με το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα ιδρύεται Εφετείο Ανατολικής Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Εφετείου αυτού υπάγονται οι περιφέρειες των πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου, οι οποίες αποσπώνται από αυτή του Εφετείου Κρήτης.
Με το δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα ιδρύεται Εφετείο Εύβοιας με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Εφετείου αυτού υπάγονται οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Χαλκίδας και Θηβών, οι οποίες αποσπώνται από αυτή του Εφετείου Αθηνών.
Με το τρίτο Προεδρικό Διάταγμα ιδρύεται Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου αυτού υπάγονται οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδας, οι οποίες αποσπώνται από το Εφετείο Πατρών.
Με το τέταρτο Προεδρικό Διάταγμα ιδρύεται Εφετείο Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου αυτού υπάγονται οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου, οι όποιες από αυτή του Εφετείου Αιγαίου. Ακόμη, «ορίζεται μεταβατική έδρα του Εφετείου Βορείου Αιγαίου ως πολιτικού και ποινικού δικαστηρίου στην έδρα του Πρωτοδικείου Χίου, για εκδίκαση όλων των υποθέσεων αρμοδιότητας Τριμελούς Εφετείου, ως Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου, καθώς και υποθέσεων Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων».
Η ίδρυση των τεσσάρων νέων Εφετείων προκαλεί επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 320.000 ευρώ."


Είναι η είδηση από το ΑΠΕ για την ίδρυση των νέων περιφερειακών εφετείων στη χώρα μεταξύ των οποίων και αυτό της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.
Η εξέλιξη αυτή σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα γερό «χαστούκι» στην πόλη του Μεσολογγίου αφού παρακάμπτεται ο θεσμικός ρόλος της πόλης ως Πρωτεύουσας νομού. Κι αυτό διότι το Εφετείο αποτελεί μια θεσμική δομή που υπηρετεί τη Δικαιοσύνη και δεν πρόκειται για μια υπηρεσία εξυπηρέτησης…

Ως MessolonghiNews θα συνεχίζουμε να φωνάζουμε ότι: "Παντού και Πάντα τα Εφετεία ιδρύονται στις πρωτεύουσες των νομών".